Inger Hein: noh, kui koju tulen, siis raamat lahti!

Kaie Ilves

kaie@le.ee

Haapsalu tüdruk Inger Hein unustab end nutitelefoni asemel raamatutesse, sest need on tema sõnul palju huvitavamad. Foto: Malle-Liisa Raigla

Haapsalu tüdruk Inger Hein unustab end nutitelefoni asemel raamatutesse, sest need on tema sõnul palju huvitavamad. Foto: Malle-Liisa Raigla

Andres Ammase fondi väikese lugeja auhinna pälvinud Inger Hein õppis kolmeaastaselt lugema ja sellest ajast peale pole ta raamatut käest saanud.

Ei ole asja, mida üheksa-aastane Inger ei teeks. Ta laulab Canzone kooris, tantsib T-Stuudios ja käib Haapsalu noorte huvikeskuse draamaringis. Kuidas ta selle kõige kõrvalt jõuab veel lugeda? „Noh, kui koju tulen siis raamat lahti!“ ütleb Inger. 5. ja 6. jaanuaril, need kuupäevad on tüdrukul täpselt meeles, sest selliseid päevi elus naljalt ette ei tule, neil päevil Inger ei lugenud. Aga siis oli ta viirusega maas. Nutitelefoni Inger ei näpi. „Mitte et meie teda kuidagi piiraks,“ ütleb Ingeri ema Laura Hein. Tüdrukut lihtsalt ei huvita. „Raamat on kõvasti põnevam kui telefon või arvutimäng,“ ütleb Inger.

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
10 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Imelik
1 kuu tagasi

Tegelikult on nutimaailma uppumine sama probleemne nagu raamatumaailma- kumbki pole päris. Annab küll teadmisi aga kogemused tulevad siiski pärismaailmast.

Kodanik
1 kuu tagasi
Reply to  Imelik

Raamatu lugemine on ikkagi kasulikum, kui mingi nutimaailma sport.

Imelik
1 kuu tagasi
Reply to  Kodanik

Mille poolest kellegi väljamõeldud kujutelm erinev arvutimängust?

Imelikule
1 kuu tagasi
Reply to  Imelik

Raamatu lugemine aktiveerib rohkem ajupiirkondi, kui aruvtimängu mängimine. Arvutimäng ei jäta fantaasiale eriti ruumi, hea raamatu lugemisel pole fantaasial piire. Ega muud vahet pole, kui ühes oled pigem tarbija ja teises kaaslooja rollis.

Imelik
1 kuu tagasi
Reply to  Imelikule

Nõus, aga probleem tekib ikkagi siis kui fantaasiat hakatakse tavaellu üle kandma. Ka enamus arvutimänge on siiski strateegilised ja vajavad ette mõtlemist, mis harjutab vägagi eluks vajalikku oskust. Lisaks on tulevikus infotehnoloogiliste oskuste puudulikkus, pigem miinus kui pluss. Seega ei ole vastandamine adekvaatne.

Tiiu
1 kuu tagasi

No kihvt plika!

Ege
1 kuu tagasi
Reply to  Tiiu

On, on. Tark ja asjalik, nagu täiskasvanu. Lasteaias oli juba nii!

Aivi
1 kuu tagasi

Tark ja asjalik tüdruk.
Teeb tänapäeva 3 aastastele silmad ette, kes ei oska rääkidagi, kellel mähkmed veel, kes tõmbleb niisama ringi ja lollusi trallata….jne.

Mare
1 kuu tagasi
Reply to  Aivi

Iga laps on erinev ja erineva arengu kiirusega. Ka see laps, keda teie kirjeldate, on igati vastu võetud ja hoitud just sellisena nagu ta on.

Kodanik
1 kuu tagasi
Reply to  Aivi

Ja siis, et keegi õppis 3 aastaselt lugema? Kas teised lapsed on selle pärast rumalamad? Ja siis, et mõni juba 10 kuu vanusena kõndima hakkas? Kas teised lapsed on selle pärast arengust maas?
See pole ka normaalne, et mingid 10 aastased või isegi nooremad kaks neiukest kaubamaja põrandal omale kunstküüsi peale toppisid.