Politsei: pimedal ajal tuleb olla ettevaatlik nii autojuhtidel kui ka jalakäijatel

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com


Politsei-  ja piirivalveameti teatel tomus eilse päeva jooksul üle Eesti kokku seitse liiklusõnnetust, milles olid kannatajateks jalakäijad. Kaks jalakäijat ületasid teed punase tulega, üks ületas sõiduteed vales kohas ning neli õnnetust juhtus jalakäijatele ettenähtud ülekäigukohtadel. Ligi pooled õnnetused leidsid aset lastega.

Vaid ühel õnnetuses viga saanud jalakäijal oli helkur.

Politsei- ja piirivalveameti juhtivkorrakaitseametniku Riho Tänaku sõnul muudab jalakäijatele ja autojuhtidele liiklemise oluliselt keerulisemaks praegused ilmastikuolud. „Halb nähtavus, mis on tingitud vihmast, udust ja varajasest pimedusest, teeb autojuhtidele jalakäijate märkamise kordades keerulisemaks,“ loetles Tänak.

„Kuigi jalakäija näeb tuledega autot juba kaugelt, eristab autojuht ilma helkurita jalakäijat lähitulede valgusvihus alles 30—40 meetri kauguselt,” ütles Maanteeameti liikluskasvatuse talituse juhataja Urve Sellenberg. “Pimedas sõites häirivad juhti veel vastu sõitvate autode tuled, kriimustused, mustus esiklaasi, vihm või udu. Halb ilm võib peaaegu poole võrra vähendada seda teepikkust, millel autojuht helkurita jalakäijat märkab. Halvemal juhul on see vaid 15—20 meetrit, mis ei ole piisav, et juht suudaks pidurdades jalakäijale otsasõitu vältida,“ selgitas Sellenberg.

Seetõttu paluvad politsei ja maanteeamet jalakäijatel kasutada kindlasti helkurit ja heledamaid riideid ning teed ületades veenduda, et autojuht on teda märganud. Samuti peaksid autojuhid peaksid olema äärmiselt ettevaatlikud ja tähelepanelikud ning valima kiiruse eelkõige vastavalt nähtavusele. Ülekäigurajale lähenedes tuleb igaks juhuks vähendada kiirust.

Detsembrikuu jooksul on politsei- ja piirivalveameti andmetel toimunud 95 inimvigastustega liiklusõnnetust, milles on hukkunud 7 inimest. Kokku on tänavu toimunud 1424 inimvigastusega liiklusõnnetust, milles on hukkunud 92 inimest. Võrreldes 2010. aastaga on käesoleval aastal hukkunud 14 inimest enam.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments