Andres Herkel: Paar küsimust "Hiina ajalehe" asjus

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee


Mõned mu tuttavad on öelnud, et nad ei kavatse enam hulk aega Postimeest osta ega tellida. Teised jälle vangutavad pead või muigavad irooniliselt. Ise kuulun pigem viimaste hulka. Aga huvitav, kui palju oleks Postimehe boikoteerijaid siis, kui Hiina vahelehe asemel ilmuks ühel päeval mõni Putini-Vene propagandaüllitis? Millegipärast arvan, et oluliselt rohkem.

Millised oleksid meie emotsioonid, kui koju tuuakse leht, mis kirjeldab Eesti vabatahtlikku astumist Nõukogude Liidu vennalikku peresse ja järgnevate aastakümnete õitsengut? Seda, kuidas rõhutud eesti rahvas, lillesülemid käes, tervitas Vene tankide saabumist?

Kas „Hiina ajaleht“ üritas meie ühiskondlikku immuunsüsteemi kontrollida, tuletada eestlastele kakskümmend aastat pärast raudse eesriide langemist meelde, kui lame ja nõme on kommunistliku riigi propaganda?

Ja mida ütlevad nüüd need Eesti Hiina-sõbrad, kes on viimastel aastatel kiitnud Hiina RV progressiivsust, edusamme mitmes valdkonnas ja kaugenemist kommunismi pärandist?

Kas Hiina diplomaadid on valmis pimesi raha tuulde loopima, et ülemustele propagandatrükise olemasolu ette näidata, või usuvad nad tõsimeeli, et sedaviisi on võimalik demokraatlikus riigis inimeste arusaamu muuta?

Muuseas, tõenäoliselt ilmub dalai-laama Eesti-visiitide kohta millalgi pildialbum ja raamat. Tõenäoliselt on Eestis jätkuvalt turgu ka heade Tiibeti-aineliste tõlkeraamatute jaoks, nagu neid on juba ka ilmunud (Näiteks Patrick French, "Tiibet, Tiibet", Roland Barraux "Dalai-laamade ajalugu", dalai-laama enda tõlkeraamatutest kõnelemata).

Vastukaaluks sellele võidakse avada terve „tööstusharu“, mis tegeleks Tiibeti kohta käivate Hiina RV propagandaraamatute tõlkimise ja tasuta levitamisega. Saame Hiinast otseinvesteeringu ja hulk madalama eetikalävega haritlasi leiaks tööd. Arenguruumi on, sest vaadeldavas üllitises, kus dalai-laamast üldse ei kirjutata, on legendaarse valitseja Songtsän Gampo nimi lihtsalt valesti kirjutatud.

Andres Herkel on Isamaa ja Res Publica liige. Lugu on ilmunud Andres Herkeli blogis.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
3 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
kilu
12 aastat tagasi

Ei saa mina aru sellest kärast mingi ajalehe vahel olnud reklaamlehe pärast. Eriti kui see on nii labane. Minu meelest on see positiivne asi. Esiteks tuli sellega meile raha sisse. Teiseks näitaks see selgelt meile ühe ohufaktori (ma seaksin selle küsimuse teisiti – mis saaks kui mingi suure lehe kaudu hakataks meile sisendama, et 1940 ei toimunud okupatsioon? Sedasi tasapisi, igakord lisades paar vale ja paar küsitavat fakti). Kolmandaks saime me teada ühe teistsuguse maailmavaate seisukohti. Minule oli see leht küll huvitav lugemine.

torumees
12 aastat tagasi

Näitame kõigile suurtele siiski mitte kõigile trääsa ja elame uhkelt sirge seljaga pasa sees edasi-seda tahtis mees öelda!Toetame jänkide sõda suveräänsete riikide vastu ja kiidame kui kõvad demokraadid me oleme.

lreiaqrhcak
12 aastat tagasi
Reply to  torumees

YB1sJb etwzglogudhg