Lugeja küsib: kuidas peab tagama ohutuse ehitustsoonis?

Lääne Elu

info@le.ee

Foto Malle-Liisa Raigla

Tänaval jalutades olin sunnitud läbi kõndima ehitustööde tsoonist, kus tehti töid ka kraanaga. Kui avastasin, et olen vales kohas, ei saanud ma sealt kohe välja ka. Polnud mingit märki, et sinna ei tohiks minna. Kas ehitustöid võibki teha nii, et inimesed peavad läbi tööde tegemise ala kõndima?

Kõrvaliste isikute ohualale pääsemine peab olema välistatud ja nii ei tohiks juhtuda. Selleks, et kõrvalised isikud ehitusplatsile ei pääseks, peab ehitusplatsi välispiir olema piirestatud või selgelt märgistatud. Ka lühiajaliste ehitustööde tegemisel tuleb kõrvaliste isikute juurdepääsu piirata.

Kahjuks pole selline probleem erakordne. Sel aastal laekunud vihjetest puudutasid ligikaudu 10 protsenti ehitusplatse. Ka suur osa rikkumistest on seotud just ohualade märgistamisega.

Ehitusplatsil viibimine on ohtlik ja lisaks töötaja tervise hoidmisele tuleb ehitustööde korraldajal veenduda, et ohtu ei satuks ka näiteks möödakäija. Eriti oluline on see siis, kui töid tehakse kõnniteel, kus inimesed tihti liiguvad.

Lisaks ei tohi unustada ehitusplatsile tulevate külaliste ohutust. Tuleb läbi mõelda, kus tohib liikuda ning milliseid isikukaitsevahendeid tuleb kasutada. Ka külastaja peab jälgima ohutusnõudeid. Kasutada saab infotahvleid ning liiklusskeemi, et määrata külastajatele keelatud piirkonnad. Ka töötajad peaksid sekkuma, kui näevad, et külaline viibib ohtlikus kohas või ei kasuta vajalikke isikukaitsevahendeid.

Piret Kaljula
tööinspektsiooni töökeskkonna konsultant

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
3 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Halturtsik vs ehitaja. Valik sinu.
10 päeva tagasi

Tegelikult on see päris suur probleem. Vahet ei ole, et kas tegu erasektori või avaliku sektoriga, rikutakse eeskirju pidevalt ehitajate poolt. Ei hakka kellegi pihta näpuga näitama, sest need vennikesed tunnevad end kindlasti ära.

Kati Nõdra
15 päeva tagasi

Kui ise uimane oled, siis jaluta tagasi ja ära hädalda.

rahvas
15 päeva tagasi

pole seda küsinud