Europarlamendi valimised kell 9.03 ja 18.39: Haapsalu kolledžis jagus valijaid kogu päevaks

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Haapsalu kolledžis jagus valijaid ka õhtupoolikul. Foto: Urmas Lauri
Haapsalu kolledžis jagus valijaid ka õhtupoolikul. Foto: Urmas Lauri

Haapsalu linna valimisjaoskond nr 3 tegutseb kolledžis. Kell 9 hommikul ootas ukse taga vanahärra jaoskonna avamist. mõned minutid hiljem ruttas oma häält andma veel paar inimest.

“Eelvalimised läksid…,” otsis valimiskomisjoni esimees Kersti Lõhmus sõnu. “Ütleme nii, et oleks võinud aktiivsemad olla.”

“E-hääli oli meil üle neljasaja ja eelhääli üle saja, väljaspool jaoskonda hääletnud oli ka saja ringis,” loetles Lõhmus. “Meie nimekirjas on 2500 valijat, sellest 20 protsenti oli oma hääle juba enne tänast valimispäeva andnud.”

“Ise me ikkagi loodame 40 protsenti. Aga seda vist siiski ei tule,” arutleds Lõhmus. “Mida edasi, seda aktiivsemaks valijad lähevad. Praegu on olukord ka selline, et inimestel on motivatsiooni valida ning e-valimised on nii mugavaks tehtud.”

Hommikul Lääne Elu Haapsalus pikalt ei peatunud, sest algas valimistuur Lääne-Nigula valla jaoskondades. Õhtul kella poole seitsmeks oli paarisaja kilomeetri pikkune tiir maakonnale peale tehtud ning taas kolledži valimisjaoskonda jõudes valimispäevale joon alla tõmmatud.

“Minu meelest on väga hästi läinud,” lausus Lõhmus ja lisas, et kõik on väga rahulikult läinud. “Kui ma kell neli andsin andmed, siis meie nimekirjast oli üle 33 protsendi valimas käinud. Enam-vähem Eesti keskmine.”

Jaoskonnast lahkus ilma oma häält andmata kaks valijat. “Ühel oli ID-kaart aegunud ning teine polnud Eesti Vabariiki end sisse kirjutanud,” nentis Lõhmus.

Valijaid jagus ka õhtutundideks. Liilia Kuusemäe käis valimas veidi pärast kella poolt seitset õhtul. Vihmasadu oli vahe siise teinud ning seega pääses märjaks saamata liikuma.

“Keda valisin? Kas seda võib ka öelda?” küsis Kuusemäe. “Ivari Padarit. Et ta ikka meie põllumeeste eest seisaks. Ma ikka leian, et eurovalimised on olulised. Loomulikult! Kuidas teisiti? Me kuulume ju Euroopa Liitu ja me peame olema asja juures.”

2015. aastal toimundu Euroopa Parlamendi valimistel osales Läänemaal 33,6% hääleõiguslikest kodanikest.

Fotod: Urmas Lauri

0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments