Kultuurivahetusprogramm tõi Läänemaale USA noored

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

 

 
Sel nädalal on Taeblas ja Haapsalu mõlemas gümnaasiumis külas kaheksa USA keskkoolinoort, et kohtuda omaealistega, rääkida elust Eestis ja USAs.
 
Ameerika noored ei ole omavahel tuttavad, neid on Ameerika eri paigust, lääne– ja idarannikult, selgitas Lääne–Nigulast pärit Joel Reinaru, kes  kolis oktoobris Tallinnast Haapsallu ja püüab nüüd Läänemaal pakkuda Agape Eesti kaudu siinsetele noortele mõtestatud tegevust ja vaba aja veetmist.
 
Esmaspäeval kohtusid ameeriklased Reinaru kunagise kodukooli Taebla gümnasistidega, teisipäeval ja neljapäeval olid nad Wiedemanni koolis ja kolmapäeval Haapsalu gümnaasiumis.
 
Kolmapäeval oligi Kuuse tänava kooli gümnasistidel õige mitu vaba koolitundi. Nad kogunesid suurde ringauditooriumi, klass jagunes nelja gruppi ja algas elav ingliskeelne suhtlemine. Ameeriklased näitasid kodust kaasa võetud pilte, rääkisid oma elust, riigist, kodukohast, perekonnast ja vastasid küsimustele. Küsisid  ise ja said teada, kuidas siin elatakse.
 
„Kultuurivahetus,” andis Reinaru kohtumisele nime.
 
Et Ameerikas on praegu tänupühanädal, andisd noored tänupüha tutvustava etenduse. Reinaru kodus aga küpsetati koos ameeriklastega nende kuulsat kõrvitsapirukat.
 
 
Eestisse tuli 12 noort, neist kaheksa Läänemaale. Ameeriklastel on suur huvi siia tagasi tulla ja siis mitte enam kaheksakesi. Praegu oli tegemist pilootprojektiga, kuid kevadeks on oodata järge. Siis peaks Eestisse tulema paarkümmend inimest, ütles Reinaru.
 
„Mina tahaksin, et Haapsalu koolid ja koolide huvitegevus lõikaks neist kontaktidest võimalikult palju kasu,” ütles Reinaru. „Hea oleks, kui minu soovide ja kontaktide kõrval näitaksid ka koolid ise üles huvi seda sidet hoida.”
 
Pikemalt kirjutab Ameerika koolinoortest laupäevane Lääne Elu paberleht.
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments