Konfiskeerimisotsust ootab kahe roolijoodiku auto

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Reididel tabatud roolijoodikud peavad arvestama, et mitmendat korda vahele jäädes võivad nad ka autost ilma jääda. Foto: Tairo Lutter

 

Läänemaal on politsei arestinud kaks autot, mis ootavad nüüd kohtu poolt konfiskeerimise otsust.

Mõlemad autod arestis politsei seetõttu, et nende juhid on politseile korduvalt autoroolis joobes vahele jäänud. Mõlemal juhul oli tegemist nn kriminaalse joobega: alkoholi oli veres rohkem, kui lubatud.

Nüüd peab kohus otsustama, kas sõidukid konfiskeeritakse.

„Konfiskeerimine tähendab, et auto võetakse ära ja seda enam tagasi ei saa,” selgitas Haapsalu kriminaaltalituse juht Ahti Olesk.

Konfiskeeritud sõiduki müüb maavalitsus oksjonil maha ja sellest saadud raha läheb riigituludesse.

Kuigi seadus on lisakaristusena sõiduki konfiskeerimist lubanud juba pikemat aega, on seda Läänemaal kasutatud mõnel üksikul juhul. Haapsalu politsejuht Margus Kaldma peab üheks põhjuseks menetluskogemuse puudumist. Ringkonnaprokurör Indrek Kalda leiab, et põhjuseks võib olla purjus juhtide rohkus ja see, et neile on nüüd hakatud rohkem tähelepanu pöörama.

Seadus lubab sõiduki konfiskeerida juhul, kui juhi eelmine karistus joobes juhtimise eest pole veel kustunud. Kehtiv karistus ei pea olema kriminaalkaristus, vaid võib olla ka väärteokaristus.

Samuti võib kohus auto konfiskeerida, kui politseile purjuspäi autoroolis vahele jäänud inimeselt on varem joobes juhtimise eest lisakaristusena võetud ära juhtimisõigus või puudub tal üldse juhtimisõigus.

Kolmas võimalus sõidukit konfiskeerida on, kui juht on raskes või ohtlikus joobes. Kalda sõnul ei peeta selle viimase all silmas mitte niivõrd suurt promilli kui reaalset ohtu. Näiteks kihutab joobes juht ohtlikult või sõidab ohtlikke manöövreid tehes politsei eest ära.

Prokurör lisas, et konfiskeerimine on lisakaristus — seaduse poolt ette nähtud muu mõjutusvahend. „Kohus võib konfiskeerida tahtliku süüteo toimepanemise vahendi, kui see kuulub otsuse tegemise ajal toimepanijale,” selgitas ta.

Margus Kaldma lootis, et pikemas perspektiivis vähendab konfiskeerimisoht purjuspäi rooli istujate hulka. „Kui inimene ei suuda oma käitumist kontrollida ja ikka purjuspäi rooli istub, tuleb tal kuriteovahend käest ära võtta,” ütles ta.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
2 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Õnneseen
12 aastat tagasi

Oi kuidas mulle see riik meeldib! Riik võtab auto, kohtutäitur võtab söögiraha ja kodu. ja inimene on kaitsetu…..oi kuidas mulle see riik meeldib!

Sitaseen
12 aastat tagasi
Reply to  Õnneseen

..Ja kes mõistuse võttis, et purjus peaga rooli ronid, sa “kaitsetu” Õnneseen?
On jah inimene kaitsetu sinusuguste Õnneseente eest!