Lugeja küsib: kas vanema asemel võib hoolduslehele jääda ka vanavanem?

Lääne Elu

info@le.ee

Haige laps. Foto: Pixabay
Haige laps. Foto: Pixabay

Minu kümneaastane lapselaps jäi haigeks, kuid lapse vanemad ei saa töö tõttu hoolduslehele jääda. Kas vanaemana võin jääda vanemate asemel hoolduslehele?

Hooldusleht on ajutise töövõimetuselehe liik, mida väljastab arst, kui on vaja põetada haiget last või pereliiget ning mille alusel makstakse ajutise töövõimetuse hüvitist ehk hooldushüvitist. Hoolduslehele ei pea jääma ainult lapsevanem, vaid see kirjutatakse välja tegelikule hooldajale. Hooldajaks võib-olla ka vanaema või -isa, tädi, onu, peretuttav, naaber või keegi teine. Küll aga peab hooldajal olema kehtiv ravikindlustus.

Hooldushüvitist maksab tervisekassa hoolduslehe esimesest päevast. Hooldushüvitist makstakse hüvitise saaja päevatulu põhjal, mis arvutatakse eelmise kalendriaasta sotsiaalmaksuga maksustatud tulu järgi. Hüvitist saab 80% päevatulust, sellest arvutatakse maha tulumaks. Tervisekassa maksab hüvitist:

  • alla 12aastase lapse või alla 19aastase puudega inimese põetamisel kuni 14 järjestikuse päeva eest;
  • alla 12aastase lapse põetamisel kuni 60 järjestikuse päeva eest, kui haigestumise põhjus on pahaloomuline kasvaja ja lapse ravi algab haiglas;
  • alla 3aastase lapse või alla 16aastase puudega lapse põetamisel, kui lapse hooldaja ise on haige või talle osutatakse sünnitusabi kuni 10 järjestikuse päeva eest.

Hoolduslehe võib arst väljastada ka pikemaks ajaks, kuid hooldushüvitise maksmise periood on piiratud. Haiget last, puudega last või pereliiget võib põetada ka mitu inimest. Sel juhul väljastab arst neile kõigile eraldi hoolduslehed.

Vladimir Logatšev

tööinspektsiooni juhtiv nõustamisjurist

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments