Olev Remsu esitleb oma kogutud arvamusi

Kristjan Kosk

kristjan.kosk@le.ee

remsu

Olev Remsu. Foto: Arvo Tarmula

Haapsalus elav kirjanik ja kolumnist Olev Remsu esitleb kolmapäeval Haapsalu raamatukogus oma värsket artiklikogumikku „Aja kirju”.

Kirjastuse Petrone Print välja antud kogumik koondab Remsu selle sajandi kirjutisi, mis on ilmunud Postimehes, Eesti Päevalehes, Sirbis ja mujal. Kirjanik käsitleb oma ajakajalistes ja ajatumais kolumnides teemasid, mis teda vapustavad, nagu tuimus, ihnsus, ahnus, suhtumine õnnetuisse, ka õnnetuisse põgenikesse. Venemaa-tsüklis jagab Remsu oma sealseilt reisidelt korjatud mõtteid, rääkides russofoobiast, mida ta ei salli, ja maast, mis talle meeldib. Jutuks tulevad ka rahvuslased ja võõraviha, alkohol ja anonüümsed kommentaatorid, Savisaar ja Jeesus, Putin ja Hitler jt.

„Olen veendunud, et teadmised on kollektiivne vara,” ütleb Remsu artiklikogu eessõnas. Raamatusse raiutud kirjaridades üritabki ta enda sõnul oma teadmisi jagada.

Remsu ütleb, et ei ole „Aja kirjades” peaaegu sõna-sõnalt uuesti ilmuvate lugude juurde pannud esmaavaldamise andmeid teadlikult. „Olen sellega püüdnud neile anda igavikulist dimensiooni. Teiseks lisaks bibliograafia teaduslikku-akadeemilist mekki, mina aga püüan olla esseist või vähemalt publitsist,” ütleb ta.

Karskusartiklid kirjutas Remsu kümmekond aastat tagasi, kuid need on uskumatult tänapäevased – paranenud pole just palju, muutmist vajanuksid neis vaid üksikud numbrid. „Ehk kehtib see teistegi kirjatükkide kohta,” arvab Remsu.

Viljakalt kirjanikult ilmus viimati, möödunud aastal, Nõukogude Eesti ajakirjanike elu meenutav „Ämblik ja kultuur”, 2014. aastal Kamtšatka üliõpilasmalevas olnud armastusloost rääkiv „Inge ja Epp, kaks pruuti”, enne seda „Supilinna armastajad”.

„Aja kirju” esitlus Haapsalu raamatukogu lugemissaalis algab kolmapäeval, 18. mail kell 17.30. Kirjanikuga vestleb Lääne Elu peatoimetaja Andrus Karnau.

 

Kohapeal saab raamatut soetada soodushinnaga. „Aja kirju” esmaesitlus oli Tartus kirjandusfestivalil Prima Vista.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments