Tuletornid ootavad külla

Lääne Elu

info@le.ee

Saxby rand on vormsilaste sõnul paik, millest võiks saada Vormsi märk, kui panna randa kiik ja kutsuda turiste üles end selle juures pildistama. Foto: arhiiv
Saxby tuletorn. Foto: arhiiv

1. juulil tähistatakse rahvusvahelist navigatsioonimärkide päeva ja sel puhul on 11 tuletorni külastamine on traditsiooniliselt tasuta. Läänemaal on sel puhul avatud Osmussaare ja Vormsi Saxby tuletorn.

Eelmisel aastal külastas tuletorne üle 84 000 huvilise. „Kõige rohkem külastajaid käis Saaremaal Sõrve tuletornis, mida külastati peaaegu 27 000 korral,“ märkis Transpordiameti tuletornide haldur Andres Unn.

Transpordiameti halduses on 55 tuletorni, millest 11 torni on suvisel ajal külastajatele avatud – need on Ristna, Sõrve, Kõpu, Vormsi (Saxby), Tahkuna, Pakri, Ruhnu, Kihnu, Osmussaare, Naissaare ja Vilsandi tuletornid.

„Meie soov on, et rahvusvahelisel navigatsioonimärgi päeval oleks kõigil huvilistel võimalik meie ajaloolisi meremärke tasuta külastada. Lisaks soovime tulevikus veel kolme torni uksed avada –  nendeks on Tallinna sihi alumine ja ülemine ning Narva-Jõesuu tuletorn,“ ütles Unn.

Rahvusvahelist navigatsioonimärkide päeva tähistatakse IALA (Rahvusvaheline Tuletorniadministratsioonide Liidu) eestvedamisel. 1. juuni 2023 seisuga on Eestis kokku 1597 navigatsioonimärki. Meie veeteedel on üle 1274 ujuvmärgi, millest transpordiameti hoolduses 1124 ujuvmärki, neist 509 on sisevetel ja 615 merealadel.

Kas teadsid, et:

  • Eesti vanim on Kõpu tuletorn, mis sai algsel kujul valmis aastal 1531
  • Kõige kõrgem tuletorn on Sõrve (53 meetrit)
  • Merepinnast kõige kõrgemal asuv tuletorn on Kõpu (103,6 meetrit)
  • Kõige rohkem trepiastmeid on Pakri tuletornis (275) ja teisel kohal on Sõrve 248 trepiastmega
Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
5 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Majakavaht
3 kuud tagasi

Olgem kannatlikud! 1897 aastal ehitatud Saxby Tuletorni renoveerimistööde projekt ootab finantseerimist juba 14 aastat. Viimase 30 aasta jooksul Vormsi Valla toetus moodustas 0.00 euro. Hetkeks kõik vajalukud eeltööd on tehtud ning loodame et koostöös Transpordiametiga Tuletorni täisrenoveerimine on lähimate aastate küsimus

Juks
3 kuud tagasi
Reply to  Majakavaht

Kahtlane. vormsi vallal on raha vaibile- oma tuttavale.

Juku
3 kuud tagasi

Kus kus kus on Vormsi turismiministeerium tõesti?

Doktor
2 kuud tagasi
Reply to  Juku

loll oled, vasja!

Geograaf
3 kuud tagasi

Kahju, et Vormsil on vaid üks torn ja seda ei osata korras hoida 🙁
Ootan tegusamat turismiministeeriumi!