Valitsus andis m-valimistele rohelise tule

BNS

Ekraanitõmmis smart-ID lehelt.
Järgmistel valimistel saab hääletada telefoniga. Foto: ekraanitõmmis smart-ID lehelt

Valitsus andis neljapäeval m-valimistele rohelise tule ning avaldas lootust, et mobiiltelefoniga saab häält anda juba järgmisel suvel Euroopa Parlamendi valimistel.

Tegemist on riigikogu valimise seaduse muutmise ja sellega seonduvalt teiste seaduste muutmisega. „Selle eelnõuga muudetakse elektroonilise hääletamise regulatsiooni, kuna maailm muutub ja kehtiv õigus ning tehnoloogia peab sellega kaasas käima,” ütles majandusminister Tiit Riisalo.

Tema sõnul luuakse valija rakendus levinumatele operatsioonisüsteemidele ning hääle kontrollrakendus levinumatele mobiiliseadmete operatsioonisüsteemidele. „Operatsioonisüsteemid, millele rakendus luuakse, määrab riigi valimisteenistus kindlaks iga valimise korral. Sellega tagatakse tehnoloogia neutraaluse ehk kasutatakse vaid neid tehnoloogiaid, mis konkreetsel ajahetkel on massiliselt kasutuses ja turvalised,” selgitas Riisalo.

Tema sõnul luuakse õiguslik alus, et edaspidi kasutada valimistel ka smartID-d. „Seega saab valitsus öelda, et oleme teinud kõik, mis on juriidiliselt, tehniliselt ja eelarveliselt vajalik m-valimiste korraldamiseks ning lõplik otsus on valimiste korraldajate käes, nagu see olema peab,” ütles Riisalo.

„Meil on usku, et m-valimistega on võimalik valmis olla juba Euroopa Parlanedi valimisteks 2024. aasta juuniks, kuid kui see mingil põhjusel ei peaks nii minema, siis m-valimised liiguvad protsessina edasi ning siis on need kättesaadavad järgmistel kohalikel valimistel,” ütles Riisalo.

Ta kinnitas, et m-valimised on sama turvaline kui e-valimine või sedelhääletusega valimine.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
15 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
super
5 kuud tagasi

Küberrünnak lõi ühistranspordi piletimüügi sassi, aga see-eest tulevad varsti m-valimised

enn
5 kuud tagasi

reformarid igavesti meid kottima! masohhism on meie rahva voorus!

enn
5 kuud tagasi
Reply to  enn

nõuame e & m & lgbdxyz-hääletust reffide ülemvõimu põlistamise nimel!

Vähe!
5 kuud tagasi

kõigi netiühendusega kodumasinatega peab saama hääletada! Saunaküte, külmik, maasoojuspump, tsentraalne tolmuimeja! Kukkuv reiting tuleb üles tuunida!

olge
5 kuud tagasi

rahulikud , see jama lõpetatakse varsti ära ja keegi läheb kauakestvale ümbermaailma reisile

Valija
5 kuud tagasi

Soovitan tungivalt valida ainult valimisjaoskonnas pabersedeliga. Olin ka ise agar E-hääletaja, aga viimased valimistulemused lausa karjusid näkku, et need on “töödeldud” kellelegi, teada kelle, vajalikus suunas. Need tulemused olid liiga ebareaalsed, et olla tõsi.

valimiste
5 kuud tagasi

probleemi lõpetaks kohalike oligarhide kroonimine midagi kuningapere taoliseks, on üks pere paika pandud, riik peab neid ka veel ülal ja kaob vajadus nende valimistega lolli mängimine

käbi
5 kuud tagasi

Kui president selle jama heaks kiidab, peaks ta ühtlasi ka parlamendi laiali saatma, pole ju mõtet parlamenti ja demokraatiat mängides raha raisata.
Emori-poisid teevad telefoniküsitluse, võidab see kes kõige ilusamini valetab ja see saab ka õiguse 4 aastat teha riigis mis iganes pähe tuleb (mandaat ju olemas).
Või kuidas?

juhan
5 kuud tagasi
Reply to  käbi

Seda telefoniküsitlust pole ju vaja, tulemused määrab valimiskomisjon

krõmpsluu
5 kuud tagasi

Vot kui hea,et oleme kõik ühest soost,muidu oleks pidanud naistele eraldi N-valimised korraldama.

bussijuht Kalju
5 kuud tagasi

// Ta kinnitas, et m-valimised on sama turvaline kui e-valimine või sedelhääletusega valimine….//

Kuidas ma saan seda ‘valimist’ kontrollida? Kuidas keegi teab, et just mina seda telefoni näpin?

En.
5 kuud tagasi

Mobiiliga hääletamine pole kontrollitav isegi siis, kui valijat kohustataks m-hääletama valimiskomisjoni ja vaatlejate silme all. E- ja m-hääletamised (nagu ka USA-s kirja teel hääletamine) on tõeliselt kontrollimatud! Kusjuures valimiste õigsuse jälgimine peaks olema jõukohane igale lugeda-arvutada oskavale asjahuvilisele, mitte ainult refi arvutispetsidele.

Anna olla
5 kuud tagasi

Valitsus on kollektiivselt lolliks läinud. Alles see oli, kus vabariigi valmiskomisjon sõnaselgelt väljendas, et m-valimised ei ole turvalised ning ei vasta ka seaduse mõttele, aga ikka poliitikud omaenese tarkuses teevad arusaamatuid otsuseid. Millal hakatakse ka pädevaid isikuid kuulama ja kuulma võtma? Poliitilise tasandi olematu kvaliteet hävitab Eesti ühiskonda juba aastkümneid, äratust on vaja ja selgeid muutusi poliitilisel tasandil.

Sass.S
5 kuud tagasi
Reply to  Anna olla

Vastavalt sellele kuidas rehvide populaarsus väheneb seda segasemaks valimisvõimalused tehakse.