Nõva kortermajad saavad igaüks oma katlamaja

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Nõva katlamaja köetakse puudega. Kui saadakse pettetikatel, siis selle kütmisega tuleks praeguse nelja mehe asemel toime ka ks meest. Foto: Urmas Lauri
Nõva katlamaja. Foto: Urmas Lauri

Nõva Kilgile kuuluvast katlamajast sooja saavad kortermajad ja kool varustatakse sügiseks igaüks omaette pisikatlamajaga.

Praegu kütab soojatootja Nõva Kilk kolme kortermaja, koolimaja ja võimlat tsentraalkatlamajast.

„Tulevikuplaan on üle minna lokaalkatlamajadele,“ ütles Lääne-Nigula vallavanem Mikk Lõhmus. „Lääne-Nigula Varahalduse ja Nõva Kilgi vahel on asja arutatud, eesmärk on, et sügiseks on Nõva köetud ja põhimõtteliselt võiks see toimuda lokaalkatlamajade baasil.“

„Niisugune plaan ongi,“ kinnitas Lääne-Nigula Varahaldus AS juhatuse liige Jaanus Sahk ja lisas, et omaette lokaalkatlamaja saaksid Nõval kolm korterelamut ning kool ja võimla.

Sahk selgitas, et reeglina koosneb keskküttesüsteem kolmest osast: katlamajast, trassist ja maja soojasüsteemist. „Nõval on see probleem, et nad on kõik renoveerimata,“ tõdes Sahk. Samuti olevat praeguse katlamaja käigushoidmiseks tööjõukulu liiga suur.

„Konkurentsiamet on andnud ette ka keskkütte omahinna, sellesse ei mahu Nõva hind ära,“ nentis Sahk. „Me arvestame kahe kriteeriumiga: me ei tohiks üle minna konkurentsiameti hinnast ning oluline on ka see, et Varahaldus on majandusüksus, seega ei saa me [Nõval] kahjumlikult jätkata.“

Saha sõnul lahendaks Nõva soojaprobleemi iga maja eraldi pelletikatel. „Siis see töötab ka maja soojasõlmena,“ ütles Sahk. „Seega puudub vajadus soojatrasse renoveerida, samuti pole vaja igasse majja eraldi soojasõlme ehitada.“

Pelletikatlad on Saha sõnul suhteliselt odavad ja töökindlad. „Läänemaal on mitmel pool selliseid üleval, näiteks Taebla kooli konteinerkatlamaja köetakse pelletitega,“ lausus Sahk.

Pelletikatla eeliseks on ka see, et tegemist on kodumaise, taastuva küttega ning pelletikatlaid on võimalik automatiseerida. Nõval poleks nelja katla käigushoidmiseks üht täistöökohta vajagi.

Raha pelletikatelde soetamiseks loodetakse saada keskkonnainvesteeringute keskuselt (KIK). „KIKil on olemas meede, millega toetatakse tsentraalküttelt lokaalküttele üleminemist,“ ütles Sahk. „Sealt tahame raha saada. Loodame, et jõuame ree peale.“

„Oleme hooned ja ruumid üle vaadanud, kuid enne, kui KIKi rahaga pole asi selge, ei saa me ka konkreetsemaks minna,“ nentis Sahk. Praegu tegeldakse projekteerimisega ning ka Nõva soojamajanduse kava muutmisega.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
18 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Tõnu
6 aastat tagasi

Ei saa aru, kui on olemas ühistu(suisa kohustlikud nüüd vist juba), siis miks ei tegele ühistu kortermaju puudutavate probleemidega?
Kas mitte ka seal Rannakülas ei ole kortermajad?

Lii
6 aastat tagasi
Reply to  Tõnu

KÜ-d ju tegelevadki selle probleemiga. Antud hetkel on palgatud/kutsutud Varahaldus appi. KÜ-d maksavad omaosaluse ju ise kinni. Kui Rannaküla majad soovivad ka katlaid oma majadesse, siis on nendel see võimalus ju olemas.

tiku-taku
6 aastat tagasi

need majad peavad sooja piisavalt sina vanamees loe korralikult tekst läbi ja targuta siis jutt käib ju kiki toetustest ja mis puutub siia räämas majad on palju hullemaid

vanamees
6 aastat tagasi

Ütleme, et saate omale need moodsad katlamajad, mis edasi? Vaadake neid maju, soojustamata, räämas ja räpakad. Kas nende uute moodsate kateledega jätkub samamoodi õhu kütmine nagu praegu? Katlamaja undab täistuuridel, aga tuul puhub majadest läbi!

Ei üürga
6 aastat tagasi
Reply to  vanamees

kogu aeg täistuuridel ju!Katlakütjad võiks vahel ooma peaga ka mõelda-kui väljas on plusskraadid,pole vaja täiega kütta,või mis?

vabandust
6 aastat tagasi
Reply to  Ei üürga

“oma”

Lii
6 aastat tagasi
Reply to  vanamees

Kuule, vanamees, arvad, et kui sügisest enam katlamajast sooja ei anta, et siis majad peavad külma jääma? Hea, et sealt üldse korralikku soojust on saadud viimased 10-15 aastat. On ka perioode olnud, just kolhoosi ajal ja peale kolhoosi aega, kus põhiliselt joodikud kütnud, st iseennast kütnud.

Vallakodanik
6 aastat tagasi

Kas vald hakkab kortermajadele pelletikatlaid muretsema? Kas need majad kuuluvad vallale või?
Vald ostku katel koolimajale ja võimlale ja kogu lugu.
Mul oleks ka uut ahju vaja oma majja…

mu teada
6 aastat tagasi
Reply to  Vallakodanik

ei hakka-
ühistud moodustati,iga maja peab enda eest ise seisma(ja õige ka!)

linlane
6 aastat tagasi

Mis häda sel Nõval siis varem on olnud, et KIK’le ühtki taotlust esitatud pole? Või muutus see ainus katlamaja nüüd üleöö järsku kulukaks, tarbetuks ja iganenuks? Kuidas need Nõva probleemid küll kõik nüüd järsku peale liitumist esile kerkivad? Enne pigistati lihtsalt silmad kinni ja mida ei näe seda pole?

ja
6 aastat tagasi
Reply to  linlane

ongi tarbetu,kulukas ja iganenud-kui väljas on 20 kraadi külma ja toas 15 kraadi sooja-pole normaalne-kord ei ole puid ja kui puud tuuakse,on need märjad,pole võimalik radikaid soojaks saada!Normaalne või?Probleem olnud aastaid.Konkreetse ettevõtte (Kilk)tegemata töö.

ongi
6 aastat tagasi
Reply to  linlane

vahelduseks mõni teine ajakirjanik(v.a Ilves,Karnau) lugu pandud kirjutama

Nõvalt
6 aastat tagasi

Kallas katlakütjaks, ega ta enam mujale ei kõlba!

Kohustuslik nimi
6 aastat tagasi

Artiklis on selgelt kirja, et kõik on renoveerimata, tegemata jne. Ja siis tulevad Ulvi, kaido ja muud varjunimed ütlema, et olge rahul kui Kallas volikokku sai. Et olge õnnelikud, et nad meid esindavad. Kallas on siiski väga kaua olnud volikogu esimees ja Kilgi juht, Oruste oli vallavanem aga näed olulised asjad on põhimõtteliselt tegemata. Peab ikka väga sooda olema, et unistada kuidas nad nüüd hoolega Nõva asja ajama hakkavad. Need tüübid ajavad ainult ja ainult oma asja.

Ei ole
6 aastat tagasi

Kallase pooldaja(absoluutselt päris kindlasti mtte!!!!),aga need probleemid on alguse saanud ikka PÄRis kaua enne Kallase ainuvalitsustOn küll äärmiselt nördima panev,et peab maksma nii kõrgeid kommunaale,aga tundub,et jama on alguse saanud enne Orusteid ja Kallaseid(ehkki viimane on VÄGA korralikult omadega puusse pannud!!!-elanikke ähvardada-kobise veel ja te kõik maksate veel rohkem)Spetsialiste asju parandama ei kutsuta-maksab raha!

irw
6 aastat tagasi

“kohustuslik nimi”ei ole varjunimi???!!

Kas

Elanik
6 aastat tagasi

Parem oleks, kaua seda Kilki heast südamest toetada ikka jõuab… Eesti kõrgeimad vee- ja küttehinnad pole nali.

Huvitaja
6 aastat tagasi

“Taebla kooli konteinerkatlamaja köetakse pelletitega” – huvitav millega kooli ennast köetakse?