Elering kavandab Lääne-Nigula valda uusi kõrgepingeliine

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Lääne-Nigula valla ehitus- ja planeerimisosakonna juhataja Heikki Salm on seda meelt, et vaja on eriplaneeringut. Urmas Lauri

Riigi põhivõrguettevõtja Elering kavandab Soome ja Eesti vahelise merekaabli EstLink 3 tarbeks Aulepa ja Risti vahele 330 kV kõrgepingeliinide koridore.

Elering valib lisaks elektriõhuliinide 30–35 kilomeetri pikkustele koridoridele välja ka asukohti Risti 330 kV alajaama ja Aulepa konverterjaama ehitamiseks. Enne tuleb aga Eleringil selgust saada, millise planeeringuga saaks edasi liikuda.

Elering tahab teada, kas on vaja koostada riigi eriplaneering või saab piirduda projekteerimistingimuste menetlusega. Lääne-Nigula valla ehitus- ja planeerimisosakonna juhataja Heikki Salm on seda meelt, et vaja on eriplaneeringut.

„Mis on Lääne-Nigula huvi selles Soome-Eesti-Läti juhtmes [EstLink 3], et meie ei peaks eriplaneeringut koostama? Mis kasu on vallal – sellest mina maainimesena aru ei saa,” ütles Salm. „Koostada tuleb riigi eriplaneering, sest see on ju rahvusvaheline liin, mitte vallasisene, Lääne-Nigula oma. Milleks meile seda vaja on? Meile pole seda üldse vaja!”

Eleringi merevõrgu arendusjuht Priit Heinla on arvamusel, et kõrgepingeliini trassikoridori planeerimisele pole riigi eriplaneeringut vaja koostada, kuna planeeringuga kavandatav jääb üksnes Lääne-Nigula valla piiresse. Seega on võimalik piirduda projekteerimistingimuste menetlusega.

„See [Eleringi] kiri oli huvitav, et kuigi tegemist on Soome-Eesti-Läti projektiga, on meie [Lääne-Nigula valla] osa Eelringi arvates see, et trasse saab valida eriplaneeringut läbi viimata. Minu seisukoht on, et see saab olla ainult riigi eriplaneering või siis valla eriplaneering,” nentis Salm.

Kolmas kaabel

Tunamullu juunis allkirjastasid Elering ja Soome põhivõrguettevõtja Fingrid Oy ühiste kavatsuste protokolli rajamaks aastaks 2035 Eesti ja Soome vahelise elektriühenduse EstLink 3.

EstLink 3 merekaabli Eesti-poolse otsa randumiskoht oleks Lääne-Nigula läänerannikul Aulepa lähistel. Elering kavandab EstLink 3 õhuliini trassi Risti alajaama ja Aulepa konverteralajaama vahele kahe 330 kV õhuliinina, kuna kahe õhuliini rajamine annab täiendava varustuskindluse võimalike taristurünnete ning rikete korral.

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
20 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
tegelikkus
1 kuu tagasi

Brüsseli tippkohtumisel arutatakse tuumaenergia naasmist

Elektritarbija
1 kuu tagasi

Laser: Mida meile rohelise elektri pähe tegelikult müüakse?

Elektri tarvitaja
1 kuu tagasi

Me kõik teeme vigu ja parem on need teha enne alustamist. (Tsitaat- Nikola Tesla)

Elektri tarvitaja
1 kuu tagasi

Kuda elekter gaasidest läbi tungib? Röntgeni kiired ja radioaktiwilised nähtused.

Elektri tarvitaja
1 kuu tagasi

Nikola Tesla High- Tension in Electrical Engineering.
Miks nimetatakse kõrgepinge mõnikord kõrgeks pingeks?

Vassiili
1 kuu tagasi

Tahan veelkord küsida..
Miks maaomanikele rahalist kompensatsiooni ei maksta???

Vassiili
1 kuu tagasi
Reply to  Vassiili

Meie ei ole mingid kuradi indiaanlased ega orjad

Vot siis
1 kuu tagasi

Põnev fakt, et EL regulatsioon nõuab enne igasugust põhivõrgu arendustegevust sotsiaal- majandusliku mõjuanalüüsi tegemist, mis kinnitaks välisühenduse rajamise otstarbekust. Eleringile vist Euroopa Liidu regulatsioonid ei kehti.

Vassiili
1 kuu tagasi

Röövlikari raisk..Kallase perekonnal on seal kõvasti käsi sees…
Aga miks maaomanikele kompensatsiooni ei maksta???
Nagu mujal maalimas???

Maakas
1 kuu tagasi

Lääne-Nigula vallast tuleb oma tervise huvides ära kolida nii kiiresti kui võimalik. Kõik need tuulikud, päikesepargid ja meeletu kogus kõrgepingeliine ei ole inimese tervisele kohe kindlasti mitte head. Järele ei jää enam ka loodust, kogu piirkond muudetakse tööstusmaaks. Kaevandused veel lisaks. Ma mõtlen, et inimesed, kes niisugustele asjadele alla kirjutavad, tuleks kusagile kinnisesse asutusse panna, sest täie aruga nad küll ei ole. Tõenäoliselt nad ise selles vallas ka ei ela.

AVS
1 kuu tagasi
Reply to  Maakas

Klassikaline NIMBY-sündroom. Riigilt tahetakse küll seda, teist ja kolmandat, aga kui selleks midagi rajatakse (kaevandused, tuulikud, energiataristu, kaitseväe rajatised jne) – oh ei, mulle ei sobi, minge tehke kuhugi mujale. Ma ei toeta terve piirkonna tööstuspargiks muutmist, kuid teatud määral lihtsalt tuleb seda taluda, kui arengut tahad.

To AVS
1 kuu tagasi
Reply to  AVS

Aga sa mine ela keset lagedat välja, kaevandus aia taga, tuulik külje all ning kogu ümbrus kõrgepingeliine, alajaamu ja päikesepaneele täis. Kui ennast ei puuduta siis on hea siin mögiseda küll. Ah et mina pean hambad ristis taluma, et kellelgi kusagil oleks hea elada? Kõike saab teha ka nii, et see ei asuks kogu oma hiilguses ühes väikeses piirkonnas. Lääne-Nigula vallast saab sõna otseses mõttes Ida-virumaa 2.

See
1 kuu tagasi
Reply to  AVS

ikka rohkem taandareng.

Kah maakas
1 kuu tagasi
Reply to  Maakas

Täiesti nõus eelkirjutajaga! Millega tegeleb Lääne Nigula vallavalitsus et ta oma inimesi ei kaitse? Taluvuse piir on juba ületatud igasuguste tuulikute, päikeseparkide, kõrgepingeliinide ja arutu kruusa, liiva ning turba kaevandamisega. Ehk oleks meil viimane aeg paika panna uus vallavanem, kes on kohalik ja oma inimeste eest väljas?

kui
1 kuu tagasi

el. liin või mast asub eramaal, tähendab see seda, et inimene on ka võrguettevõttesse investeerinud ja saama ettevõtte osanikuks ainuüksi juba selle eest, et on lubanud oma maad selleks kasutada, mis on igati õiglane

kohalik
1 kuu tagasi
Reply to  kui

Tegelikult on see paras nuhtlus,kui see maaomanik tahab hiljem seda maad müüa või vahetada siis peab selleks liini valdajalt loa taotlema aga see on paras pürokraatia kadalip.