Lääne maavalitsus sõlmis bussiliiniveo lepingud

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Ühtse uue väliskujunduse Läänemaa bussidele tegi kunstnik Fred Kotkas. Lääne maavalitsus

Lääne maavalitsus sõlmis maakonnaliine teenindama hakkavate bussiettevõtetega lepingud.

Maavalitsus sõlmis nimetatud vedajatega lepingud peale hanke võitjate välja kuulutamisele järgnenud 14-päevast ooteaega, mille jooksul oli teistel pakkujatel võimalik hankija otsust vaidlustada. Ühtegi vaiet ega protesti Lääne maavalitsusele ei laekunud.

“See on pretsedent Eesti ühistranspordis, et keegi hanget ei vaidlustanud,” ütles maavalitsuse arengu- ja planeeringuosakonna juhataja Merle Mäesalu.

Järgmise aasta 1. juulist hakkavad Lääne maavalitsuse poolt sõlmitud hankelepingute alusel maakonna bussiliine teenindama M.K.Reis-X OÜ ja AS GoBus. Lepingud hõlmavad kogu endist Lääne maakonda ning on sõlmitud 8,5 aastaks. Tulenevalt hanketingimustest, on kõik maakonnaliinide bussid uued ja ühesuguse väliskujundusega ning senisest parema turvavarustuse ja mugavusega.

Maakonna bussiveohange toimus kolmes liinigrupis.

Liinigruppi 1, mis hõlmab tänase Läänemaa maakonnaliine, Haapsalu linnaliine ja nelja avalikku kaugliini Talinn, Tartu ja Pärnu suunal, hakkab tuleval aastal teenindama M.K.Reis-X OÜ. M.K.Reis-X OÜ pakkus liinikilomeetri hinnaks 0,889 eurot.

2. liinigruppi kuuluvad Hanila ja Lihula liinid ning neid hakkab teenindama AS GoBus. AS GoBus pakkus liinikilomeetri hinnaks 0,920 eurot.

GoBus hakkab teenindama ka liinigruppi nr 3, kuhu kuuluvad Põhja-Läänemaa liinid, mida teenindatakse eranditult nõudepõhiselt ehk siis kui sõitjalt on laekunud vastav soov. Liinigrupis nr 3 pakkus AS GoBus liinikilomeetri hinnaks 0,957 eurot.

Hanke tulemusena paraneb ühistranspordi kättesaadavus ning bussiliiklus muutub mugavamaks. Ajakohastatud on sõiduplaane ning suurenenud on nõudeliinide osatähtsus liinivõrgus. Sellises mahus nõudeliine Eestis seni rakendatud pole. Kõikides bussides tuleb kasutusele kaasaegne piletimüügisüsteem. Turvalisust aitab parandada turvavööde, talverehvide ja alkoluku kasutamise kohustus. Haapsalu linna ja selle lähiümbrust teenindavatesse bussidesse saab siseneda nii lapsevankri kui ka ratastooliga.

Maakonnaliini busside põhivärviks hakkab olema roheline ning nendel on kujutatud maakonnale omaseid motiive. Ühtse uue väliskujunduse bussidele tegi Fred Kotkas.

Lääne maavalitsus kuulutas riigihanke vedajate leidmiseks avalikule bussiliiniveole välja 18. juulil. Bussiliiniveo lepingud hõlmavad kogu endise Lääne maakonna territooriumi. Tulevast aastast, peale maavalituste tegevuse lõpetamist, hakkab Läänemaal ühistransporti korraldama Harjumaa Ühistranspordikeskus ning Lääneranna vallas Pärnumaa Ühistranspordikeskus.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
6 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
uskmatu toomas
6 aastat tagasi

Kas siis maakonnavalitsused ei kaogi,et sõlmivad uusi lepinguid ?

Plats puhas niivõrd-kuivõrd
6 aastat tagasi
Reply to  uskmatu toomas

1. jaanuarist 2018.

Mihkel
6 aastat tagasi

Huvitav on see, kas tegu on ikka madalapõhjaliste bussidega või bussidega, kuhu saab siseneda lapsevankriga ja ratastooliga aga mitte lapsevankriga ja ratastoolis.

Dilaila
6 aastat tagasi

Kirjas ju,et uued bussid tulevad !!!

Alialid
6 aastat tagasi
Reply to  Dilaila

Maakonnaliinidele. Kaugliinide omad võõbatakse vaid väljastpoolt roheliseks.

sama
6 aastat tagasi
Reply to  Dilaila

Uued, samast klassist. Paremad??