Kroon saatis teele pöördumise piirivalvurite lahkumise vastu Dirhamist

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Kodanikualgatuse korras Dirhamis mehitatud piirivalve lõpetamise vastu allkirju kogunud Aivar Kroon saatis täna pöördumise siseministrile ja politsei- ja piirivalveameti peadirektorile. 

Dirhami mehitatud piirivalvepunkti toetuseks tehtud pöördumisele on lehekülje petitsioon.ee kaudu alla kirjutanud 177 inimest. Pöördumises ära toodud täiendavad põhjendused ja ettepanekud piirivalvepunkti jätkamiseks.

Pöördumises tehakse üleskutse jätta Dirhamisse kasvõi minimaalselt mehitatud piirivalvepunkt.  "Olemasolevast olukorrast saab ju võimaluste ja vajaduste suurenemisel alati edasi minna, lõhutud süsteemi uuesti taastada on aga palju keerulisem ja kulukam," seisab pöördumises.

Politsei- ja piirivalveamet teatas novembri alguses, et lõpetab 1. detsembrist mehitatud ööpäevaringse piirivalveteenistuse Dirhamis.

Kohalikud on selle otsuse vastu protesteerinud viidates tihedast laevaliiklusest tingitud mereõnnetuste ohule, piirkonna turvalisuse vähenemisele ja Dirhamile kui jäävabale sadamale, kust talvisel perioodil on piirivalvel reageerimine kiirem kui Haapsalust.

Et piirivalve on otsustanud Dirhamis oleva piirivalvealuse ka peale ööpäevaringse mehitatud valve lõppemist esialgu samasse sadamasse jätta, on pöördumises ettepanek, et kohapeale jääks ka vähemalt üks meeskonnaliige, kes hoiaks laeva korras ja kütusepaagid täis. Väljasõiduvajadusel oleks Haapsalust lisanduva lisameeskonna saabumiseks väljasõiduks vajalikud protseduurid toimetatud. Samuti peaks Dirhamis säilima hoiu ja olmeruum, kus saaks varustust ladustada ja kuivatada.

Pöördumises on ettepanek, et suvisel perioodil kui hobialuste arv suurem, võiks piirivalvepunkt töötada senisel moel, olles mehitatud vähemalt kahe meeskonnaliikmega.

Pöördumise koostajad on seisukohal, et Dirhamis tööl oleva piirivalvuri üks ülesanne võiks olla ka maapealsete kontroll ja patrullreidide korraldamine. Kuna määrustiku järgi peab patrullreidil olema vähemalt kaks meeskonnaliiget, pakutakse pöördumises varianti kaasata samuti siseministeeriumi alluvuses olevaid Nõva päästekomando töötajaid. Viimased peaksid selleks läbima abipolitseiniku kursused.

"Kindlasti väärib arutamist ka kogu Nõva päästekomando kaasamine merepääste ülesannetes. Maapealne ja merepääste on küll erinevad, aga sealses meeskonnas on ka koolitatud pinnaltpäästjaid ning ka  vajalikud ruumid on Nõval olemas. Kindlasti saab ametkondade üleselt nii mõnegi hea lahenduse välja pakkuda," seisab pöördumises.

 

 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments