Eesti–Läti IV elektriühenduse eriplaneering läks kooskõlastusringile

BNS

Foto: Urmas Lauri
Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 11
Foto: Urmas Lauri
Lääne-Nigula valla serva ja Lihulat läbib juba üks 330kilovoldine elektriliin. Foto: Urmas Lauri

Regionaal- ja põllumajandusministeerium saatis kooskõlastamisele valitsuse korralduse eelnõu Eesti–Läti neljanda elektriühenduse riigi eriplaneeringu ning keskkonnamõju strateegilise hindamise algatamiseks.

Riigi eriplaneeringu eesmärk on planeerida Eesti–Läti neljanda elektriühenduse Eestis paiknev osa Paidest läbi Lihula Sõrve poolsaareni Saaremaal. Merealal hõlmab planeeringuala Väikese väina ja osa Suurest väinast. Planeeringuala suurus on ligikaudu 6314 ruutkilomeetrit.

Elektriühendusega koos planeeritakse eeldatavalt 110-kilovoldised ja kõrgema pingega õhuliinid, maakaabelliinid, veekaabelliinid, 110-kilovoldised ja kõrgema pingega trafoalajaamad ning muud elektrienergia ülekandeliiniga seotud rajatised.

Riigi eriplaneeringu planeeringuala hõlmab maismaal Saare maakonnas Saaremaa valda ja Muhu valda, Lääne maakonnas Lääne-Nigula valda, Pärnu maakonnas Lääneranna valda ja Põhja Pärnumaa valda, Rapla maakonnas Märjamaa valda, Kehtna valda ja Rapla valda ning Järva maakonnas Türi valda ja Paide linna.

Eesti–Läti neljanda elektriühenduse riigi eriplaneeringu ja keskkonnamõju strateegilise hindamise algatamise otsusega saab tutvuda regionaal- ja põllumajandusministeeriumi veebilehel.

Eesti–Läti kolmas elektriühendus alustas tööd 2020. aastal. Kaks vanemat, Valga lähistel Eesti-Läti piiri ületavat ühendust uuendab Elering Balti riikide elektrisüsteemide Mandri-Euroopa elektrivõrguga sünkroniseerimise suurprojekti raames. Esimese ühenduse uuendustööd on lõppenud, teise ühenduse rekonstrueerimise tähtaeg saabub 2024. aasta lõpus.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments