Rootsis tuli päevavalgele haruldane vormsi pruudikirst

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

 Rootsis tegutseva eestirootslaste orgnisatsiooni Svenska Odlingens Vänner (SOV) kontorisse on jõudnud ainulaadne vormsi pruudikirst, teatas SOV uudiskiri.

Konstruktsiooni poolest traditsioonilise kirstu ainulaadsus seisneb selle kujunduses. Kui tavapäraselt olid vormsi pruudikirstud oranži tooniga ja esipaneeli kaunistamiseks kasutati sinist ja valget värvi, siis SOV kontorisse jõudnud kirst on kaunistatud teiste värvide, purjelaevade ja vanikute kujutistega. 

Siiski pole kahtlust, et tegemist on vormsilt pärit kirstuga, sest sellel esiküljel on kiri Birgitta Svärd ja Wormsö. Vormsi nime võib välja lugeda ka kirstukaant kaunistavatelt purjedelt.  

SOV kontorisse on kirst jõudnud Rootsi Hälsinglandi piirkonnast ja SOV arhiivigrupp on alustanud kirstu jälgede väljaselgitamist, oodates selleks kõikvõimalikku infot.  

Fotod: Arne Johansson

1  Kistan 2  Kistan 3  Kistan

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
4 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
ants
9 aastat tagasi

Kuhu jäid

Vormsi Saxby majakavahi palgaraamat ja veel mõned haruldused, mis andsin heas usus tolleaegsele vallavanemale Varblasele, et annaks üle Rannarootsi muuseumile?

Irw
9 aastat tagasi

Vähemalt on kindel et pole hiinas toodetud .

Maali maalt
9 aastat tagasi

Aga mis on Rooslepa kabeli vargusest saanud? Kas need aarded ei tule iialgi enam päevavalgele? See küsimus on uurivale ajakirjandusele.

läänlane
9 aastat tagasi

Väga ilus ja väärtuslik. Vormsile seda küll tuua ei tohi, muidu kaob ära, nagu juhtus Rootsist saabunud Rooslepa hõbedaga.