Canzone ja Haapsalu kammerkoor tähistavad sünnipäeva

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Canzone kontsert 2011. aastal Jaani kirikus.
Canzone kontsert 2011. aastal Jaani kirikus.

 

Tore aasta see 2011: juulis peeti juba 11. korda koolinoorte laulupidu, Eesti Vabariik sai 20, Tallinn on Euroopa kultuuripealinn, kuid metsapealinnas valmistuvad juubeliks tütarlastekoor Canzone ning Haapsalu kammerkoor.

Kümme pikka aastat tagasi kutsus Haapsalu muusikakooli õpetaja Ulrika Grauberg paarkümmend tüdrukut kokku ning tasa ja targu alustati üheskoos kaanonite ning mõne lihtsa lauluga, mis kodulinna publikule toomkiriku iidsete võlvide all jõulupühade eel ka ette kanti. Nii see algas.

Igal kolmapäeval kell 5 õhtul muusikakooli saalis. Erandkorras ka laupäeval või pühapäeval ja nii 10 aastat järjest. Ulrikaga koos aitas verivärskele koorile hääle sisse puhuda Lea Semerik, viimasel viiel aastal juhatab Ulrika kõrval koori Karin Lükk–Raudsepp. Aastate jooksul on leitud pillimeestest sõpru, kel jätkub tahtmist ja aega Canzone proovidele või esinemistele kihutada Haapsalust, Tallinnast või koguni Rakverest. Nii võibki öelda, et Canzonel on ka oma saatebänd.

Eesti, Soome, Taani
Juubeli puhul on ikka kombeks visata pilk selja taha ning möödunust parimaid palu meenutada, seega mõned seigad Canzone tegevuse ajaloost.

Naiskooride konkursil märtsis 2005 Tallinnas pälvis Canzone üllatuskoori preemia.

Juuni 2007. Poris on Eesti–Soome laulupidu ning selle puhul võistulaulmine. Võistlema on end registreerinud ligi 30 koori Eestist ning Soomest. Lõppkontserdil esineb žürii kutsel üheksa parimat kollektiivi, nende hulgas Canzone. Eesti tippdirigendid tulevad ligi ja küsivad: „Kust te tulete? Miks me teist mitte midagi kuulnud ei ole?”

August 2007. Ulrika on juba mõne aasta eest Vigalas koorijuhtide laagris tutvunud Taani helilooja John Høybye muusikaga ja seda usinalt Canzonega harjutama hakanud. Vaimustus kandub dirigendilt üle tüdrukutele ning info jõuab kummalisel moel Taani Instituuti. Tänu sealsete toredate inimeste asjaajamisele, kultuurkapitali ja Haapsalu linnavalitsuse abile sõidab koor Taanimaale kontserdireisile. Kohtumine ning töötuba John Høybyega on üliemotsionaalne kõigile osalejaile. Mõni kuu hiljem saadab helilooja Haapsallu kingituse: kolm Canzonele ning selle dirigentidele pühendatud jõululaulu.

September 2007. Haapsallu on saabunud Taani delegatsioon, kellega ka Canzone dirigendid kohtuvad. Ulrika ja Karin tänavad sõbraliku vastuvõtu eest Taanis. Külalised küsivad, kas dirigendid võiksid neile kinkida koori CD. Muidugi, otse loomulikult, kui see olemas oleks.

Oktoober 2008. Sügisesel koolivaheajal sõidab koor jälle Taanimaale. Seekord taanlaste kutsel meie esimest helikandjat salvestama. Kultuurkapital ja Haapsalu linnavalitsus toetavad taas. Ja taanlased.

„Tantsurühm” Canzone
Juuli 2009. Tallinnas on üldlaulupidu. Osalejad sammuvad rongkäigus peoplatsile ning kõiki kollektiive tervitatakse valju häälega. Canzone on kõik need kilomeetrid Kaarli kirikust kuni lauluväljakuni kas laulnud või tantsinud. Kohale jõutakse tantsusammul ning siis kostab kõlaritest: „Tere tulemast lauluväljakule, neidude tantsurühm Canzone!”

