Lihula koolimaja ehitus läheb maksma ligi 12 miljonit eurot

Kaie Ilves

kaie@le.ee

Lihulasse plaanitava Lääneranna kooli kavand. Foto: eskiisprojekt

Lihulasse plaanitava Lääneranna kooli kavand. Foto: eskiis

Lääneranna vallavalitsus valis esmaspäeval kolme ettevõtte seast välja Ehitus5eco, kelle pakkumuse järgi maksaks Lihula uue koolimaja ehitamine ligi 12 miljonit eurot.

Lääneranna vallavalitsuse liige Urmas Osila ütles Lääne Elule, et pakkumuste vahe oli väga väike ja uue koolimaja ehitamiseks tuleks kohalikul omavalitsusel laenu võtta. Kui palju, seda otsustab volikogu 13. juuni istungil. „Ehitaja on vallavalitsuse otsusega välja valitud. Selle üle on mul hea meel,“ ütles Osila.

Küsimusele, kust tuleb raha, vastas Osila, et kindlasti tuleb mingeid kohustusi võtta ja volikogu peab selle kinnitama.

Lääneranna vallavavalitsuse avalike suhete spetsialist Lilli Lumera ei osanud raha kohta midagi öelda, küll aga edastas, et eduka pakkumuse tegi Ehitus5eco ja pakkumuse maksumus koos käibemaksuga on 11 577 540 eurot.

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
82 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Mati Põdra
17 päeva tagasi

Vana anekdoot (Postimehe ei-mäleta-mis-aasta anekdoot) uues kuues. Sonda mees, Kunda mees ja Tallinna mees on Lihulas ehitusfirmade suvepäevadel, kui nende juurde tuleb nutuse näoga Reinmaa ja kurdab oma muret: “Poisid, no nii hädasti on vaja oma valimislubaduse täitmiseks vallakeskusesse uut koolihoonet. Olge täitsa, tehke oma pakkumised, parima pakkumise tegija saab omale…” Kunda mehel kohe mõõdulint taskust väljas, mõõdab natuke, võtab kalkulaatori välja, klõbistab natuke ja teatab: “Üheksa miljonit. Materjalid neli, tööraha neli ja mill mulle projekti juhtimise eest.” Sonda mehel ka mõõdulint ilusti suvepäevadele kaasa võetud, mõõdab, arvutab, teatab: “Seitse miljonit. Ma tean kohta, kust sama materjali kolmega saab, ma… Loe rohkem »

IRW
16 päeva tagasi
Reply to  Mati Põdra

No mõni saarde nali võiks ka tulla

Jaanus
13 päeva tagasi
Reply to  IRW

Saare nali on meil vallavanemaks.

Ajakirjanikule
18 päeva tagasi

Ilma Mati Põdra kommentaarideta ja sõimamisteta ei saa Lääne Elu püsida . Kas tellitud arvamusliider? , Halloo, Lõpetage see trall ära 50 % tema kirjutatud.

Mati Põdra
18 päeva tagasi
Reply to  Ajakirjanikule

Selle artikli juures minu omad koos sellega täpselt 5 kommentaari 48-st. Natuke rohkem kui 10% seega. Soovitan mõnda tugevat algklasside matemaatikaõpetajat, kes protsentarvutuse selgeks teeks.

Küürakat parandab vaid haud
18 päeva tagasi
Reply to  Ajakirjanikule

IRW siin järjekordselt valetab, on haiglaslik valetaja. Teda ei sega asjaolu, et lehelugeja näeb ja loeb kommentaarid üle: Mati Põdral 6 kommentaari on 12,5%, teistel 42 kommentaari. Arvataval IRWil erinevate nimede alt kokku 7-9 kommentaari (IRW, Ajakirjanikule, ???, Oh jah, lapsevanem, Küsimus, Vanasõna).
Lisaks Mati Põdral on siin ainult üks võibolla üle piiri kommentaar: “Tegelikult võiksid nad üldse kollektiivse suitsiidi sooritada, et mõnel poetagusel ei tuleks lolli ideed selliseid uuesti valima hakata.” Aga sõimu selles pole.

Halloo-halloo!
18 päeva tagasi
Reply to  Ajakirjanikule

Ajakirjanduse (liig)tarvitajatele: tegemist on ajakirjandusega, lugemisest tekkinud kaebuste ja/või kõrvalnähtude korral pidage nõu perearsti või oma valla avalike suhete spetsialistiga.

IRW
16 päeva tagasi
Reply to  Ajakirjanikule

100% nõus. Vaatasin et mati jabura anektoodi alt kadusid kõik kommentaarid. Kui see vennike just kedagi ära killida ei soovi, siis ülejäänud roppused jäävad alles, kui keegi üritab seda natuke protestida , siis need kommid kustuvad

Hjalmar...
16 päeva tagasi
Reply to  IRW

…mine kandideeri Metsküla kooli. Saad selgeks, kuidas “anekdoot” kirjutada ja palju muud, millest elu on sind ilma jätnud.

Mati Põdra
16 päeva tagasi
Reply to  IRW

Jah, Lääne Elu kustutabki sobimatuid kommentaare. Selliseid, kus ajuvabalt lämisetakse või teemast kaugele kõrvale kaldutakse. Ka minu omi on kustutatud.

Olge õnnelikud, et saate anonüümselt tatti pritsida. Mina olen niimoodi kasvatatud, et kui midagi kirjutad, siis ausalt nii, nagu asjad on, ja julged ka alla kirjutada.

Tigedik
15 päeva tagasi
Reply to  Mati Põdra

No teie” üllitisi” lugedes saab eeldada vaid ühte- teil on olematu lastetuba. Ka teised on korduvalt esitanud küsimusi- kuidas selline” voorimees” lapsi õpetab

Mati Põdra
15 päeva tagasi
Reply to  Tigedik

Teile esitatakse mingeid küsimusi? Ärge ajage naerma, normaalsed inimesed käivad teiesugustest kauge kaarega mööda.

Aga parima vastuse annaksid kindlasti kõik need lapsevanemad, kes oma lapsed minu kooli toonud on. Ja ülejäänutel on võimalik viia enda omad munitsipaalhuvikooli. Klaverit seal ikka saab õppida, muu kraamiga kahtlasem.

IRW
15 päeva tagasi
Reply to  Mati Põdra

Jah- mõistus, mõistus hüüa tulles! Palju siinsamas kommentaariumis erinevad inimesed seda küsinud on. Ja need huvikoolid eriti lapsi ju ei huvitagi, käib lihtsalt tohutu kampaania nende poolt, tegelikult on nad lihtsalt lüpsilehma eest

Mati Põdra
15 päeva tagasi
Reply to  IRW

Solvate. Võib-olla kuskil tõesti mingisugused vanemad topivad oma lapsi igale poole, et nad veel paariks tunniks oma kaela pealt ära veeretada – aga mul tulevad tõepoolest lapsed ise juurde ja küsivad, kas nad saaks ka õppima tulla.

WRI
14 päeva tagasi
Reply to  IRW

Aga mina tean inimesi, kellele Lääneranna vald on lüpsilehma eest. Paljud erinevad ajakirjanikud ja kommenteerijad erinevates Eesti väljaannetes on küsinud, kuidas nii saab, aga vastust ei tea vist tuulgi.

WIR
14 päeva tagasi
Reply to  WRI

Matit mõtled jah

Mati Põdra
14 päeva tagasi
Reply to  WRI

Jah, ka mina olen selle üle kurb, et mingid lurjused on valla nime endale kaaperdanud ja võtavad igal pool sõna valla nimel.

Libedik
15 päeva tagasi
Reply to  Tigedik

Tigedik, ootan Teid ja neid teisi, kes korduvalt küsimusi esitanud on, külla. Olen valmis oma olematus lastetoas pikalt-laialt selgitusi jagama voorimehi ja paljut muudki puudutavates küsimustes. Tasuta.

Libedik
15 päeva tagasi
Reply to  Libedik

Elan Pivarootsis.

Elmar
19 päeva tagasi

Mis see teile annab, et parastate kallima ehitushinna üle? Ei lähe miski odavamaks, vana maja aga on amortiseerunud ja ühel hetkel hakkab sellest tükke kukkuma.

Mati Põdra
19 päeva tagasi
Reply to  Elmar

Üldiselt on kombeks ikka kõigepealt muneda ja alles siis kaagutama hakata.

Lihula lastest on muidugi päris kahju kohe. Sellel ajal, kui endistes Hanila, Koonga ja Varbla valdades vähemalt üks koolimaja tiptop korda tehti, ei hoolinud Lihula laste õpitingimustest mitte keegi. Suur armastus nende laste vastu tekkis mingitel põhjustel alles siis, kui ka teiste valdade rahakotid olid kindlalt Jaama uulitsale saanud.

Hjalmar...
19 päeva tagasi
Reply to  Mati Põdra

…asja juures on kõige hullem see et ka Lihula renoveeris ja vahetas aknaid oma koolimajadel. Ja siis kallab enda ja naabervaldade tehtud töö kõik prügihunnikusse.

maaelanik
19 päeva tagasi
Reply to  Elmar

Keegi ei parastagi kolmandiku võrra kallimaks läinud vallajuhtide prohmaka üle, kuigi see oli neil algusest peale teada, ning levitati teadlikult valet. Siinjuures tuleb ikka sügavalt kurb olla, et see kõik võetakse iga vallaelaniku rahakotist, kaasaarvatud nendelt peredelt, lastelt ja lastevanematelt kes oma koolidest kogu selle tegevuse tagajärjel ilma jäid.

???
19 päeva tagasi
Reply to  maaelanik

Koolid, kus klassi peale ei ole 5 õpilastki???

?????
19 päeva tagasi
Reply to  ???

Igalt poolt.

Mati Põdra
19 päeva tagasi
Reply to  ???

Selle peale keegi muidugi midagi ei kobise, et muusikakoolides ollakse enamasti üldse ühekaupa tunnis? Ja kohalik omavalitsus maksab enda peetavas muusikakoolis selle hirmkalli õppe (õpilaskoha maksumus sinna 400 kanti) praktiliselt 97% ulatuses kinni, lapsevanema kanda jääb ainult 12 eurot?

???
19 päeva tagasi
Reply to  Mati Põdra

Kogu meie haridussüsteem on üdini mäda

Aga...
18 päeva tagasi
Reply to  maaelanik

…kui sa tead, et mehel, kelle kätte oma rahakoti usaldasid, on varemgi varastamisega probleeme olnud, siis pole ju põhjust imestada, kui ta sinugi rahakoti tühjaks teeb? Kes siiski imestab, on kas väga lihtsameelne või teeskleb.

Hjalmar...
19 päeva tagasi
Reply to  Elmar

… Kilingi-Nõmme koolimajast hakkab ka tükke kukkuma?
Sama projekt, samast ajast, renoveeritud ja toimib.

maaelanik
18 päeva tagasi
Reply to  Hjalmar...

Alatskivi koolimaja sama projektiga, nüüdseks täielikult renoveeritud, nagu prillikivi, nii seest kui väljast. Saadi projektirahad, veidi enda finantseeringut ja korras oligi mõnede miljonitega. Aga see, et Lihula koolimaja 14milj.(lõppkokkuvõttes koos 10-15 % ülekuluga) ei ole ka lõplik summa, sinna lisanduvad laenukulud, intressid ja hetkel ka muu rahastaja olevad salastatud lisatingimused (kuna endil raha pole, ainuüksi panga täislaenuvõimekus puudub, ning keegi nn. eraviisiliselt pangatingimustel finantseeringut ei paku), siis lõptulemus kokkuvõtteks on sinna 20 milj. kanti mida valla maksumaksja välja käib. Ja võib mürki võtta, et selle juriidilise skeemi taga, kes sellest korralikult tulu lõikab, on mõni tegelane siit samast, kes seda… Loe rohkem »

maaelanik
18 päeva tagasi
Reply to  maaelanik

Ja see praegu avalikkustatud teadaolev valla soov/kokkulepe, kus ehitaja ehitab mingis osas omafinantseeringuga ja vald täidab ,,hiljem,, kõiki neid tagasimakse ja muid tingimusi, ongi juba skeem. Keegi ju ei tea, kes ehitusfirmale laenuandja(d) on, kuna ükski taoline ettevõte seda omavahenditest tegema ei hakka (pole enamusel selliseid vahendeid), ning kui hakkab, siis mitte odavalt. Vallavalitsus ja vallavolikogu peaks enne otsuse vastuvõtmist, ikka avalikustama kõik finanseeringutega seotud punktid ja tingimused, ning välja tooma maksete saajad, lõpptähtajad ja lõpliku kulukuse määra, mis lisandub 12 milj. ehitusmaksumusele, mille maksavad kinni kõik vallaelanikud. Kui seda ei tehta ja kiirelt kõik läbi surutakse, siis ongi selge,… Loe rohkem »

Reklamatsioon
17 päeva tagasi
Reply to  maaelanik

Põhimõtteliselt ongi selline tingimuste varjamine alus esitada kohtule õiguskaitse taotlus, peatada volikogu otsuse täitmine, kuni lepingu kõik punktid avalikustatakse.

