11. oktoober: Kadunud koolilapsed

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Kui haridusministeerium võrdles Eesti hariduse infosüsteemi kantud õpilasi rahvastikuregistris koolikohustuse eas olevate laste arvuga, selgus, et Eestis on 2958 last, kes ei ole ühegi Eesti kooli nimekirjas. See arv on suurem kui sel õppeaastal tervel Läänemaal koolis käivate laste arv 1. klassist 12. klassini.

Läänemaal on  kadunud 34 last — nii palju on lapsi Vormsi ja Nõva koolis kokku või ühes suures gümnaasiumiklassis.

Kus need lapsed on, ei oska praegu keegi väga täpselt öelda. Arvatakse, et ju on koos vanematega välismaale läinud, vanemad aga ei ole ennast elukohast välja kirjutanud.

Teine võimalus, et tegemist on vigaste või lohakalt peetud registritega. Küllap on muidki põhjusi, kuid see kõik tuleb välja selgitada, et iga lapse kohta oleks täpselt teada, kus ta elab, kas ta õpib või hulgub tänaval.

Eesti on väike riik ja iga inimene on tähtis, kuid ükski, ka suur riik ei saa lubada endale ükskõiksust laste vastu, kes peaksid koolis käima, aga millegipärast ei käi. Loodetavasti selgub õige pea, et asi ei ole nii hull, kui arvud näitavad, ja et enamik praegu koolist justkui kadunud lapsi elab korralikku koolipoisielu.

Lehte Ilves

0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments