Läänemaal tõusis turistide hulk Eesti keskmisest rohkem

Lääne Elu

info@le.ee

Statistikaameti andmetel peatus 2023. aasta juunis majutusettevõtetes 337 000 turisti, mis on sama palju kui aasta varem samas kuus. Üle Eesti suurenes välisreisijate hulk, aga vähenes siseturistide arv.

Läänemaal kasvas aasta tagusega võrreldes nii majutatud välis- kui ka siseturistide hulk. Välisturiste peatus Läänemaal  40 protsenti ja siseturiste 2 protsenti rohkem kui aasta eest. Seda on Eesti keskmisest rohkem – keskmiselt ööbis juunis siseturiste seitse protsenti vähem kui aasta eest ja välisturiste oli 9 protsenti rohkem kui aasta eest.

Jätkuvalt peatub Eesti majutusettevõtetes kõige rohkem Soomest saabunud turiste –  43 protsenti välisturistidest. Järgnevad Läti, Saksamaa, Leedu, Suurbritannia, Ameerika Ühendriigid, Poola, Rootsi ja Aasia riigid. Võrreldes eelmise juuniga peatus majutusettevõtetes rohkem nii Euroopast kui ka kaugemalt pärit turiste. Soome turiste oli 17 protsenti, Saksamaa turiste 8 protsenti ja Leedu turiste 10 protsenti rohkem. Rohkem turiste kui aasta varem saabus ka Suurbritanniast, Ameerika Ühendriikidest, Poolast ja Rootsist. Aasia riikidest saabunud turistide arv kahekordistus aastaga, aga jääb endiselt mitu korda alla pandeemiaeelsele tasemele. Samas oli Läti turiste 9 protsenti  vähem kui mullu samal kuul. 80 protsenti välisturistidest märkis oma reisi eesmärgiks puhkuse ja 15 protsenti töö. 68 protsenti välisturistidest peatus Harjumaa majutusettevõtetes, järgnesid Pärnu- (13 protsenti), Tartu- (7 protsenti), Saare- (4 protsenti) ja Ida-Virumaa (2 protsenti). Lääne, Lääne-Viru, Valga, Viljandi ja Võru maakondades peatus igaühes 1 protsent välisturistidest. Välisreisijad veetsid Eestis kokku ligi 324 000 ööd.

Juunis peatus majutusettevõtetes 174 000 siseturisti. Neist 73 protsenti oli puhkuse- ja 18 protsenti tööreisil. Kõige rohkem ehk ligi neljandik siseturistidest peatus Harjumaal, 16 protsenti Pärnumaal, 10 protsenti  Ida-Virumaal ja 8 protsenti nii Saare- kui Tartumaal. Lääne-Virumaal ja Valgamaal peatus kummaski 6 protsenti siseturistidest. Siseturistid veetsid majutusettevõtetes kokku 302 000 ööd.

Juunis pakkusid külastajatele teenust 1221 majutuskohta ehk turistide kasutuses oli 158 majutuskohta rohkem kui mais. Majutuskohtades oli 23 000 tuba ja 57 000 voodikohta, täidetud oli 48 protsenti tubadest. Ööpäev majutusettevõttes maksis keskmiselt 47 eurot inimese kohta, mis oli 2022. aasta juunikuu hinnast 6 euro võrra kallim ning 17 euro võrra kallim kui 2019. aasta juunis. Ööpäev majutusettevõttes kallines aastaga keskmiselt 15 protsenti. Harjumaa majutusettevõttes maksis ööpäev keskmiselt 55 eurot, Pärnumaal 49 eurot, Lääne-Virumaal 46 eurot, Tartumaal 44 eurot, Ida-Virumaal 43 eurot, ning Saaremaal 33 eurot inimese kohta. Ööpäeva keskmine maksumus kallines enamikes maakondades.

 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
8 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Kummik
8 kuud tagasi

Ja mis kasu on sellest üldiselt kohalikule rahvale? – Null. Äritsejad võtavad väikese võidu ja ongi kõik.

Suur kasu ju
8 kuud tagasi
Reply to  Kummik

Vähemalt virisemiseks põhjustki.

viljandi
8 kuud tagasi

folgil üks öö per face üle 400 jevrei

folgiline
8 kuud tagasi
Reply to  viljandi

Ma ei tea, ma maksin 86 eur/kahene tuba hotellis.

postimees kirjutab
8 kuud tagasi

sõnum on see et ega ei olegi vaja midagi teha kõik areneb ise.

ise
8 kuud tagasi

on laudas ja saba on rõngas

ning
8 kuud tagasi

langes sündivus

Ei taha libereid
8 kuud tagasi
Reply to  ning

Vaata, kes pukis on!
Sellise “valitsusega” ei julge keegi sünnitada!