November 2010. Estonia kontserdisaalis tähistatakse pidulikult isadepäeva. Kontserdil esinevad Eesti parimad neidudekoorid nii ükshaaval kui ka üheskoos. Teiste hulgas on Canzone.

Juuli 2010. Eestisse on tulnud esinema Kanada–Inglise kuulus neidudekoor Amabile. Siin annavad nad kaks kontserti — Tallinnas ja Haapsalus. Tallinna kontserdil osaleb koos külalistega ETV tütarlastekoor Aarne Saluveeri juhatusel, Haapsalus Canzone.

Juuli 2011. Pikemal kontserdireisil läbi Põhjamaade külastab Eestit üks vahva koor Northwest Girlchoir Ameerikast. Koos Canzonega antakse kaks kontserti — kirikus Tallinnas ja Haapsalus.

Nende eredate hetkede vahepeal on Canzone üsna tihedalt andnud kontserte koduseks saanud Haapsalu toomkirikus, kultuurikeskuses, Uuemõisa valges saalis, kuursaalis, ka mujal Eestis, lauldes enese ja teiste elu ilusaks.

Vanade lauljate noor kammerkoor
Püüne pääl laulda on ikka hää, eriti kui seda saab seltsis teha näiteks Haapsalu kammerkooriga. Lauljate iga arvestades on nad Canzonest tüki vanemad, tegevuse aega vaadates jälle nooremad.

Ka nendel on sel sügisel pisike tähtpäev — 5 aastat ühist edukat laulmist. Kuulu järgi on kammerkoori sünnis süüdi Andres Ammas, kes Ulrika Graubergile oma veenval viisil selgeks tegi, et Haapsalul on vaja üht korralikku segakoori. Mõistagi võttis viimane ideest kinni ning koos Kadri Kelneriga asuti inimestest kollektiivi voolima.

Kaks aastat võtsid need „vananoored” hoogu ning kolmandast hooajast peale on igal aastal põhjust neist kiitvas kõneviisis rääkida. 2009 osalesid nad ETV „Laululahingus”. Esimese saate järel oli selge, et fänniklubi on sel kooril korralik (mis peaasi — see püsib tänini!). Kuulsus tõi esinemisvõimalusi mitmel pool Eestis, kuid kontserdiga tänati ka koduseid pöidlahoidjaid.

Vaid aasta hiljem, 2010. aasta aprillis, üllatas Haapsalu kammerkoor oma „heleda häälega” kogenud koore, nende juhte ning ilmselt ka iseennast Eesti kammerkooride festivalil — peale C–kategooria võitjatiitli said läänlased ka viie parema koori hulka, kes osalesid Grand Prix’ voorus.

Selle aasta kevad tõi taas suure tunnustuse — Haapsalu kammerkoor nimetati Eesti parimaks „Tuljaku” lauljaks! Nagu muuseas võideti „Tuljaku” võistulaulmisel Tartus oma kategoorias esikoht.

Kammerkoori tegevusaja sisse mahub osalemine kolmel laulupeol: 2009. aasta üldlaulupeol Tallinnas, 2008. aastal Põhja– ja Baltimaade laulupeol Tartus ning 2010 Islandil.

Uued talendid on oodatud
Saabuv sügis on juubelihõnguline — Canzone ettevalmistused on juba alanud, kammerkooril kohe algamas. Iga hooaeg toob ka mõningaid muudatusi — möödunud sügisel hakkas Graubergi kõrval partiisid õpetama kammerkoori laulja Regina Triebstock.

Sel aastal hakkavad nii Canzone kui ka kammerkoor muusikat tegema oma „kodus”, s.t Haapsalu kultuurikeskuses.

Kuna kahe koori kontserdid on sageli ühised, siis kuulub ilmselt mõistlike otsuste hulka ka ühine proovipäev — esmaspäev. Ikka noored kell 5 ja nooruslikud vanad kell 7 õhtul.

Hea koor ei saa kunagi lõplikult valmis, sinna mahub ikka sõbralikke viisipidajaid inimesi. Niisiis ootavad mõlemad koorid enda sekka ka sel hooajal uusi lauluhuvilisi.

Karin Lükk–Raudsepp

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments