Juhtkiri: Tõendamata kahtlused

Kaie Ilves

kaie@le.ee

Kaks aastat tagasi lahvatanud skandaal, nagu võltsinuks endine Risti vallavanem Rein Kruusmaa dokumente, et „petta” PRIAlt välja võimalikult suur toetus valla tervisekeskuse ehituseks, on saanud järje: PRIA saatis Lääne-Nigula vallavalitsusele kirja, milles nõuab kahe kuu jooksul tagasi „välja petetud” 33 000 eurot ja annab teada, et vald on Leader-toetuste saajate hulgast selleks ja tulevaks aastaks välja arvatud. PRIA nõue põhineb ülekuulamisprotokollidel, süüdistusel jm kohtumaterjalidel. Nende ja võimalik, et ka muu endale teadaoleva põhjal on PRIA võtnud seisukoha, et Risti vallavalitsus on valeandmeid esitanud tahtlikult eesmärgiga saada ettenähtust rohkem raha,  ja nõuab „õigustatult” kogu summa tagasi.

Ajalehe juhtkiri ei saa kohut mõista, kas Risti vallavalitsus toonase vallavanema isikus tegeles soodustuskelmuse ja võltsimisega või mitte. Selle järgi, mis on teada, tundub aga, et kasu ei ole saanud „soodustuskelmusest” keegi, kahju saab aga Lääne-Nigula vallavalitsus, kes peab kunagise „kelmuse” kinni maksma nagu õnnetu pärija, kes on peale vara saanud kaela ka võlad, mille olemasolust polnud tal pärandi vastuvõtmisel õrna aimugi. Peale selle näib vallavalitsus olevat üle öö muutunud ülimalt kahtlaseks instantsiks, kellele enam naljalt (vähemalt mõnda aega) kätt või laenu ei anna.

PRIA ise ei soostu oma kiirustamisi tehtud nõuet kommenteerima ja toob põhjuseks selle seotuse kriminaalasjaga. Ometi on uurimise üksikasjad valda saadetud kirjas ja kiri ise kõigile kättesaadav. Sellest hoolimata PRIA vaikib. Nii ei saagi teada, miks on raha tagasinõudmisega nii kiire, et pole mahti isegi ära oodata, kas kohus mõistab PRIAt „petnud” süüdistatava õigeks või mitte. Head muljet see igatahes ei jäta, kui enne süüaluse süüdimõistmist peab keegi kolmas süüdistatava väidetavad pahateod kinni maksma. Kogu asjast jääb vägisi mulje, et keegi pidi Rein K peale kaevanud olema, sest ühel hommikul, ilma et ta midagi halba oleks teinud, võeti ta vahi alla…

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
5 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Kustas
8 aastat tagasi

Väga kallutatud juhtkiri, jutumärkidesse on võetud sõnad, mis ei peaks olema. Lääne Nigula vald ongi nagu pärija, kes võttis täiesti teadlikult üle kõik nii loodetava kasu ühinemisest kui olemasolevad probleemid, siin ei ole küll mitte midagi imelikku, see on täiesti õiglane. Loomulikult kohtuotsuse oleks võinud ära oodata, aga tegu ise on ju klassikaline paljude omavalitsuste puhul, kus kas otse tehakse lepinguid olles osanik nii lepingu tegija ja sõlmija poole peal või siis asutakse natuke numbreid väänama, et nn üldise vallahuvide täitmiseks mõni projekt ära teha ja loomulikult käib ju see kõik selle nimel, et tulevikus valimisel hääli saada ja oma… Loe rohkem »

Kahjuks
8 aastat tagasi

PRIA just nii käitubki

Teadja
8 aastat tagasi

Sedasi PRIA teenib tasa oma mõne aasta tagust puudujääki . Kellelt vähegi võimalik ,nõutakse midagi tagasi .

kus-ile
8 aastat tagasi

Ikkagi tervet summat tagasi nõuda poleks aus.?

kus
8 aastat tagasi

suitsu, seal tuld