Tiit Riisalo: aeg on viia valimised mobiili

Majandus- ja infotehnoloogiaminister Tiit Riisalo

Eesti digiloo uus peatükk on m-hääletus. Saame selle järgmise aasta valimisteks valmis.

Varsti täitub 20 aastat, kui Eesti tegi digimaailmas revolutsiooni. Valimistel sai arvutiga hääletada. Kui toona oli kõik uus ja innovatiivne, siis nüüdseks on igati normaalne, et mitte ainult valimised, vaid ka kogu muu asjaajamine käib digitaalselt. Viimastel valimistel andsid enam kui pooled oma hääle arvutis, sest nii on mugav, kiire ja turvaline – need omadussõnad kirjeldavad Eestit kui digiriiki maailmas ka laiemalt. Ometi on oht, et oleme jäänud toppama. Vahepeal on tehnoloogia hüppeliselt arenenud. Digitaalne Eesti loodi arvutitele, kuid inimesed on oma tegemistega kolinud nutitelefonidesse.

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
10 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Vähe!
6 kuud tagasi

kõigi netiühendusega kodumasinatega peab saama hääletada! Saunaküte, külmik, maasoojuspump, tsentraalne tolmuimeja! Kukkuv reiting tuleb üles tuunida!

endine haapsallane
8 kuud tagasi

Venemaa, Venezuela ja Eesti – need kolm digitiigrit kasutavad e-hääletust. Ülejäänud maailm peab e-hääletust liiga ebausaldusväärseks. Valimiste telefoni surumine on järgmine samm opositsiooni tühistamisel.

soldat
8 kuud tagasi

Kas nii väidab EKRE?
Tegelikult kasutatakse e-hääletust u. 20% maailma riikides.
Vaata http://www.idea.int/news-media/media/use-e-voting-around-world

Vahi aga
8 kuud tagasi
Reply to  soldat

Ära nüüd elektroonilist hääletamist ja e-valimisi sassi aja, paistad targem välja:) Elektroonilistel valimistel ei kasutata mitte pabersedeleid ja kandidaadi numbri kirjutamist, vaid elektroonilisi seadmeid, kes kohe hääled kokku loevad, samas peab isik ise masina kõrval kohal viibima. E-valimistel ei pea koha peal viibima ja see ongi totaalne vahe ehk maailmas on 3 riigis kasutusel e-valimised, Eesti on ühes pundis Venemaa ja Venezuelaga. Kurb fakt, sest teised riigid ei pea e-valimisi turvaliseks ning leiavad, et need on tehniliselt manipuleeritavad.

Vot siis
8 kuud tagasi

Alustuseks võiks ju täita Riigikohtu otsust e-valimiste kohta ja korrastada seadusandlus ning e-valimiste tehniline korraldus. Ju see käib Riisalole ja koalitsioonile üle jõu. M-valimised on juba eos põhiseadusega vastuolus, kuivõrd valimiste info asub väljaspool Eestit olevates teenusepakkuja serverites ning ka hääletamise salajasus jääb täitmata, kuivõrd m-valimised seda ka siseriiklikult tehniliselt ei võimalda. Äkki tegeleks ullikesed e200d, sotsis ja reformikad põhilisega, pikaajalise majanduslangusega Eestis, mis kestab veel ekspertide sõnul 1,5 kuni 2 aastat ehk elu Eestis läheb igal tasandil halvemaks ning tulemused on ühiskonnale katastroofilised.

äkki
8 kuud tagasi

lasete hoopis ühtsel vnml valimised korraldada, võit saab olema 120 %

Kaja Kallase (Reformierakonna) manifest
8 kuud tagasi

Aeg on valimised Eestis lõpetada ja kuulutada välja Reformierakonna ja perekond Kallase Eesti NSV Venemaa oblast.

peter
8 kuud tagasi

pole ju vaja valida, mis see ministrihärra kulutab? 2027 olete niigi käpuli ja kui vaadata soomet õigete valimiste tulemusega käib sama raju sõda kui meil ekrega. Te ju ei salli ausaid valimisi ega seda, et te tõed prõgikastidesse pillutakse … üks meie sportlane käis koguni ajuehituse järelkoolitusel selle eest , et niigu ütles …. ja nüüd saab ajupesu järel paar korda -ämerikä vormelis istuda.

Kui kaua veel?
8 kuud tagasi

Reformi ja tema puudlite esmane eesmärk on kindlustada veelgi oma võimu. Selleks ka see mobiili-hääletusele keskendumine. Ei e-valimised ega m-hääletus pole legitiimsed Põhiseaduse mõttes ja need ei ole ka kontrollitavad. Peale Eesti on kasutusel selline süsteem vaid terroristlikul Venemaal, palju õnne, Eesti rahvas!

seltsimees
8 kuud tagasi

aeg on jalga puhata ja kihugi purjetama sõita, las riiki juhivad mõistlikud inimesed, milleks nende valimistega üldse vaeva näha ja tsirkusi korraldada, kui tulemus on ette teada