Nipid, millega kodu hõlpsasti jõulupühadeks ette valmistada

Kristjan Kosk

kristjan.kosk@le.ee

jouluehted-h4y

Jõulueelne aeg möödub kiiresti ja selleks, et vältida viimase hetke stressi, valmistu pühadeks juba varakult ja süsteemselt. Eesti ühe enim külastatava veebipoe Kaup24 esindaja annab nõu, kuidas saad oma kodus just õige pühade meeleolu luua. 

Jõulukuusk vali toa kõrguse järgi

Jõulupuu on kahtlemata jõulude sümbol, kuid kuusk ei peaks toas kogu ruumi võtma. Kuuse valimisel jälgi, et kuuse tipu ja lae vahele jääks umbes 15-30 sentimeetrit vaba ruumi. Kui okaste igapäevane koristamine tundub tülikas, siis kaalu hoopis kunstliku kuuse soetamist. Kaup24 esindaja Rauno Kristjani sõnul on kunstlike kuuskede valik aasta-aastalt laienenud ning tegelikult ei pruugi ka kõige teravam silm enam ehtsal või tehislikul kuusel vahet teha. „Tootevalikus on saadaval erinevas suuruses kuuski, alustades alla meetristest ja lõpetades üle kahe meetri kõrguste kuuskedega. Kunst-kuusk ei kuiva ära ja pakub rõõmu mitmeteks jõuludeks,” kirjeldas Kristjan ja lisas, et sobiva kuuse leiavad ka need, kes eelistavad oma toas näha hoopis lumevärvi puud. 

Pööra tähelepanu jõuluvalgustite niiskuskindlusele  

Lisaks kuusele loovad õige meeleolu jõulutuled – olgu need siis toas või väljas. Laias jõuluvalgustite valikus aitab orienteerumist lihtsustada, kui tead, kuhu tuled paigutada soovid – iga tuluke õue kaunistama ei passi. „Soovitame jälgida toote niiskusindeksit (IP-d), sest IP20 indeksiga valgustid sobivad ainult siseruumidesse,” ütles Kaup24 esindaja, kelle sõnul on niiskuskindluseta tuled hinnaklassilt ka veidi madalamad. Valgustid indeksiga IP44 sobivad aga oma kõrge niiskustaluvusega õue ideaalselt, kinnitas ta. „Aasta-aastalt müüme ka aina enam just õuevalgusteid, sest lisaks majaomanikele, kes oma eramut tuledega ehivad, on ka korteris elavad pered oma rõdusid kaunistama hakanud,” tõdes Kristjan. „Oleme täheldanud, et mõned pered ei plaanigi kuuske tuppa panna, vaid viivad selle verandale või maja ette ning otsivad tulesid just selle tarbeks.“ 

Värvilised või valged jõulutuled? 

Valgusti värvi valikul tuleks otsustada, millise stiiliga kuuske soovid. Valged valgustid toovad pigem esile teised kuuseehted ning säilitavad klassikalise pildi. Värvilised valgustid seevastu loovad lustliku atmosfääri. ”Hea reegel on, et kuuse iga 45 sentimeetri peale võiks olla sada pisikest tulukest,“ andis Kaup24 esindaja nõu. „Samas, kui sa armastad säravamat tulemust, siis miks mitte neid kasvõi topelt või kolmekordselt panna,“ julgustas ta. 

Jõuluehete värv ja kogus loob terviku 

Sama oluline, kui on tulede värvivalik, on ka teiste ehete toon. Populaarsed värviskeemid, millega alt minna ei saa, on näiteks punane ja hõbedane, valge ja hõbedane ning kuldne kombineeritud rohelise ja pruuniga, mille juurde sobivad ka väiksed loodusest inspireeritud kujud nagu põdrad, karud ja lumememmed. 

Kristjani sõnul on varasemast enam võimalik kauplustest soetada ka juba tootja poolt kokku sobitatud toonides jõuluehete karpe. Samamoodi, nagu on klientidel küsimusi tulede arvu kohta, tuleb neid ka jõuluehete koguse kohta. “Ümmarguste jõuluehete valiku võib enda jaoks lihtsamaks teha, kui otsustamisel lähtuda jõulupuu suurusest,“ ütles Kaup24 esindaja, kes tõi välja parameetrid, mille järgi ehteid valida: 
 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
paistab
7 aastat tagasi

kommentaaridest, et inimesed on üldiselt rahuliku ja mõistliku suhtumisega jõuludesse. Väsitav ja ebameeldiv on aga meid kaubanduses tabav valjuhääldite pealesurutud nn. jõulumeeleolu. Liiga palju mõtetut kilinaid-kulinaid ja nänni, mis täiesti tarbetu. Aga sellest ei pea end ka eriti häirida laskma. Ostame, mida vajame, kaubanduses peaks üldse harvem käima. Võtaks lapsed või lapselapsed, sõidaks linnast välja, uuriks metsaveeres lumele tipitud loomajälgi ja on ju võimalus ka nn. mobiilimakse kuusekese omanikuks saada. Kaunist pühadeootust.

naine
7 aastat tagasi

ei osta juba paar aastat ühtki jõuluvidinat.See ei too hingele rahu.Parem viin üksikule vanale naabriprouale väikse jõulukingi või annetan loomade varjupaigale natuke raha.

jõulu
7 aastat tagasi

saab oodata ja tähistada väga väheste vahenditega. Mõni kuuseoks vaasi , et kuuselõhna oleks ja kaunis küünal kindlale alusele. Hea jõulutoidu lõhn ja jõululaulud-ongi kõik mida vaja. Istume lauda ja naudime.

Kodanik
7 aastat tagasi

Ma ei kasuta juba aastaid ühtegi ehet, mis vooluvõrgus töötab.

juss
7 aastat tagasi

kõige olulisem: ärge lolliks minge! hullumeelne ostmine igal aastal!

Sneguurotška
7 aastat tagasi

A mingid olulised parameetrid on lõpust puudu, košmaar!

nii hea soovitus, mida muidu poleksi teadnud
7 aastat tagasi

Jõulukuusk vali toa kõrguse järgi………., sest tavaliselt inimesed tarivad 2,5 meetri kõrgusesse tuppa ikka 4 meetrise kuusepuu-jõulupuu!!!!!

Sass
7 aastat tagasi

Kaup 24 reklaam jälle 🙂