Delfi: Jaanus Karilaid ja Jürgen Ligi astusid suletud PKC tehase üle sõnasõtta

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

PKC Eesti Haapsalu tehas. Urmas LauriPKC Eesti Haapsalu tehas. Urmas Lauri

347 inimesele tööd andnud Haapsalu PKC tehase sulgemine tekitas tugevaid emotsioone ka poliitikute seas – keskerakondlane ja Haapsalu linnavolikogu esimees Jaanus Karilaid süüdistab juhtunus rahandusministrit, Ligi paneb aga vastu, et Karilaid ei küündi temaga arutlema, vahendas Delfi.

Karilaiu hinnangul näitab PKC sulgemine seda, et valitsusel puudub regionaalpoliitika ja pole mõistetav, miks ei taha valitsus raskustes piirkondi maksuerisuste kaudu järele aidata. "Reformierakondlasest rahandusministri jäikus on otsene süüdlane PKC Haapsalu tehase sulgemisel," ütles Karilaid.

Selle peale aktiviseerus Jürgen Ligi sotsiaalmeedias ja vastas Karilaiule, et too üritab inimeste õnnetuse pealt poliitilist tuntust koguda. "PKC ütleb, et ta kliendid on koondunud ja vajavad suuremaid partiisid, ning üle ei jää muud, kui kolida tehas kokku Keila omaga, kus neil on ka insenerikeskus. Ühel Haapsalu mehel on aga pidu, sest tema leidis sellega töö – riigikogus, ilmselt eluaegse, kuna taipas teha tehase ümberkorralduses süüdlaseks rahandusministri," kommenteeris Ligi.

Minister lisas, et Karilaiu valija nähtavasti usub, et riik korraldab juhtmetootmist. "Reaalsuses suunab riik kodaniku kohta raha Harjust minema ning mujalt saab makse üsna vähe tagasi. Maksud ei ole meil too probleem. Ühtlase arengu saab tuua vaid tuumapomm või kommunism, ülejäänud juhtudel riik punnitab, aga inimesed teevad valikud."

Ligi põhjendas veel, et Eesti erinevate piirkondade maksupanus on tagasihoidlik, teiselt poolt aga järgneks tema hinnangul väikeses riigis erandite jagamisele terve müriaad manipulatsioone ja firmade ümberregistreerimisi.

"Ukraina Ülemraadas võib sellisel viisil väidelda, kus rahandusminister räuskleb ja ülejäänud vehklevad rusikatega," vastas Karilaid ja kutsus Ligi väitlusele Haapsalu volikogu saali, mida hindaks Eesti Väitlusselts ja mis oleks interneti vahendusel avalikult jälgitav.

Ligi siiski keeldus. "Sa ei kvalifitseeru mu kalendrisse ei ettevalmistuse ega moraali poolest ning tühjusega ma ei debateeri. Aga kuivõrd nii hirmsasti poliitikuks saada tahad, mida näitab ka see lihtsameelne katse, olgu hoiatatud, et sinusugustel on ülikeeruline mingitki respekti ja koostööd saavutada."

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
3 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
abc
9 aastat tagasi

Jürgen respect. Liiga kõrge tunnitasu, et seda klounide valimiskampaania peale kulutada.

Mina ise.
9 aastat tagasi

PKC aktsionärid on huvitatud suuremast sissetulekust. Seda saab vaid teha odavama tööjõu najal. Selleks avati tehas Leedus, kuhu viidi enamus masinaid ja seadmeid Haapsalust ja ka Keilast. Nüüd on vaja see Haapsalu kinni panna, kuna sellest pole enam midagi võtta. Järgmisel aastal võidakse ka Leila tehas sulgeda, kuna Leeedus on väga odav tööjõud (kuna kaup on seal ka odav ja võimaldab vabalt äraelamist ) ja tehase arenguks on küllalt ruumi. Varsti ollakse juba otsaga Aafrikas, kus ahvid pannakse monotoonset tööd tegema. Selline on tegelikkus ja igasugust jura kuulata, millega püütakse õigustada rahva ees PKC omanike otsuseid, pole mõtet! Karilaid ja… Loe rohkem »

valija
9 aastat tagasi

Ühtlase arengu saab tuua vaid tuumapomm või kommunism, ülejäänud juhtudel riik punnitab, aga inimesed teevad valikud.”

Kumma valime- kas pomm või komm. Mina eelistan viimast. Olime sellele nii lähedal oma unistustes.