Maikuust algab madalapalgaliste toetuse maksmine

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

sester
Rahandusminister Sven Sester. Foto: riigikogu kantselei

Alates 2017. aasta maikuust algab madalat palka saavatele töötajatele tulumaksu tagastamine, tagasimaksed tehakse hiljemalt 30. juuniks.

Alates kolmapäevast on inimestel võimalik maksuametist kontrollida, kas nad vastavad tulumaksu tagastamise kriteeriumitele. Tagasimakset saab taotleda täisealine inimene, kes taotluse esitamisele eelnenud aasta jooksul on töötanud täistööajaga vähemalt kuue kalendrikuu jooksul. Kriteeriume hinnatakse kuupõhiselt ning valeandmete esitamisel küsitakse toetus solidaarselt tagasi nii tööandjalt kui töötajalt.

Tagasimakse suurus sõltub olulisel määral teenitud sissetulekust, töötatud kuude arvust ning sissetuleku struktuurist. Näiteks kui inimene töötab 2016. aastal täistööajaga ja alampalgaga ehk teenib 410 eurot ja ei saa muid tulusid ega kasuta muid maksuvabastusi peale maksuvaba tulu, on tema prognoositav tagasimakse 45 eurot iga töötatud kuu eest ehk ligi 540 eurot aastas.

Tagasimakse summa sissetuleku kasvades suureneb ning on sarnase näite järgi suurim 480 euro suuruse brutokuupalga juures ehk 59 eurot kuus, sellest suurema sissetuleku puhul hakkab tagasimakse summa vähenema ning jõuab nulli 649 euro suuruse brutokuupalga juures.

Tagasimakset saab esimest korda taotleda 2017. aastal koos füüsilise isiku 2016. aasta tuludeklaratsiooni esitamisega. Tagasimakset administreerib maksu- ja tolliamet (MTA) ning tagasimakse maksmine toimub sarnaselt enammakstud tulumaksu tagastamisega ja hiljemalt 30. juuniks.

Mullu mais kinnitas valitsus vastavalt koalitsioonileppele eelnõu, millega nähakse madalat palka saavatele töötajatele alates 2017. aastast ette õigus saada kuni aasta jooksul tasutud tulumaksu mahus tagastust.

Lähtudes rahandusministeeriumi prognoosidest vaesuspiiri kohta ning koalitsioonileppes ja riigieelarve strateegias kokku lepitud eelarvelistest võimalustest saavad 2017. aastal toetust taotleda isikud, kelle tulu jääb 2016. aastal alla 7782 euro. Neid inimesi on mulluse prognoosi järgi 103 600, teatas rahandusministeerium.

“Tagasimakse eesmärk on kasvatada tööturu elavdamisega majandust ja suurendada väiksema palgaga töötavate inimeste sissetulekuid. Iga-aastane tagasimakse parandab suuremas vaesusriskis perede olukorda ning soodustab töötamist ja iseseisvat toimetulekut,” ütles rahandusminister Sven Sester pressiteate vahendusel.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments