0

Aili Randmaa ja Anne Laur valmistasid parima moosi

Riina Tobias

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

9. oktoobril selgitas žürii koosseisus Ülle Erman, Margit Tülp, Maiu Kallas ja Gregor Alton välja Taebla kultuurikeskuse parimad hoidised. Võitjaks kuulutati "Lumemarjamoosi" autorid Aili Randmaa ja Anne Lauri, kes saavad auhinnaks kümme kilo suhkrut.

Välja jagati ka üheksa eriauhinda. Enamik osalejaid oli Taebla vallast, aga ka Haapsalust ja Martna vallast. 20 autorit tõid kokku 34 erinevat hoidist. 

Kõik kohaletulnud said näitusel osalenud hoidiseid maitsta. Näitus toimus riikliku puu- ja köögivilja teavituskampaania raames ning oli osa tervisliku toitumise nädalast Taebla vallas. Üritust toetas osaliselt Tervise Arengu Instituudi ja Lääne maavalitsuse terviseprojekt.
 

Võidud jagunesid järgmiselt:
 

Peaauhind: „Lumemarjamoos“
Valmistajad: Aili Randmaa ja Anne Laur Martna põhikoolist

1 kg peeti
1 kg alõtšat
1 kg suhkrut
 

Parim vürtsikas hoidis: „Jõkütsi“
Valmistaja: Võntküla Külaselts MTÜ (Milla Selja)

1 kg jõhvikaid
keskmise suurusega küüslaugupesa
0,5 kg suhkrut
noaotsatäis soola
0,5 tl tšillipipart

Purusta jõhvikad ja küüslauk, lisa ülejäänud ained. Keeda pool tundi vaiksel tulel hoole ja armastusega segades ja valmis ta ongi.
 

Parim soolane hoidis: „Paprika-tšilli letšo“
Valmistaja: Kristi Kivipuur

0,4 kg tomatit
0,5 kg paprikat
0,2 kg porrut või sibulat
1 kaun tšillipipart
1 tl suhkrut, soola ja äädikat
Kui soovid, võid panna õli.

Kuumuta sibul, lisa kooritud tükeldatud tomatid, paprika ja tšilli. Keeda 20 minutit. Peale kogunenud vesi eemalda. Lisa suhkur, sool ja äädikas. Kuumuta veel 20-30 minutit ja pane kuumalt purki.
 

Parim magus hoidis: „Vitamiinipomm“
Valmistajad: Aili Randmaa ja Anne Laur Martna põhikoolist

4 l kõrvitsat
1 l ebaküdooniaid
2,5 kg suhkrut
 

Eriauhind „Temaatiline maitse“: „Jõulumaitseline“
Valmistaja: Irina Turkina

Tehakse nagu nagu ploomimoos, kuid juurde tuleks lisada paar kaneelipulka, 5-7 tk nelki, 3-4 aniisitähekest ning 3 cm jämedalt riivitud ingverijuurt. Keetmise ajal võib koos teiste vürtsidega juurde lisada ka kas ühe sidruni või apelsini riivitud koore.
Keetmise lõpus lisada sidrunihape. 
Vürtsid võib keetmise ajal panna keedisesse marlisse seotuna, et lõpus oleks kergem välja võtta.
 

Eriauhind „Uudne ja huvitav“: nätsukomm „Tikrimari“
Valmistaja: Leili Mutso

Küpsenud tikrid lõigata pooleks ja kuivatada kas dehüdraatoris või ahjus parajalt kuivaks ja nätskeks.
Keeta veest ja suhkrust siirup ning panna sinna kuivatatud tikrid, keeta paar minutit ja panna kuumalt purki.

 

Eriauhind „Lihtne ja põnev“: „Õuna-mündimoos“
Valmistaja: Epp Klimenko

Keeta lihtsalt potitäis õunamoosi. Kui moos on peaaegu valmis, lisada potti 5-6 piparmündioksa.
Keeta veel umbes 10 minutit. Eemaldada oksad ja panna moosi purkidesse.
 

Eriauhind „Ilus hoidis“: „Seltsis segasem ja nägusam“
Valmistaja: Ene Viilma

Kasutada võid kõiki köögivilju, mis peenral on. Porgandid pese korralikult, lõika neljaks ja pane paariks minutiks keema. Keeda ka ülejäänud köögiviljad eraldi umbes minuti (lillkapsas, uba, sibul, küüslauk jne). Keetmist ei vaja kurk ja tomat. Tomat torka tikuga paarist kohast läbi. Jaga köögiviljad purkidesse enam-vähem võrdselt, purgi põhja paar mustsõstralehte (annab maitset ja värvi) ja peale tilli ja/või peterselli, (sinepiseemneid). Vala peale marinaad 3 l vee kohta 5 sl soola, 5 sl suhkrut ja 4 sl äädikat, mõni tera pipart ja kata kaanega.
Kuumuta purke 80 kraadi juures olenevalt purgi suurusest 15-30 minutit. Seejärel sulge purgid õhukindlalt.

 

Eriauhind „Kõige ilusam purk“: „Marineeritud küüslauk ja…“
Valmistaja: Aigi Pardel

1 klaas heledat veiniäädikat
1 tl soola
6 suurt küüslaugupead
½ klaasi vett
1 tl suhkrut
3-4 spl toiduõli

Küüslauguküüned eraldatakse üksteisest ja pannakse külma veega keema. Kui vesi keema tõuseb, võetakse nõu tulelt ja hoitakse mõni minut pliidi serval. Küüslaugud kooritakse ja kuumutatakse paar minutit veel keevas marinaadis. Siis lisatakse õli. Tõstetakse kohe purki, marinaadileem valatakse peale, purgid suletakse.

 

Eriauhind „Kodune retsept“: „Meeste salat“
Valmistaja: Anu Grahv

200-300 g kukeseeni (praetud)
5-6 sibulat
2-3 spl toiduõli
2 punast paprikat
5-6 tomatit
2-3 küüslauguküünt
1 spl soola
5-6 spl suhkrut
3 spl äädikat
2-3 tl purustatud pipart
natukene kaneeli

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
wpDiscuz