Läänemaa kiirabiautojuhid taotlevad kõrgemat palka

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Kiirabiautojuht saab kuus kätte keskeltläbi 450 eurot. Foto: Arvo Tarmula

Läinud nädalal saatsid Läänemaa haigla kiirabiautojuhid tööandjale uue kollektiivlepingu projekti, millega taotlevad 64 senti kõrgemat tunnipalka.

Nõudmine on osa laiemast kiirabiautojuhtide ametühinguliikumisest, mis nõuab juhtidele kõrgemat töötasu.
 
Praegu saavad Läänemaa kiirabiautojuhid 3,26 euro suurust tunnitasu, mis teeb kuupalgaks laias laastus 450 eurot kätte. Taotletav tunnipalk on 3,90 eurot.
 
Transpordi ametühingu kiirabisektsiooni kinnitusel peaksidki juhid juba praegu üle Eesti just selle summa kätte saama, aga ei saa.
 
Riik on ette näinud ja tööandjatele eraldanud raha arvestusega, et autojuhid saaksid 3,90eurost tunnipalka, mis oli vanas rahas 61 krooni, selgitas ametiühingu kiirabisektsiooni koordinaator Aare Kübarsepp.
 
Aga tööandja peab tunnipalka makstes arvestama ka näiteks pooleteistkordselt tasustatavate ületundide jms ja jätma osa riigieraldisest reservi.
 
Laiemas plaanis pole palganõue suunatud mitte tööandja, vaid riigi vastu. „Kui riik raha ei eralda, siis pole ka tööandjal seda kusagilt võtta,” nentis Läänemaa kauaaegne kiirabiautojuht Helmut Luik.
 
Senise rahastamine ja elukalliduse tõus aga on seadnud kiirabiautojuhid olukorda, kus palgast ei tule välja.
 
1988. aastast kiirabiautojuhi ametis leiba teeninud Helmut Luik ütles, et praegune aeg on juhtidele kindlasti viimase 20 aasta raskeim ja tulevik tume.
 
”Alla 500 euro meie elukalliduse juures ei ole piisav, et rahulikult elada,” ütles Luik.

Kui on pikem kuu ja teha lisatunde, võib kiirabiautojuht teenida küll veidi rohkem, umbes 500 eurot kuus, aga see pole palk, millega saaks kuust kuusse arvestada.
 
Nagu Helmut Luik, kes töötab lisaks veel autokoolis sõiduõpetajana, peab lisatöökohta enamus 15 Läänemaa haigla alluvuses kiirabiautojuhist.
 
„Ma ise teen lisatööd, paarimees teeb lisatööd, enamus meestest teeb lisatööd, ja mitte vähe. Tegelikult ei ole see normaalne, et ühelt töölt tuled ja teisele lähed,” rääkis Luik.
 
Luik lisas, et teoreetiliselt jõuaks pidada veel kolmandatki, näiteks valvuritöökohta, sest ööd on ju vabad.
 
Ametiühing loodab kiirabiautojuhtide palgatõusuni jõuda tuleva aasta alguseks.
Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
14 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
naine
12 aastat tagasi

oh seda eestlaste orjamentaliteeti …no ei saa sellest lahti.Kohe kui keegi pead tõstab on oma kaasmaalased kallal.Muidu ollakse vait,kuid kohe kui keegi julgeb palka juurde küsida,tullakse lolli jutuga,et kõigil on raske.No võidelge siis kõik koos ! Ja kui kõigil raske,siis miks riigikogualste palgad jälle tõusid ?

Tont.
12 aastat tagasi

Toetan igal juhul nende palgatöusu.Pole normaalne,et meie riigis peab mitme kohaga rabama. Nende meeste kiirusest sõltub vahel mõne elu……Aga harva kohtad tänulikku eestlast.

to anonuumne
12 aastat tagasi

olen naine ja tapselt sellise suhtumise parast pole ega tule mul lapsi ja toenaoliselt mitte ka abielu. Kain tool ja teenin vaga edukalt. Mehest soltuvaks ei julge jaada. Samas ei leia motet laste soetamiseks kui nende kasvatamiseks puudub raha ja aeg. Lapsed on taiskohaga tasustamata oo ja paeva ringne too.Lisaks veel juurde, et emadel kes seda toesti korralikult teevad puudub voimalus paevotsa diivanil lesida ja seebikaid vahtida.

nelli
12 aastat tagasi

Mida te kõik vingute et palk väike,mis peab siis pensionär tegema kui saab 250-300 eurot kuus kätte.Nüüd ütlete et penskaril pole vaja niipalju riideid osta ja ka süüa osta kui noorematel,Kuu üür on tarvis ka ära maksta ja veel elekter,ravimid mida noorematel tuleb ehk vähem osta,Pensionär on oma elujooksul küll ja küll tööd rabanud.Nüüd saab aga nälja sente.Nii et enne kui hakkate rääkima palgatõusust mõelge ikka hoolega kuidas osa inimesi peab veepeal püsima.

Anonüümne
12 aastat tagasi

kus on see kirjas et mees peab peret ülal pidama.naised siis ootavad kodus suud lahti ainukt raha muideks niisugused mehed kes jõuavad peret ülal pidada on kahtlematta tublid mõni peab ka mitut peret üleval aga lollid naised kes nii ellu suhtuvad ja mõtlevad et see peab nii olema elu on näidanud et need naised kes nii arvavad ja õigeks peavad jäävad lihtsalt oma meestest ilma sest nad surevad äkk surmadesse noorelt nii et ära arva et mees peab peret ülal pidama aita oma meest ja pere ise mine tööle.ja veel kord jah on kõigil raske mitte ei tasu välja tuua… Loe rohkem »

Ananüümne I ja no I
12 aastat tagasi
Reply to  Anonüümne

Ma olen sinu mõttega päri, Anonüümne. Ja minul kahjuks polegi meest. No – le vastulauseks – keelab ikka küll keegi palka juurde küsida – omaenda tööandja just keelabki. Palgad on külmutatud staadiumis juba 4 aastat. Küsimise asemel ootab vastus – kui ei meeldi, tee plats puhtaks. Ja just nii ongi.

Pelle
12 aastat tagasi
Reply to  Anonüümne

vaata kes seal toimetab ka!

no
12 aastat tagasi

mehe jaoks,kes peaks olema pere ülalpidaja, on see ikka naeruväärne palk.Ja lõpetaks kord sellise lolli jutu,et kõigil on raske.Esiteks ei ole kõigil raske ja teiseks mitte keegi ei keela neil kõigil oma palkade eest seista.Muidu on nii,et ise ei julge ja teistele ka ei luba.Olgem kordki ühtsel meelel…..

Anonüümne
12 aastat tagasi

me kõik teeme lisatööd kõigil on raske mitte ainult kiirabijuhtidel kas teie haiglas mis te arvate on pikaravi hooldusõdedel kerge saan aru et me kõik tahame suurt palka ja vähem tööd aga müts maha hooldu osakonna personali ees põetada nii raskeid haigeid mis on nii füüsiliselt ja veel rohkem vaimselt väga raske töö ka nemad tahavad oma töö eest VÄÄRILIST PALKKA.

haapsalane
12 aastat tagasi

ega nad 24 tundi järjest ei sõida ka vahest magavad terve vahetuse nii et ei ole ühtegi väljakutset tõsta tunni hinda ei pea ma õigeks kas magamise eest tõesti on vaja inimesele maksta mis siis nii viga elada oleks.olgem ausad mõned meie linna kiirabi juhid on ikka väga ebaviisakad kui nad patsiendi juures käivad ei hakka hetkel nimesi nimetama aga eks ühel päeval tuleb seda teha sest see on mõistuse vastane kuidas niisugune inimene niisuguse koha peal töötab jutt on tõesti ainult ühest autojuhist kui ta tunneb ennast siin jutus ära siis ole hea ja suhtu haigetesse ja nende pereliikmetesse… Loe rohkem »

keskealine
12 aastat tagasi

Läänemaa kohta korralik palk ju!

Tublid!
12 aastat tagasi

Jaksu teile selles raskes võitluses!