Risti tuugeniarutelu oli kui rokk-kontsert

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Läänemaa põlisrahvast esindav Märt Randoja (istub) sai virtuaalreaalsuses uurida, mismoodi hakkavad püstitatavad tuugenid maastikul välja nägema. Foto: Urmas Lauri

Läänemaa põlisrahvast esindav Märt Randoja (istub) sai virtuaalreaalsuses uurida, mismoodi hakkavad püstitatavad tuugenid maastikul välja nägema. Foto: Urmas Lauri

Risti tuulepargiarutelu kestis laupäeval viis tundi, 70pealist kuulajaskonda oli ohjama palgatud telenägu Johannes Tralla.

Reedel ja laupäeval oli Taeblas ja Ristil Lääne-Nigula valla tuuleparkide eriplaneeringu asukoha eelvaliku tulemuste avalikud arutelud. „Protsess on käinud päris pikka aega, ta on vahepeal olnud ka kohtu hammasrataste vahel jahvatamiseks, aga millega on algus tehtud, sellega tuleb lõpuni minna,” ütles vallavanem Janno Randmaa Taebla koosolekul.

„Tormiliselt,” võttis Lääne-Nigula vallavalitsuse ehitus- ja planeerimisosakonna juhataja Heikki Salm kokku laupäeval Ristil toimunud tuugeniarutelu. „Oli kuum.” Päev varem Taeblas toimunu oli Salmi sõnul sellega võrreldes ikka väga hillitsetud. Kui Taeblas oli huvilisi kohal veidi üle kümne, siis Risti kooli saali kogunes neid nii 70 ringis. Risti koosolek kestis viis tundi ja päris lõpuni päevakorraga Salmi sõnul ei jõutudki.

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
14 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Kohalik
10 kuud tagasi

Huvitav kuidas Lääne-Elu saab Ristil toimuvat kajastada,kui ühtegi ajakirjanikku peale vilepuhujast Trallast kohal polnud…Tralla eiras korduvalt küsimust,kes talle maksab sealse moderaatoriks olemise eest!

Osaleja
10 kuud tagasi
Reply to  Kohalik

Tõepoolest lisaks, et LE-l piinlik pole sellist pealkirja panna? Inimesed seisid oma kodude ja keskkonna eest, esitasid argumenteeritud seisukohti ja arvamusi, LE kirjutab, et rokk-kontsert. Justkui oleks seal karjutud ja näppu visatud! Ja pole kuulnud ega näinud kontserti, kus on kohale tellitud vaigistaja, kes ebameeldivad ja ebamugavad lood lihtsalt vaikseks keerab nagu Ristil oli.

lõpetage
10 kuud tagasi

juba see tuuganite jama. Läänemaa müüb oma looduskeskonda,jõed,järved,sood,metsad, muidugi tahvad ahnepätsid inimeste elukeskonna ära solkida, siis saab edasi pitsitada. Vaadake tähelepanelikult, kes neid toetavad- kohalikud ahnepätsid, kes on omale olematu raha eest saadud maad edasi partseldanud, et priske vaheltkasu tasku pista.

abc
10 kuud tagasi

Veits imelik kuidas 90ndate kauboikapitalismi ajal mammona kokku ajanud tegelased jutlustavad nüüd jätkusuutlikusest ja kui paha on igasugune materjalism. Loomulikult kogukonna huvides on saada võimalikul kasulik diil, seetõttu igasugu arutelud on vajalikud, aga kui asjad on “kirglikud”, siis tegelikult tähendab see mittekonstruktiivsust.

Segane värk
10 kuud tagasi

Läänemaa el. Maksimaalne vajadus on ca 15 mwh. Tavaline on ca 9 mwh. Aulepas on tuuliku võimsus 3mwh. Läänemaale on vaja vanasid tuulikuid max 5. Aulepas on ca 12. Risti piirkonda soovitakse rajada ca 20 tükki ja võimsus võiks olla ca 7-9 mwh. Selle pargi 2 tuulikut on Läänemaale küll ja veel. Tallinna ümbruse võiks katta nendega ja see oleks ka õhutõrje kaitsesüsteem.

vajadus
10 kuud tagasi
Reply to  Segane värk

…et siis rajame igale poole just nõnda palju tuulikuid, kui keegi tarbib? Hull rägastik hakkaks ikka olema siis küll ja veelgi suurem vastuseis.

Segane värk
10 kuud tagasi
Reply to  vajadus

Ikkagi looduse rikkumine ja vajadused võiksid olla seotud. Tallinna lahele ei kaalu keegi neid rajada, kuigi on majanduslikult kõige tasuvam, sest siis ei pea metsa maha võtma, liinide rajamiseks. Olge realistid.

liikleja
10 kuud tagasi
Reply to  Segane värk

Rikub Toomialt avanevat vaadet ju. Seda ei saa lubada. Pigem hävitame looduskeskkonna, kuid peaasi et otsustajate silmaalt ära need.

En.
10 kuud tagasi

Lühidalt öeldes tuleb teha kõik, et ühtki tuugenit ei püstitataks. See on rahaahnusest pimestunute äriprojekt, millel pole looduse säästmisega midagi ühist. Häda on selles, et rahvas, kelle meelsus peaks saama kaalukeeleks gigantsete tööstusmaastike rajamisel, ise on suht pealiskaudne. Teema tervikuna aga mahukas, nõudes piisavat tehnilist ja loodusteaduslikku silmaringi. Võtmesõnaks olgu tuuleenergeetika ökoloogiline jalajälg, selle suurus alates ideekorjest kuni 220V reaalse tagamiseni tavatarbijale (nt. tuulevaiksel talvisel tipptunnil). Tuuleenergeetika nõrgad küljed on viimasel paaril aastal Uutes Uudistes ja Objektiivis üsna detailselt lahti kirjutatud. Kes tõde ei vihka, otsigu ja kuulaku/lugegu ise. Eriti põhjalikke tõlketöid ja uurimusi vahendab Karol Kallas (Objektiiv). Praegu on… Loe rohkem »

Juras
10 kuud tagasi

Ikka üritavad toppida neid propellereid elukohtadesse. Paigaldagu sinna loodavasse Nursipalu väljakule. Pole vaja igal pool inimesi kodudest välja ajada!

Jeestlane
10 kuud tagasi
Reply to  Juras

Jaa jaa , tehke tehke aga ärge minu õele tulge ex.

Nii ongi õige
10 kuud tagasi
Reply to  Jeestlane

Väike Eesti ei pea kogu euroopat elektriga varustama! Meie enda tarbeks on varustatust küll ja kui soovitakse põlevkivist loobuda, on ainus võimalik lahendus tuumajaam. Või soovib keegi tuuletute ilmadega ilma vooluta olla? Loogiline, et keegi neid undavaid peletisi oma kodu lähedale ei taha. Linnud ja loomad ilmselt ka ei taha, aga nende käest üldse ei küsita. Greeni esindaja Kärmas ütles, et loomad peavad mujale minema. Ei tea kuhu? Ümberringi mets puha maha võetud ju. Ja siis imestatakse, kui karu või põder tuleb linnatänavale jalutama. Looma jaoks on kümme püsti jäetud puud siiski liiga vähe, nende territoorium peab üsna suur olema.

Juras
10 kuud tagasi
Reply to  Jeestlane

Te ei saa aru misasi on Nursipalju väljak vist? Sealkandis aetakse inimesed kodudest välja, ehk siis inimesi sinnakanti ei jää ja suurendatakse sõjaliste õppuste ala. See on Nursipalju ja sinna paigaldagegi oma tuugenid. Nüüd saite aru jeestlane?

Juras
10 kuud tagasi
Reply to  Juras

Hmm…miinused on küll üleliigsed, sest sellist teemat on isegi arutatud. Sõjapidamise harjutust suurt need monstrumid ei sega ju, aga inimese elukeskonda küll ja mitte vähe. Selles ongi vahe