Mihkel Nestor: kas põhi paistab?

Mihkel Nestor, SEB majandusanalüütik

Mihkel Nestor, SEB majandusanalüütik

Eesti majanduse kohta ilmuvad numbrid on pikka aega olnud nukrad. Varasemale tasemele jääb tublisti alla nii sisemajanduse kogutoodang, tööstustoodang, eksport, jaemüük kui pea kõik teised majandusindikaatorid. Kasvu näitab ehk vaid töötus. Sellegipoolest leiab optimist viimast majandusstatistikat uurides ka killukese positiivsemaid noote. Nimelt tundub nii mõnegi näitaja alusel, et Eesti majanduse varbad on viimaks põhja puutumas.

Kas tööstuse langus on peatunud?

Kõige pingsamalt on pööret paremuse suunas oodanud ilmselt Eesti suurim majandussektor töötlev tööstus. Tööstuse toodang on kahanenud juba 2022. aasta kevadest saadik ja järjepideva languse tulemusena on jõutud viie aastat taguste tootmismahtude juurde. Ka eelmise aasta lõpus, detsembris, oli töötleva tööstuse toodang sellele eelneva aasta sama kuu omast 7% väiksem.

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
Vahi aga
2 kuud tagasi

Põhjast on ikka asi veel kaugel ja egas liigne optimism Euroopa Keskpanga baasintressimäärade langetamiseks ka nüüd nii tõene ei ole. Samas selliseid analüütik-kilkajaid on suht palju stiilis, et “Kurask, jalad põhjas Kiilike.” Tulemas on veel aktsiisitõusud, automaks, pakendimaks, keskkonnatasude tõusud jms. Töötuse kasvu kõrval on probleemiks Eestis ikka veel kõrge inflatsioon, hinnatõus koos tulevaste maksutõusudega, ostujõu pidev vähenemine… Pigem on oht, et Eesti majandus satub stagflatsiooni ning seesamunegi majanduslangus kestab veel kaks-kolm-neli aastat. Samas pankuritel ei ole selles sooja ega külma, sest intressitõus on toonud nende enda tegevusest sõltumatult korraliku kasumi, millega saab selle aja üle elada – loe nende… Loe rohkem »