Lugeja küsib: kui suur peab olema Ukrainast pärit töötaja palk?

Lääne Elu

info@le.ee

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Kui suur peab olema Ukrainast pärit töötaja töötasu suurus?

Ukraina kodanikul või Ukrainas rahvusvahelise kaitse saanud isikul ja nende pereliikmetel, kes elasid Ukrainas enne 24. veebruari 2022 ja lahkusid sealt 24. veebruaril 2022 või hiljem, ning kellel ei ole kehtivat Eesti viisat ega ajutise kaitse elamisluba, on seadusest tulenev õigus Eestis viibida ja töötada, isegi kui muud alused on lõppenud. Samuti kehtib see õigus Ukraina kodanikele, kes viibisid Eestis seaduslikult enne 24. veebruari 2022.

Sellisel juhul peab tööandja veenduma, et välismaalane vastab antud õiguse saaja tingimustele. Tööandja on kohustatud maksma tasu, mille suurus on vähemalt võrdne Statistikaameti viimati avaldatud Eesti aasta keskmise brutokuupalga ja koefitsiendi 0,8 korrutisega tööle asutaval tegevusalal. Tegevusala keskmise brutokuupalga arvestamisel võetakse aluseks Eesti majanduse tegevusalade klassifikaatori EMTAK tähtkood.

Kui isikul on olemas ajutine kaitse, siis tal on õigus töötada Eestis samadel tingimustel kui Eesti kodanikel. Kui töötaja asub tööle täistööajaga, ei või töötasu olla madalam töötasu alammäärast. 1. jaanuarist 2024 on tunnitasu alammääraks 4,86 eurot ja kuutasu alammääraks täistööajaga töötamise korral 820 eurot (bruto).

Kui välismaalane töötab Eestis lühiajalise töötamise registreeringu alusel, siis tuleb talle maksta töötasu vastavalt välismaalaste seadusele. Sellisel juhul on kohustatud tööandja maksma välismaalasele töötasu, mille suurus on vähemalt võrdne Eesti aasta keskmise brutopalgaga. Eesti keskmine brutopalk on 1832 eurot kuus.

Vladimir Logatšev

tööinspektsiooni juhtiv nõustamisjurist

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
2 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Vanasõna2
22 tundi tagasi

Krainlastel on oma riigis tööd ja tegevust küll, viimane aeg hakata kodu poole tatsuma.
PS. Võtku Eestis elavad venekeelsed ka kaasa.

vanasõna
4 päeva tagasi

üks loll jõuab rohkem küsida , kui sada tarka vastata