POSTKONTORITÜLI: Vald peab postipunkti asupaika sobimatuks

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

risti kohvik-pood arvo tarmulaRisti tanklas asuv kohvik-pood. Foto: Arvo Tarmula

Lääne-Nigula vallavalitsus saadab Omnivale kirja ettepanekuga tõsiselt kaaluda, kas Risti postipunkti tulevane asukoht suure maantee ääres Krooningi tankla kõrval asuvas poekeses on ikka kõige sobivam.

„Kiri peaks valmis olema ja täna-homme saadame teele,” ütles Lääne-Nigula vallavanem Mikk Lõhmus Lääne Elule eile.

Lõhmus sai Omniva otsusest sulgeda Risti postkontor teada Lääne Elu ajakirjanikult. Omniva ei ole kohalikku omavalitsust senini teavitanud. Omniva veebilehel aga on kirjas, et 24. märtsist alustab Ristil Krooningi tankla lähedal tööd postipunkt.

Omniva kommunikatsioonijuht Kadri Tonka ütles Lääne Elu järelepärimise peale, et kavas on Risti postkontor sulgeda, täpne aeg aga pole veel teada. „Oleme tavapäraselt andnud postipunktile mõned nädalad sisseelamise aega ja seejärel sulgenud postkontori. Sama on plaanis ka Ristil,” ütles Tonka.

Et postipunkti avamise kuupäevaks on märgitud 24. märts, peaks postkontor suletama millalgi aprilli esimestel nädalatel. Just sel põhjusel pole Omniva seni ka Lääne-Nigula vallavalitsust sulgemisotsusest teavitanud.

„Kuna meil ei ole täna veel kuupäevalist otsust Risti postkontori sulgemise kohta, pole me saanud informeerida ka kohalikku omavalitsust. Anname aga postkontori sulgemisest ja postipunkti avamisest kindlasti vallale teada,” ütles Tonka.

Samal ajal on postipunkti pidamise leping juba sõlmitud. Postipunkti on lubanud hakata pidama Krooningi tanklaketi tütarfirma Westoil OÜ Risti kohvik-pood, mis asub otse tankla kõrval suure maantee ääres.

„Omniva tegi meile pakkumuse ja oleme sõlminud lepingu. Kauplusele on iga lisakülastaja vajalik,” kinnitas Westoili juhatuse liige Tiivi Kass Lääne Elule.

Kass ei osanud öelda, kui palju tööd tuleb postiteenuse pakkumisega seoses müüjaile juurde. Poekeses töötab praegu kolm müüjat. Kassi sõnul on talviti poekeses tööd vähem, suviti rohkem.

„Kui koormus läheb liiga suureks, võime ka postiteenusest ära öelda,” ütles Kass.

Lõhmus pidas poekest postipunktile äärmiselt ebaõnnestunud asukohaks. See asub alevikust väljas suure maantee ääres. Tankla juurde ei vii kõnniteed, pole ka tänavavalgustust.

„Sama hästi võiks postipunkti avada Marimetsa rabas. Vahet poleks,” ütles Lõhmus.

Lõhmus märkis, et postipunkti vajavad eelkõige Risti elanikud, mitte möödasõitjad. Omniva põhjendust, et teenus paraneb ja avatav postipunkt on lahti iga päev hommikust õhtuni, mitte kaks päeva nädalas nagu postkontor, ei pidanud Lõhmus kaalukaks.

„Lahtiolekuaeg ei saa olla ainus kriteerium. Postipunkti peab inimene ka ligi pääsema,” ütles Lõhmus.

Lõhmuse sõnul oleks parim, kui postkontor tegutseks edasi senises hoones Risti keskel, bussipeatuse juures. Vallale kuuluvas hoones on hiljuti tehtud remontki.

Postipunktile sobivamaist paikadest nimetas Lõhmus Haapsalu tarbijate ühistule kuuluvat Risti A ja O kauplust. „Aga miks mitte ka Risti rahva seltsi käsitöömaja,” pakkus Lõhmus. Mõlemad asuvad keset alevikku.

Haapsalu tarbijate ühistu juht Raimond Lunev ütles, et neile pole Omniva ettepanekut teinud, aga ühistu pole postipunkti pidamisest eriti huvitatud.

Lunevi sõnul ei ole mõistlik, et postiteenust pakuvad kauplused ja et iga ettevõte peaks tegelema ikkagi sellega, milleks ta on loodud.

„Muidu on nii, et lõpuks pannakse pääste ja politsei ka kaupluste peale,” ütles Lunev.

Lunev ütles, et paar aastat tagasi peeti läbirääkimisi ja pakuti Omnivale pinda võimalusega koostööd teha Taebla postipunkti asjus, kuid need jooksid liiva, sest Omniva ei tahtnud ruume rentida.

Lunevi sõnul oleks postiteenuse pakkumine müüjaile ka suur lisatöö: ainuüksi postipunkti igapäevane aruandlus käib käsitsi ja paberi peal, Omniva makstav tasu katab aga vaevu paberi- ja pastakakulu.

„Kaupluse eesmärk on kaupa müüa. Kui müüja jahmerdab pakkidega, tekib segadus ja järjekord,” märkis Lunev.

Põhjuseks, miks postkontor kinni läheb, nimetas Tonka vähest külastatavust. Keskmine universaalse postiteenuse käive oli mullu Risti postkontoris 30 eurot nädalas. „Ristil tehti umbes kolm postitehingut päevas,” ütles Tonka.

Postipunkti ja postkontori vahe on selles, et postkontoris pakub teenust Omniva, postipunktis see, kellega on Omniva lepingu sõlminud. „Meie varustame, vajadusel koolitame,” ütles Kadri Tonka. Postipunkt pakub kõiki universaalseid postiteenuseid: saab saata kirja, tähtkirja ja pakki, teha makseid, tellida ajalehti-ajakirju jms.

Läänemaa postipunktid:

  • Martna postipunkt
  • Taebla postipunkt
  • Ridala postipunkt
  • Rõude postipunkt
  • Kirbla postipunkt
  • Kõmsi postipunkt
  • Risti postipunkt (avatakse 24. märtsil)

Läänemaa postkontorid:

  • Haapsalu postkontor
  • Palivere postkontor
  • Linnamäe postkontor
  • Uuemõisa postkontor
  • Kullamaa postkontor
  • Pürksi postkontor
  • Lihula postkontor
  • Vormsi postkontor
  • Nõva postkontor
  • Risti postkontor (suletakse aprillis)

Postipunkti ja postkontori vahe on selles, et postkontoris pakub teenust Omniva, postipunktis see, kellega on Omniva lepingu sõlminud. Omniva varustab postipunkti ja vajadusel koolitab töötajaid.

Postipunkt pakub kõiki universaalseid postiteenuseid: saab saata kirja, tähtkirja ja pakki, teha makseid, tellida ajalehti-ajakirju jms.

Allikas: Omniva

Samal  teemal: "Jaanus Karilaiu ja Neeme Suure avalik kirjavahetus Risti postkontori asjus"

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
Lunev
9 aastat tagasi

räägib õiget juttu-heeringas ja postiteenus tänapäeval segada on nõmedus.Kuna mees teab,mida räägib,siis võiks teda ka riigikogusse valimisel toetada.