Lugeja küsib: kuidas teada saada, kas kemikaali kasutades peab maski kandma?

Lääne Elu

info@le.ee

Mask. Foto: pixabay
Mask. Foto: pixabay

Puutun kokku liimiga, mida tuleb segada kõvendiga. Seda segu kasutades hakkab kurgus kipitama ja pea valutama. Kõvendi pakendil on märgistus H350 – võib põhjustada vähktõbe – ja H314 – põhjustab rasket nahasöövitust ja silmakahjustusi. Pakendil olev kiri tekitab küsimusi, kas seda võib ikka kasutada kaitsevahenditeta ja kinnises ruumis, kus ventilatsiooni väga pole?

Ohtlike kemikaalide käitlemiseks on kehtestatud konkreetsed reeglid, mida on kirjeldatud olukorras on paraku eiratud. Kemikaalide ohutu kasutamine algab juba enne kemikaali andmist töötajale. Esmalt tuleb läbi lugeda kemikaali ohutuskaart, kust on kirjas konkreetse kemikaali võimalikud tervisemõjud ja kuidas end kaitsta. Ohutuskaart peab olema iga kasutatava kemikaali kohta ja selle saab tööandja tarnija (müüja) käest.

Kemikaalide käitlemisel peab kasutama isikukaitsevahendeid. Ohutuskaardi 8. jaos on välja toodud, milliseid ja milliste kaitseomadustega isikukaitsevahendeid tuleb kemikaali kasutades kanda. Ohutuskaardil toodud isikukaitsevahendid peab töötajale andma tööandja ja töötaja peab neid kasutama.

Ohutuskaardil olevat infot tuleb arvesse võtta ka töökeskkonna riskianalüüsis, kus tuleb kajastada kõik meetmed, mis on töötaja tervise kaitsmiseks kasutusele võetud, näiteks info äratõmbe või isikukaitsevahendite kohta. Tööandjal on kohustus töötajale juhendamise käigus tutvustada kasutatavate kemikaalide ohutuskaarte, sest töötaja peab teadma, millised tervisemõjud võivad kemikaalidel olla, kuidas neid vältida ja milliseid isikukaitsevahendeid kasutada.

Kantserogeensete kemikaalide kasutamisel või töödel, kus töötaja puutub kokku näiteks lehtpuidutolmu või diisli heitgaasiga, peab tööandja korraldama töötajale tervisekontrolli enne tööle asumist.

Piret Kaljula

tööinspektsiooni töökeskkonna konsultant

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments