Ridala põhikooli jaoskonnas käis vaid veerand valijaid

Lehte Ilves

lehte.ilves@gmail.com

Tund aega enne europarlamendi valimiste lõppu paukus Ridala põhikoolis asuva valimisjaoskonna uks peaaegu vahetpidamata, aga ikkagi jäi valimisaktiivsus väiksemaks kui kohalikel või riigikogu valimistel.

„25% on praegu,“ ütles komisjoni liige Rein Peek. „Tavaliselt tuleb 40% ikka ära.“

Ridala pühikooli valimisjaoskonnas on nimekirjas 827 inimest, pool tundi enne valimiste lõppu oli jaoskonnas hääletamas käinud 86 inimest. E- ja eelhääletusega kokku oli hääletaanud 206 inimest, ütles komisjoni liige Merle Hiiemäe.

Hiiemäe sõnul käib vähe noori, aga nemad võisid ka e-hääletada. Muidu on ikka needsamad inimesed, kes tavaliselt käivad valimas.

„Kohusetundlikud käivad,“ lisas Peek.

Päeva lõpus valimas käinud valisid Reformierakonda, Tanel Talvet ja IRLi.

„Eelmisel korral valisin Ojulandi, seekord Ansipit,“ ütles Silvi Kurisman. „Pooldan Reformierakonda ja Ansipi jutt tundus veenev.,“

Kurisman mäletas ka esimesi valimisi, siis valis ta praegust presidenti. Ta ei ole ühtki valimist vahele jätnud, sest „kui ei käi valimas, et tohi hiljem nuriseda ka“.

Kurisman lisas, et iga hääl loeb: eelmistel europarlamendi valimistel jäi Keskerakonnal vaid kuus häält puudu, et saada kolm saadikukohta.

Valdi Kristovald ütles, et temal ei olnud kõhklusi, kas tulla või mitte või et mis minu hääl loeb.
„Häid vendi Eestis ikka veel on,“ ütles Kristovald. Tema valib Isamaad ja arvatavasti Marko Mihkelsoni, sest „nemad ajavad Eesti asja ja Marko on noor asjalik mees“.

Kristovald märkis, et „vahepeal mängisid nad mäkra ka“ ja see jäi talle hinge peale, aga need elamislubadega hangeldajad olid Res Publica mehed, mitte Isamaa poisid.

Siret Kosk ütles, et valis ühe sümpaatse naisterahva Reformierakonnast. Ta ütles, et tuli oma kodanikukohust täitma ega ole mõelnud, mida ta europarlamendilt ootab.

Aime Kasepõld ja veel mitu teist inimest hääletasid Tanel Talve poolt.

„Ta ei ole erakonnas, teda ei mõjuta mitte keegi,“ põhjendas Aime Kasepõld. „Ta on rahva mees, me kuuleme iga päev, mida ta teeb.“

Aivo Kutser tuli hääletama üsna viiviimasel hetkel. Ta ütles, et mingit kõhklemist ei olnud.„Kui ei vali, soovitud tulemust ei saa.“

Kutseri sõnul ei olnud raske valikut teha: Reformierakond ja Urmas Paet.

„Valin inimest, mitte maailmavaadet,“ ütles Kutser. „Valin inimese, kes on välispoliitikas tugev.“

Valimiskomisjoni esimees Silva Metshein ütles, et esimene valija tuli 9.30 ja päris vaikset aega polegi olnud.

„Vorsti ja lilli küsitakse,“ ütles valimiskomisjoni liige Merle Hiiemäe. „Meenutatakse vanu aegu.“

Kell 20 suletakse valimiskomisjonide uksed ja kes sees, see sees, enne kella 24 keegi sealt välja ei saa.

Europarlamendi valimiste kord näeb ette, et tulemused tehakse teatavaks ühel ajal, Eesti aja järgi südaööl. Hääled jõuab tunni ajaga kokku lugeda, aga kl 24 hakatakse Haapsallu sõitma, et maakonnakomisjonile hääletussedelid üle anda.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments