Egiptuse-Norra bänd annab kontserdi Haapsalus

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

 

Reedel annab Haapsalus kontserdi Egiptuse udimängija Aladin Abbas (pildil). Muistset Umayyad`ide kalifaadi keelpilli mängiv Aladin Abbas teeb koostööd Norra jazzmuusikutega, kel selja taga kirev maailmamuusika taust.

Aladin Abbas (täisnimega Alaa El Din Ahmed Abbas Add El Gawad) on sündinud 1973. aastal Gizas. Ta alustas oma muusikukarjääri nelja-aastasena, esitades Araabia ja Egiptuse laule erinevatele lauljatele nagu Om Kalthom, Abd El Halim Hafiz ja mitmed Sufi lauljad.

Laulja ja instrumentalistina valdab ta mitmeid muusikastiile, traditsioonilist Egiptuse muusikat, samuti klassikalist araabia muusikat. Ta on lõpetanud Kairo Araabia Muusika Instituudi (1994) ning täiendanud end Egiptuse ühe kuulsaima viiulimängija ja helilooja Abdu Dagheri juures. Ta on tegutsenud erinevates nn takht-ansamblites ning Kairo Ooperimajas laulja ja udimängijana. Aastatuhande vahetusel oli ta sagedaseks külaliseks Soomes, kus osales mitmel korral ka Haapavesi rahvamuusikafestivalil. 2002. aastal esines ta Savoi teatris Egiptuse trupiga "Tambours fe Nubie". Aladin on olnud tegev ka muusikapedagoogina Kairo Araabia Muusika Instituudis ja Sibeliuse Muusikaakadeemias ning viinud läbi meistrikursusi. 2008. aastal kaitses ta Jyväskylä Ülikoolis magistrikraadi muusikateaduse alal. 

Viimase kümnendi lõpus on Aladin Abbas elanud Norras, kus saatus on ta kokku viinud ansambli praeguste liikmetega: mitmeid stiile valdava ja viimastel aastatel Tansaanias, Zansibaris muusikat studeerinud Norra kitarristi Jørn Erik Ahlseniga ja trummari, perkussioonimängija ja muusikaprodutsendi Trygve Tambs-Lyche`ga.

Aladin Dreams ehk Aladin Abbasi ansambel alustas tegutsemist juba varastel 90`ndatel ja on läbi aastate kaasanud erinevate juurte ning taustaga muusikuid. See multikultuurne bänd kasutab orientaalse ja Egiptuse muusika juuri ning lisab sinna Lääne jazz´i ja fusioni säravamaid elemente just selleks, et leida uus viis orientaalse muusika esitamiseks.

Kontsert algab reedel kl 19.00, pilet: 5 eurot eelmüügist kultuurikeskuses ja 7 eurot kohapeal.

Üritust toetavad Kultuurkapital ja Kuninglik Norra Saatkond.

Aladin ja tema bänd internetis:

www.myspace.com/aladindrea​ms.no

http://www.myspace.com/ala​dindreams

 

 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments