Amet: Hiina e-poodidest tellitud kosmeetikat ei tohi edasi müüa

Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Terviseamet juhib tähelepanu sellele, et nii müüdavad kui ka tasuta jagatavad kosmeetikatooted peavad olema ohutud ja omama ohutust tõendavat dokumentatsiooni.

Terviseameti Põhja talituse vaneminspektor Jevgenia Rõõmusoksa sõnul juhtis terviseamet eelmisel nädalal ühe Facebooki teemalehe loosimiskampaania läbiviija tähelepanu sellele, et Hiina veebiportaalist tellitavaid kosmeetikatooteid ei tohi Euroopa Liidus ohutust ja toote päritolu tõendava dokumentatsioonita müüa ega ka tasuta levitada.

„Enne kosmeetikatoodete levitamist tuleb tutvuda Eestis kehtivate nõuetega, mis muuhulgas näevad ette kohustuse näidata toote tarneahelat ja esitada ka ohutushinnangut sisaldav ohutusaruanne,“ ütles Rõõmusoks.

Tema sõnul põhjendas isik oma tegu teadmatusega ja kõrvaldas peale terviseameti kirja oma sotsiaalmeedia lehelt ka kosmeetikatoodete loosimiskampaania. „Sellise kosmeetika puhul ei tea me ei toote täpset päritolu ega seda, kas ja millisel määral võib see esile kutsuda allergilisi reaktsioone. Nii võibki heast tahtest ja reklaamikampaaniast saada alguse kellegi tervisemure,“ selgitas Rõõmuoks.

Euroopa Liidus ja Eestis reguleerib kosmeetikatoodete valdkonda Euroopa parlamendi ja nõukogu määrus number 1223/2009/EÜ, mille kohaselt peavad kosmeetikatooted olema inimeste tervisele ohutud ning nõuetekohaselt pakendatud ja märgistatud, sisaldades nii hoiatusi kui ka kasutamis- ja kõrvaldamisjuhised. Turule toodud kosmeetikatoodete tarneahel peab olema jälgitav kolm aastat peale toote müüki tulekut, samuti tuleb kosmeetikatoote kasutamisel ilmnenud kõrvalmõjudest informeerida pädevat asutust ehk Eesti puhul terviseametit.

Kosmeetikatoodetele kehtestatud nõuete rikkumisel võib rikkujat puuduste kõrvaldamiseni korduvalt korrale kutsuda kuni 640 euroni küündiva sunnirahaga. Väärteomenetluse algatamise korral võib füüsilist isikut karistada kuni 800 ja juriidilist isikut kuni 3200 euro suuruse rahatrahviga.

 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments