Haapsalu punamonument läks muuseumisse

Punamonumendi asemel on nüüd neutraalne tahvel. Foto: Malle-Liisa Raigla
Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 8

Malle-Liisa Raigla fotod

Kolmapäeva hommikul viidi Haapsalu kaubamaja juures olnud punamonument Läänemaa muuseumisse.

Õhtul paigaldasid töömehed monumendi asemele tahvli sildiga: „Teise maailmasõja ohvrid”.

Esialgu monumendi alla maetuid kalmistule ümbermatma ei hakata – seda tehakse hiljem.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
35 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Ukraina
1 aasta tagasi

Eile oli Aadu Sünnipäew 😍

Tolbajoob
1 aasta tagasi
Reply to  Ukraina

Marjul oli ka, missiis.

Kohalikus
1 aasta tagasi

mordapiibli grupis käiakse pa-tiblanski halamas, et “vabastajate” ja “kultuuritoojate” ikooni enam pole, kuhu üheksandal mail pühale ristiretkele nelkide ja ordenitega minna. Nostalgiapäevad keelati ära, kuna olla mingi jube nõuka ülistamine, samal ajal see monument laiutas keset linna edasi. Erilise vastikustunde tekitab see, et Juhan “muvvame läbi” Pavvts, lasi märilipolitsi toel, Lihula ausamba eemaldada, aga tiblade monumendid, kuhu üheksandal mail nelke tassitakse, jäeti alles. Üks ausammas oli “nats”, teine “mälestusmärk”.

Nojah aga
1 aasta tagasi
Reply to  Kohalikus

Natsivärk pole ka ju aktsepteeritav siin vabariigis

Mis kuradi
1 aasta tagasi
Reply to  Nojah aga

natsivärk!!! Uuri natuke, kellele ja mis puhul oli Lihula ausammas püstitatud.

Täpselt.
1 aasta tagasi
Reply to  Mis kuradi

Nii loll ei saa ju olla. Asja ei tea, ei uuri, aga kohe “nojahitamas”. Google aitab. Isegi tekst on piltidelt selgelt loetav.

Nojah aga
1 aasta tagasi
Reply to  Täpselt.

Loll? Ma vüin ju loll olla, aga teie kui väga tark siis ehk selgitaksite, miks see minema viidi?

Nojah aga
1 aasta tagasi
Reply to  Mis kuradi

Miks ta siis ära viidi? Kommu värk oli või misasi siis?

A.R
1 aasta tagasi

Miks sa käid siin sellist lolli teksti kirjutamas?

Kuli
1 aasta tagasi

88!

En.
1 aasta tagasi

Haapsalu Facebooki grupis on kohalikud venelased ülimalt nördinud okupatsioonitähise äraviimisest. Mind häirib aga see, et kõik me vahvad rahvasaadikuks pürgijad või muidu ametnikud on 30 aastat lasknud venelastel Eestis nö. vabastajate mullis elada. Teil võimumehed, olid kümned miljonid integreerimisraha, massimeedia, teadlased, suhtlusspetsialistid ja ajaloolased aga te ei suutnud isegi LIHTSAID INFOSTENDE punamonumentide kõrvale püstitada, et vähemalt üritada ajupestuid valgustada. Ei ühtki diskussiooni ega avalikku väitlust!
Isegi psühhiaater Jüri Ennet suhtus end Kutuzoviks pidavasse maruvene patsienti delikaatsemalt. Punaudu ei lahtu inimeste peast sama kergelt kui graniitklots pargi nurgast.

En.
1 aasta tagasi
Reply to  En.

Kuigi venelased LE kommentaariumisse ei satu ja suhtlevad rohkem FB-s (kuhu aga minul asja pole), panen siia punamonumentide eemaldamist arusaadavaks muutva lingi. Keda huvitab, kopeerigu ja kõrvaldagu tühikud: kultuur.elu. ee/ke480_troi.htm

See link puudutab otseselt Haapsalu elanikke. Valgeväljal Vene võimude poolt hukatud Eesti kodanike hauad on neid (elust) ‘vabastanud’ punaste haudadest vaid mõnesaja meetri kaugusel Lihula mnt. kortermajade vahel.
Kui prints Harry saadeti kostüümipeol natsimundri kandmise eest Auscwitchi koonduslaagrisse ekskursioonile, siis kohalikel venelastel pole tarvis isegi lennukipiletit oma esiisade kätetööga tutvumiseks.

filosoof
1 aasta tagasi

kremli okruid on alati valetanud ning
tahtnud maailma vallutada ja naisi ja lapsi tappa!

Vat vat
1 aasta tagasi

Oh õnnetust. Mõnele oli see püha mälestuspaik. Aga kesklinnas pole haual muidugi kohta, samas vana surnuaed on ka keset linna, mine sa võta siis kinni, mis õige ja mis vale.

Noo
1 aasta tagasi
Reply to  Vat vat

Tore,et tiblad said enne 8.maid vastu hambaid.

Nojah aga
1 aasta tagasi
Reply to  Noo

Seda küll, aga lilli viivad ikka sinna. Haud jääb hauaks

Noo
1 aasta tagasi
Reply to  Nojah aga

Küüditajad seal.

Nojah, aga
1 aasta tagasi
Reply to  Noo

eestlane oli ise suur küüditaja ka, andis omasid välja, seda ei tohi unustada!

Tarmo
1 aasta tagasi
Reply to  Vat vat

Vana kalmistu esmamainimine oli 1773 aastal. Tollal oli see linnast väljas ning tollal oli linnaraadil normiks, et kalmistuid ei tehtaks keset maju ja tänavaid.
See punamonument rajati aga meelevaldselt.

Madis
1 aasta tagasi

Jumal täna õhtut, et see sealt minema viidi lõpuks, kui mööda sõitsin autoga nägin, kuidas mingi mees nuttis seal on ikka lolle ilmapeale loodud.

Töökaitsespetsialist
1 aasta tagasi

Miskipärast ei näe töömeestel kõrvaklappe ega maski.Seal ju meeletu müra ja tolm.

Nojah
1 aasta tagasi

See on see Eesti töömees. Mina klappe ei vaja irvitati kunagi soomlaste üle, kes maske ja klappe kandsid. Kõvad mehed need Eesti mehed, aint, et iseenda tervist kahjustab, muud midagi

pikaealine
1 aasta tagasi

Sellest kivitükist pole kahju – see on okupatsiooni mälestus. Kuid risti – За Веру Царя и Отечество – ei saa puudutada – see on ajalugu, seal, kus eestlased impeeriumis hõivasid, pole kaugeltki viimane koht.
Mäletan ka vanaisasid, kes kiitsid tsaari aega, kuldseid tsaari rublasid, ja kuidas kogu see elu bolševike tulekuga kokku varises.

Nojah
1 aasta tagasi
Reply to  pikaealine

Ma tean, kes kiitis ja kiidab siiamaani ka nõukogude aega ja neid pole mitte vähe. Kui hea siis kõik oli ja arstiabi oli tasuta jne jne. Vaadake kasvõi nostalgiapäevi. Milline kisa läks lahti, kui keelati nõukogude sümboolika. Hirm tuleb peale, kui palju inimesi taga nutab sellist aega.

tasuta...
1 aasta tagasi
Reply to  Nojah

mõnel jumal ikka kulbiga võtnud seda, mis kolba all peaks olema. muidugi oli tiblade seadusesse igast head kirjutatud. kuritegevust pole, noored ei seksi, arstiabi tasuta.. tegelikult kui sul pudelit peenemat napsu või üleolevat võipaberit või muud defkit hõlma alt tohtrile ulatada polnud, ootasid veel pikemas järjekorras kui praegu, kui üldse jutule said.

Nojah
1 aasta tagasi
Reply to  tasuta...

see kulbiga lause oli küll nüüd ülearu. Peaksite vabandama.