15. oktoober: Nancyle auraha

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Ikka imelugu, kui järele mõelda. Kusagil juute–i indiaanlaste hõimu järgi oma nime saanud Ameerika lääneosariigis elab üks ameeriklanna, Nancy Bush, kes juba teist aastakümmet tutvustab väsimatult Eestit, sh Haapsalut, nagu Lääne Elus on aeg–ajalt varem ja tänagi kirjutatud.

Nime Krentu all kirjutab üks veebipäeviku pidaja internetis, et tellis Bushi raamatu eesti rahvuskudumitest. Eesti naisele tundus esiti kummaline, et peab tellima USAst ameeriklanna kirjutatud raamatu eesti käsitööst. „Olles nüüd aga raamatuga tutvunud, leian, et mõnes mõttes on isegi hea, et mitte–eestlane on selle raamatu kirjutanud — ta näeb asju pisut teisiti ning tõelise ameeriklasena oskab ka meie käsitööd ülistada. Ükski eestlane tõenäoliselt nii vaimustunult meie käsitööst ei kirjutaks.”

Kõige jõulisemalt on Nancy Bush maailmas aastaid kuulutanud Haapsalu head nime ja siinset uhkust pitsrätikut. Eesti teenetemärkide seaduse § 11 lõige 1 ütleb, et igaühel, samuti igal asutusel ja institutsioonil, on õigus esitada Vabariigi Presidendile ettepanek teenetemärgi andmiseks. Tähtaeg on 1. november.

Liikvele kõik, kes tunnevad, et see Ameerika naine vääriks Eesti auraha! Avatud ühiskonnaga e–riigi vääriliselt saab ettepanekut teenetemärgi andmiseks teha internetis leheküljel http://president.ee. See pole keerukas. Aega on paar nädalat, et jõuaks tulevaks iseseisvuspäevaks kätte, kui president peaks nii otsustama.
 
Margus Välja
Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments