Vormsi mehed päästsid Voosi kurgus merehädalisi

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

The small island in the channel is called Seasaar, on the right are small islands Ulasaar and Silgurahu nearby the peninsula Ramsi Poolsaar. On the left the eastern part of the bigger Vormsi island. Trivia: "Kurk" means "cucumber". Channel.

Eelmisel neljapäeval, 10. augustil kell 10.50 sai häirekeskus kõne Norrby sadamas spinninguga kala püüdnud mehelt, kes oli näinud, kuidas umbes poole kilomeetri kaugusel rannikust oli paat ümber läinud ning kaks merre paiskunud meest vajasid abi.

Sadamas spinninguga kalu püüdnud mehed kuulsid ühtäkki, et keegi hüüab nagu appi. Kuna meri oli tuuline, oli hõikeid vaevu kuulda ja palja silmaga polnud merel midagi eriskummalist näha. Üks kalastajaist tõi autost binokli ning siis oli merel umbes 500 meetri kaugusel sadamast näha kahte inimest veesalm.

Merehädalisi märganud kalamees teatas vahejuhtumist hädaabinumbrile 112 ja helistas ka oma tuttavale Jonne Berggrenile, kellel oli sadamas mootorpaat Bella. Mere lainetus oli tema paadi jaoks piiripealne, kagutuul oli selleks hetkeks tõusnud 8-10 meetrini sekundis.

Sadamast merele minnes võttis Berggren kaasa ka Tiit Veenurme. Jõudes kannatanuteni suutsid nad läbikülmunud ja kohkunud mehed oma paati tõmmata. Sleppi võeti ka kummuli olev paat. Kell 11.24 jõudis Berggren oma paadiga Norrby randa. Üks kannatanutest, 74aastane mees, oli niivõrd hirmunud ja väsinud, et ei jaksanud enam sõnagi öelda. Kaldale jõudes turgutasid kiirabitöötajad meest pikalt, enne kui talle eluvaim tagasi tuli.

Häirekeskus oli alarmeerinud nii Vormsi kui ka Haapsalu vabatahtlikke merepäästjaid ning sündmuskohale lendas ka päästekopter. Aga enne, kui päästjad kohale jõudsid, olid kannatanud juba kaldal.

Ramsi neemelt oma paadisõitu alustanud abivajajate sõnul oli see neile viimane hetk abi saamiseks, kuna meeste jaks oli otsakorral.

“See oli suur õnn, et kaldal olevad inimesed appikarjed kuulsid ning kannatanutel olid seljas päästevestid. Jonne Berggreni kiire tegutsemine päästis sellel päeval kahe mehe elu,” ütles Vormsi päästepealik Kaido Valm Lääne Elule.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
10 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Arvaja
9 kuud tagasi

see pidi mingi kipakas paat olema mis oli võimalik üle Ramsi liivavalli tarida.Ilmaprognoosi oleks ka võinud vaadata.Venstuki näitas 7m/s aga Voosi kurk suht ebamugav koht sellise tuulega.

Tipp
9 kuud tagasi

Jonnele 10+, vormsi päästele -10

Riin
9 kuud tagasi
Reply to  Tipp

Mõlemad poisid tublid! 10 + mõlemile.

Juks
9 kuud tagasi
Reply to  Riin

Tule taevas appi, mehed said päästetud Ja ikka halb? Jagugu päästjatel saaremeestel tervist! Ja mõistust nendel, kes hoolimatult merele lähevad.

Juks.
9 kuud tagasi
Reply to  Juks

Mida sa Tipp küll mõtled.

Täpp
9 kuud tagasi
Reply to  Tipp

Mis sul viga on, Tipp?

Maku
9 kuud tagasi

Meeste jaks oli otsakorral. Oleksid ära uppunud we? Või oli päästevestide jaks otsakorral? Mitte midagi ei saa aru.

Juku
9 kuud tagasi
Reply to  Maku

Mine proovi, külmud lihtsalt ära.

***
9 kuud tagasi
Reply to  Juku

suvine pinnavesi vast nii külm nüüd ka pole

Nimi (kohustuslik)
9 kuud tagasi
Reply to  ***

Räägi asjast, millest tead!