Matsalus on üle keskmise kureaasta

Riina Tobias

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Fotod: Arvo Tarmula

Iga aasta septembri teisel poolel loendavad Eesti looduskaitsjad ja linnuvaatlejad sookurgi. Kõige rohkem koguneb läbirändavaid kurgi Matsalu ümbruses.

Sel aastal olid linnuloendajad Matsalu lahe põhja- ja lõunakaldal ametis 21. septembri õhtul kella poole kuuest kuni täispimedani.

Keskkonnaameti Läänemaa regiooni rõngastuse spetsialist ja loodusfotograaf Kaarel Kaiseli sõnul oli kurgede lemmikööbimispaigaks nagu tavaliselt Põgari-Sassi poolsaare rand Puise poolsaarel, kuhu tuli öömajale 8500—9000 sookurge.

"Ka Haeskas oli korralik ööbimiskogum — pea 2000 lindu, lahe lõunakaldal Munarahu ääres ööbis ligikaudu 1500 kurge ning lahest lõuna pool Rooglaiu lähedal umbes 1300 lindu," loetles Kaisel suuremaid kogumeid.

Raskeks kujunes arvepidamine Kaiseli sõnul Rannajõe torni all, kus enne ööd oli maas hinanguliselt 6000 lindu, kes aga pimeda hakul sealt teadmata suunas lahkusid. "Nad võisid suunduda kas Haeskasse või hoopis kuhugi lõunakaldale," pakkus Kaisel, "aga juba täiesti pimedas."

Matsalu ümbruse sookurgede kogusummaks hindas Kaisel vähemalt 15 000. Seega oli tema sõnul tegemist tubli üle keskmise aastaga.

"Algul kartsime, et loendus jääb hiljaks, kuid tegelikult oli just õige aeg," jäi Kaisel loenduspäevaga rahule. "Enne loenduspäeva nädalavahetusel tuli sookurgi Soomest hulgaliselt juurde ja järgneval laupäeval-pühapäeval enamik lahkus. Ka ilm ei seganud — oli natuke sombune ja õige pisut ka tibutas, aga muidu sattus üsna tavaline soojapoolne õhtu."

Keskkonnaameti andmete kohaselt oli sookurgede tipparvukus 2006. aastal, mil Matsalu piirkonnas loendati 23 000 ja kogu Eestis 55 000 sookurge. Tookord oli arvatavasti tegemist rändlindudele erakordselt hea aastaga ning ka loendusaeg sattus rände haripunkti.

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
wpDiscuz