Borrby elanikud on mereranda ehitamise vastu

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Vormsi on üks kuuest saarest, kes osaleb Saarte Energiaagentuuris. Foto: Urmas Lauri

Vormsi elanikud on seda meelt, et saare rannik, kus ehitisi pole olnud, jääks ka edaspidi tühjaks. Foto: Urmas Lauri

Vormsi ettevõtjad Toomas Valge ja Jakob Saks tahavad saare põhjarannikul Borrbys rajada mereäärsetele kinnistutele kolm elamukrunti.

Valge ja Saks esitasid ühise planeeringualgatuse soovi vallale üle aasta tagasi, kuid seni pole volikogu selle algatamist või algatamisest loobumist veel välja kuulutanud.

Üheks kõhkluskohaks on olnud see, et Borrby elanikele rannaääre täisehitamine ei meeldi. „Meie ei ole sellega nõus,” ütles Borrby küla elanik Kail Öhren Lääne Elule.

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
18 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Tõnn
1 aasta tagasi

Kallasrada peab jääma kõikidele ja kõigile avatuks. On ehk vallaametnikel nõnda palju selget meelt.

naiivik
1 aasta tagasi
Reply to  Tõnn

oled seda kusagil näinud, et nii on juhtunud, mine Pullapääle, proovi neeme otsale ring peale teha, koerad, aiad vastas

Rannik peab olema avatud kõigile
1 aasta tagasi

Reegel on see, et veepiir, kus on eramud vee ääres, on ülejäänud rahvale kadunud rannad. Seadus avalikust kallasrajast on tegelikkuses enamasti fiktsioon, maaomanik teeb selle avalikuks kasutamiseks alati takistusi.

Jka
1 aasta tagasi

Kalda peale ehitamine, trepp vette ja ei keegi saa ujuda, linnud lennata-pesitseda, metsloomad liikuda. Milline on rikkuritel mõte- loodust ei austa, ainult ahnus. Keelata selline saastamine!

Korüfee Baden-Badenist
1 aasta tagasi

Sügav kummardus Urmas Laurile.

En.
1 aasta tagasi

Kui üldplaneeringuga on otsustatud, et Vormsi põhjarannikule elamuid ei tule, siis ei tulegi. Võiks olla arusaadav? Aga uusaadlike mõistus töötab tihti vastupidiselt. Et kui miski pole ette nähtud, siis just neile peab erandi tegema – mis muudab erandi mõiste laialivalguvaks. Haapsalu vanalinna kerkib kah ‘erandlikke’ miljööd hävitavaid uusehitisi üksteise järel. Kõige hullem on alati esimene plekist-betoonist uuskolakas, mis käivitab ahelreaktsiooni – varsti kerkib teine, kolmas jne. (Sadama tänava lõppu, Õhtu kaldale, Väike- ja Suur-Liiva joonele). Tagasi Vormsile mõeldes võiks ehk leebuda, kui asustamata mereäärsesse ehitataks vanakooli kalurionn või suitsusaun, milleni viib pinnastee ja kus puudub kroonuelekter, aga looda sa! –… Loe rohkem »

eksole
1 aasta tagasi
Reply to  En.

Ja ehitamine tuleb keelata emotsioonide ja suvaliste inimeste arvamuste pärast? Ja noh, suvalise inimese arvamus, mis kujuneb artikli pealkirja järgi, ongi püha lehm.
Kui ehitada tahavad normaalsed inimesed, reaalselt kellegi kolmanda elu ei segata, projekt vastab seadustele, siis milles on probleem?
Normaalne inimene ei sega teist normaalset inimest. Paraku väike osa on alati ebanormaalseid, vähem on neid, kes ehitada tahavad ja rohkem on neid, kes igale poole oma nina topivad ja kõik, seejuures eriti just normaalsed inimesed, täis pasandavad.

En.
1 aasta tagasi
Reply to  eksole

To eksole:
Olete minust õigesti aru saanud. Inimtegevust ajendavadki emotsioonid – ka mereranda häärberit kavandades. Futuristlikud kortermajad vanalinnas on küll kasumist kaalutletud aga isegi neil on emotsionaalne komponent – ümbritsev miljöö müügiargumendina.

Mõni toob progressi õigustuseks näite kunagi pariislasi šokeerinud Eiffeli tornist aga mõelge, miks see torn jäi üksikuks erandiks? Mõelge veel kord.

Kui kogukond on otsustanud, et ilu- ja vabadusetunnet tekitav emotsioon kaalub üles mereäärse krundi sulgemisest saadava tunde, ongi M.O.T.T.. Te poolt tituleeritud täispasandajateks jäävad siis need, kes trügivad kloostrisse oma reeglitega, kuigi algsed reeglid olid täpselt teada.

Tipp ja Täpp
1 aasta tagasi

Las võsastub, kasvab roogu, peaasi, et keegi rsk.midagi ei toimetaks ja teeks.

Seepase
1 aasta tagasi

inimesed on koguaeg vastu millelegi. Midagi ei tohi teha, las kõik olla nii nagu on. ENdal tuba soe, siis rohkem ei tohi maailmas mitte midagi teha keegi.

Tõnn
1 aasta tagasi
Reply to  Seepase

Ei meeldi Sullegi, kui mere kallasrada on rikkuri käe läbi suletud, ei õnnestu Sul ujuda, linnud leiavad , kui leiavad, äärmusliku kodu. Merd ei tohi endale haarata rahapatakas.

selline
1 aasta tagasi

mõisahärra mentaliteet ei kõlba kusagile, oleme üks riik , üks rahvas

igatahes
1 aasta tagasi

selline ilus rand tuleb kindlasti kasutusele võtta et ka haapsalu rahval oleks võimalus oma suvekodusid kaunitesse randadesse ehitada, sest saarele rajatakse ka vabaaja veetmise infrastruktuure laiendatakse sadamat turismile jne.

marienholm
1 aasta tagasi

maja trepp peab ulatuma veepiirini, meie oleme linnast ja meie maksame