Läti putukaõudus jõuab Haapsallu

„Jultunud”. Foto: kaader filmist
„Jultunud”. Foto: kaader filmist

Äsja Lätis ajalugu teinud õudusfilm „Jultunud” jõuab peagi Haapsalu õudus- ja fantaasiafilmide festivali ekraanile.

Tegu on esimese õudusfilmiga, mille autor Aik Karapetjan sai Läti parima lavastaja tiitli. Kokku võitis see Riias toimunud eelmise aasta parimate linateoste väljakuulutamisel neli rahvuslikku filmiauhinda Suur Kristaps – rohkem kui ükski teine –, lisaks lavastamisele parima operaatori- (Jurģis Kmins) ja kunstnikutöö (Aldis Meinerts) ning parima muusika (Ivars Arutjunjans) eest.

„Arvestades meie filmi tagasihoidlikku eelarvet, on see väike ime,” ütles Karapetjan HÕFFile.

Filmis saab perekond päranduseks vana mõisahoone, kuid avastab seda taastama asudes, et nad pole üksi – maja kubiseb putukatest. Avastus pole mitte ainult ebameeldiv, vaid külvab pereliikmete vahele ka usaldamatust, hirmu ja kättemaksuiha.

Kõhedakstegeva atmosfääriga psühholoogiline õudusfilm jõudis esimest korda väljaspool Lätit ekraanile eelmise aasta lõpus PÖFFi Balti võistlusprogrammis, pälvides tunnustavaid arvustusi rahvusvahelistes filmiportaalides Cineuropa ja Dirty Movies.

„Parimate õudusfilmide eeskujul ei üritata putukaepideemiat kuidagi ratsionaliseerida, vaid see jääb lõpuni müsteeriumiks,” kirjutas filmikriitik Kaspar Viilup, nimetades ekraanil nähtut kõhedaks.

Filmi hakkab maailmas levitama Londonis tegutsev One Eyed Films, mis vastutas ka Eesti filmide „November”, „Skandinaavia vaikus” ja „Hüvasti, NSVL” levi eest. Vahetult enne HÕFFi jõuab „Jultunud” ekraanile Melbourne´is ja Sydneys toimuval Austraalia fantaasiafilmide festivalil.

Armeeniast pärit 40-aastast Karapetjani peetakse Läti õudusfilmi väljapaistvaimaks esindajaks, kelle varasemaid töid „Inimesed kusagil”, „Mees oranžis jakis” ja „Esmasündinu” on linastatud paljudel rahvusvahelistel festivalidel, sealhulgas PÖFFil.

Tema eelmisest filmist, õudussugemetega mustast komöödiast „Samueli rännakud”, mis linastus HÕFFil kaks aastat tagasi, sai Haapsalus paljude lemmik.

Oma uusimat filmi saabub Haapsallu esitlema autor isiklikult.

Haapsalu õudus- ja fantaasiafilmide festival toimub tänavu 26.–28. aprillini.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
5 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Hakkab pihta!
2 kuud tagasi

Jälle see õudusfilmide festival! Kas praegu reaalses elus veel vähe õudust on et vaja mingit jubedate filmide festivali korraldada?

Lugeja
2 kuud tagasi
Reply to  Hakkab pihta!

Kas sind midagi häirib,istu kodus,nii lihtne ongi

Ella
2 kuud tagasi
Reply to  Lugeja

Kodus on ka õudne. Vaata, mis ümberringi toimub…jne.

Sass.S
1 kuu tagasi
Reply to  Lugeja

Kodus ka nii õudne!

Arvaja
2 kuud tagasi
Reply to  Hakkab pihta!

Need filmid on hilisõhtuseks vaatamiseks, tagab rahuliku une.