Helena Kaldre: peenrad rikastavad, mitte ei ohusta pärandit

Lääne Elu

info@le.ee

Helena Kaldre, muinsuskaitseameti arheoloogiapärandi osakonna juhataja

Käes on kevadtööde hooaeg – kuuridest otsitakse välja labidad ja rehad, ostetakse seemneid ning kavandatakse peenramaid.

Mälestisel või muinsuskaitsealal elavad ja toimetavad inimesed peavad nende tegevuste juures olema küll veidi tähelepanelikumad, kuid kindlasti ei piira elu koos pärandiga inimeste igapäevatoimetusi, näiteks lille- või köögiviljaaia rajamist.

Maa sees ei ole ainult vihmaussid ja kivid. Maapind võib peita palju rohkemat – seal leidub jälgi kunagi elanud inimeste tegevusest, kes samamoodi ehitasid, elasid ja olid. Paljud aiapidajad on leidnud maad kaevates roostes naelu või vanaema supitaldriku tükke, mis kunagi koos prügiga aianurka kompostihunnikusse visati ja on siis koos mullaga uuesti peenra- või rohumaale sattunud.

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
see
1 aasta tagasi

õnn saab osaks ainult osadele inimestele, neile kes elavad maal ja kellele vanemad on pärandanud selle kombe ja oskused ning on harjunud oma toidulisa traditsiooniliselt peenardelt ja põldudelt saama