Jaanus Karilaid: Kaljulaid lõhub Eesti ühiskonda

Lääne Elu

info@le.ee

Jaanus Karilaid. Foto: Arvo Tarmula
Jaanus Karilaid. Foto: Arvo Tarmula

Riigikogu õiguskomisjoni esimees Jaanus Karilaid (KE) ütles Postimehe otsesaates, et „erakondade tagatubadest tekkinud” president Kersti Kaljulaid on näide sellest, miks riigipea valimiskord vajab muutmist. „Saime endale presidendi, kes tegelikult lõhestab ühiskonda,” sõnas ta. Kui parlamendierakonnad võtaksid idee omaks, siis saaks kõige varem presidenti otse valida 2026. aastal, usub Karilaid.

Jaanus Karilaid leidis, et Eesti vajab kindlasti riigipead ja presidendi institutsiooni kaotama ei pea. „Küsimus on legitiimsuses. Tahame riigipead, kes ühiskonda ei lõhestaks vaid liidaks. Tahame tarka presidenti, kellel on ühiskonnale lai vaade ja kes suudab leida erinevatest arvamustest ühisosa. Inimest kes vähendaks ühiskonnas vihkamist mitte ei võimendaks seda,” ütles ta.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
17 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Tom naabermajast.
3 aastat tagasi

Kahju,et härra Meri silmad seda janti ei näe…

Pelsot
4 aastat tagasi

Päris õudne, kui vana Helme oleks president ja noor Helme peaminister ning vana Helme proua riigikogu esimees…

Öiged
4 aastat tagasi

sönad öigel ajal.

Kodanik
4 aastat tagasi
Reply to  Öiged

Populistlik mulin ei muud

Mati
4 aastat tagasi

Jaanus, presidendi ülesanne on valitsust ja ametnikke tasakaalustada oma arvamuste väljaütlemisega Eesti ühiskonna parema koostöö nimel. Praegune president teeb seda väga hästi. Iseasi on see kas poliitikud soovivad oma erakonna eelistustest loobuda koostöö nimel.

usume keskerakonda, ;;;)))
4 aastat tagasi

President on hea ja julge väljaütlemisega. Pinnuks silmas tänasele valitsusele, kes ise on musternäide lõhestamisest.

2. kodanik
4 aastat tagasi

Omalt poolt veel lisaksin, et ta on võrratu vilgutaja.

Lauri
4 aastat tagasi

Tead Karilaid ma tunnen sind isiklikult aga häbi on öelda et sa oled ise samasugune keigar nagu see Kaljulaid, ainult et prääksud teiste nootide peale. Ja rahvas epeab sind uskuma või :))) Ma saan aru et see on meditsiiniline probleem aga seda kõike ei pea ju poliitikasse minema välja ealama.

Kaie
4 aastat tagasi
Reply to  Lauri

Ära võrdle võrreldamatult. Valitsus, sealhulgas Jaanus on rahva ühtsuse poolt, aga president lõhestab seda. Sellist presidenti küll pole vaja.

Marta
4 aastat tagasi
Reply to  Kaie

Jah – ega võrreldamatult ei saa tõesti võrrelda! Sellist erudeeritust nagu meie president omab, on vaid üksikutel Eestis. Karilaid ei ulatu sellel redeli isegi mitte esimese pulganigi… Igal haritlasel on oma nägu, kuid nii rahva- ja ühtsusemeelset presidenti pole olnud, kes nii ihust ja hingest võitleb väärtusriigi kestma jäämise eest.. ja ei tea, kas tulebki enam…vähemalt hetkel pole Eestis ainsatki võrdväärset! Mis puutub lõhestamisse – siis isegi presidendil on raske NII lõhestunud valitsust koos hoida, kes koalitsioonis olles on omavahel opositsioonis… Valitsus, mis lammutab riigi toimimise alustalasid, kes näitab sallimatust üles erinevate gruppide ja sugude vastu… Nii lõhestavat ja sallimatut… Loe rohkem »

Tiiu
4 aastat tagasi
Reply to  Marta

Ennast kiitmast ta ei väsi. Paistab, et Marta nime all kirjutab ka.ka ise.

Läänlane
4 aastat tagasi

Aga ise te saadikud ei suutnud presidenti õigel ajal Riigikogus ära valida.

juss
4 aastat tagasi
Reply to  Läänlane

Ei lastud valida, sest prüsseli ametnik pidi koha saama!

Erki
4 aastat tagasi
Reply to  juss

Juss, loll jutt suhu tagasi. Riigikogul on alati võimalus president ära valida. Kui seda ei tehta siis tulevadki mängu jokkerid. President on olnud üsna tasemel ja ilmselt lahkub ametiaja lõppedes. Eks siis saate jälle oma saamatust eluga hakkama saada, järgmisele presidendile viha välja valada.
NB ! Kiuslikud kaua ei ela…

jussike,
4 aastat tagasi
Reply to  juss

mis loom see prüssel veel on? Euroopa Kontrollikoda ei asu isegi mitte Brüsselis.

juss
4 aastat tagasi
Reply to  jussike,

Ära eputa, saad väga hästi aru, mida mõtlen! Kaljulaid presidendiks oli projekt ja tead väga hästi, kes selle taga on, nii rumal annab ikka olla!

no vot
4 aastat tagasi
Reply to  juss

oled, parata ei saa.