Mati Põdra
17 päeva tagasi
Reply to  Reklamatsioon

Mitte ainult. Ka hanke mitte võitnud saavad vaidlustada põhjusel, et selline “järelmaksu” võimaldamine on lihtlabaselt väljendatult pistise pakkumine.

IRW
17 päeva tagasi
Reply to  Mati Põdra

Eks kui tahavad, siis vaidlustavad. Mati käest nad küsima küll ei tule

Kohalik
14 päeva tagasi
Reply to  Reklamatsioon

Tekib küsimus minulgi, kas volinikele on välja saadetud lahtikirjutatud leping mida heaks kiita. Mille üle nad hääletavad

IRW
17 päeva tagasi
Reply to  maaelanik

No see alatskivi on hea näide selle tegevuse mõtetuses. 3x tehtud ja tulem ikka kesine ja probleem- u10 aasta pärast oleks ikka uut vaja

WRI
15 päeva tagasi
Reply to  IRW

No mõtetus mõtetuse otsa, ma ütlen. Kaua võib?! Mõte ei tule seina seest.

Johhaidaa
20 päeva tagasi

Hämmastav, volinikud likvideerivad valla varasid ja asemele võtavad kohustused! Ja veel rõõmustavad ka!

Kui
17 päeva tagasi
Reply to  Johhaidaa

eraisik sellise tegevuse peale maksejõuetuks muutub, on see tema isiklik asi. Kui avaliku võimu teostaja maksumaksjate rahaga sama teeb, on see kriminaalne.

Sonderkomando SS leutenant Hasser
20 päeva tagasi

Peab peast ikka vähe ohmu olema et Lihula rajoonis üldse elada või veel vähem sinna oma lapsi kooli saata..
Nõuka ajal oli Lihula sovhoos ju vabanenud vangide välja saatmise koht…
Või olen ma millegi valesti aru saanud???

Mulle...
20 päeva tagasi

…Hasseri tagasihoidlikkus meeldib.
Vastuseks teie küsimusele.
Loomulikult olete te valesti aru saanud, suures plaanis olete te kõigest valesti aru saanud.

IRW
20 päeva tagasi

Inimesed ei taha aru saada, et raha ei tule seina seest.

Kihnu Irwe
20 päeva tagasi
Reply to  IRW

Jah, millal nad ometi aru saada tahtma hakkavad, et raha tuleb iseenesest?!

mustronk
20 päeva tagasi

See on kui sisserännanud saavad võimule, võimu nimel laenavad nagu homset poleks lõpuks…

rahapesija jürgen
20 päeva tagasi

Arhitektide ja ehitajate unistus: kool-paleede tellimused riigi poolt.

Pesupesija Klopp
20 päeva tagasi

See näeb küll välja nagu heinaküün. Palee on midagi muud.

Võhik-rohepesuväänaja Tartust
19 päeva tagasi

Palvetagem, et rahapesumasin otsustaval hetkel rikki ei läheks.

Mati Põdra
20 päeva tagasi

Riik ei telli siin midagi. Ega näe ka vajadust gümnaasiumiklasside järele Lihulas.

IRW
19 päeva tagasi
Reply to  Mati Põdra

Jep, nagu ka soojaõhu puhujate järgi

WRI
18 päeva tagasi
Reply to  IRW

Jep, vajadus jaheda õhu puhujate järgi on viimastel aastatel hüppeliselt kasvanud.

Mati Põdra
17 päeva tagasi
Reply to  IRW

Tõsi – neid on kogu vallamaja täis. Aga päris ajakirjandusse millegipärast ei jõua ühtki nende positiivset tegu. Sest selliseid lihtsalt pole, nii et polegi nagu millestki kirjutada.

Huvitav
16 päeva tagasi
Reply to  Mati Põdra

….no lihtsalt mõned teevad igapäevast tööd, teised kiidavad aga iga pisuliigutust

Šampus
15 päeva tagasi
Reply to  Huvitav

Igapäevane töö = negatiivne tegu, hea et see sai välja öeldud.

Kodanik
20 päeva tagasi

Ei ole ilus ehitis.

milleks
20 päeva tagasi

enam neid koole kellelegi vaja on, igaühel on nutitelefon ja tehisintellekt lahendab kõik probleemid juhtivpartei abiga