Metsküla kooli hävitamiskatsest tehakse jälle film

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Metsküla kool. Joosep Matjus (vasakul) on üks neist, kes kooli hävitamist sel korral filmimas on. Tema kõrval istuvad volikogu majanduskomisjoni esimees Hardi Pikkmets ja vallavanem Ingvar Saare. Foto: Urmas Lauri

Metskülas vändatakse juba kolmandat filmi kooli järjekordsest hävitamiskatsest, ütles operaator Elen Lotman.

Metsküla kooli lapsevanem, pereliige, õpetaja ja toetaja Lotman saatis Lääneranna vallavanemale ja vallavolikogu liikmetele kirja, milles väljendab pettumust Metsküla kooli järjekordse hävitamiskatse suhtes.

„Minu suguvõsa on elanud Matsalus kolmkümmend aastat ning pere lapsed ja vanemad on nii õppinud kui õpetanud Metsküla koolis,” kirjutas Lotman. „Kolisime kaks aastat tagasi maale, selleks, et meie kolm last saaks Metsküla koolis käia.”

Lotmani sõnul tahtsid lapsed ise Metsküla kooli tulla ning nende tugev soov tegigi perest Lääneranna valla püsielanikud. „Kui mitu valda Eestis saab väita, et neil on kool, mille tõttu tuleb valda väikeste lastega elanikke juurde? Ja seda mitte tänu vallavalitsuse tegevusele, vaid vaatamata aastakümneid kestnud vallapoolsele tagakiusamisele?” küsis Lotman.

Järjekordne sulgemiskampaania on aga rahvast Metskülast eemale peletamas.

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
21 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Väike Valus
1 aasta tagasi

Mälestus: sai ka ükskord käidud Metsküla kogukonna tugitaladelt pisut abi-tuge-kaitset palumas, asjata. Ei teagi, miks palutute kõrvad tookord kurdiks jäid ja käed aitama ei tõusnud – ju oli viga selles, et palujal ei olnud maailmanime ette näidata.

Habsburg
1 aasta tagasi

Habsburgid on ka maailmanimed!

Kaarel
1 aasta tagasi

21 töötajat, ainuüksi palgafond ca 25’000 kuus ehk 300’000 aastas. 20 lapse kohta teeb see 15’000. Lisaks muidugi kõik muud kulud. Selle eest saaks kodanik Lotman Tallinnas korraliku eraõpetaja aga oh häda, see tuleks oma taskust kinni maksta. Väikeses maakohas seevastu võib rõõmsalt kirju vorpida, plakatiga vehkida ja filmiõhtuid korraldada. Vaene inimene, lausa paarkümmend aastat kannatab valla kiusu. Lapsedki tassis sellisesse ussipessa.

tsiises
1 aasta tagasi
Reply to  Kaarel

kool tähendab ka töökohti kohapeal, see on parim mida praegu leiab, kas on siis hea kodus tööta konutada või põdraks pereisa saata, nii jääbki maa tühjaks, imelik, et mõni ääremaade tühjenemisele kaasa aitab oma lolli aruteluga

Krais
1 aasta tagasi
Reply to  tsiises

Selleks et see 1 töökoht oleks seal peab 5 inimest makse maksma

Kaarel
1 aasta tagasi
Reply to  tsiises

Et kui iga 10 km tagant pole kooli ja 5 tagant raamatukogu, siis jääb maa tühjaks? Tundub, et maa arenguks muud vaja polegi kui koole ja raamatukogusid. Sama hästi võiks vald ju ka poode ja kõrtse pidada.

Mati Põdra
1 aasta tagasi
Reply to  Kaarel

Teil on täiesti valed andmed. Metsküla koolis on kuus õpetajat, kellest keegi pole täiskoormusega. Lisaks on kahe lapse tugiisikud, logopeed, eripedagoog ja kooli kokk. Kes see kaheteistkümnes veel on?

Ja veelkord, täiskoormusega pole keegi. Eriti väikesed koormused on muusika- ja kunsti/käsitöö õpetajatel.

Irw
1 aasta tagasi
Reply to  Mati Põdra

Loe siis kooli kodukat , saad teada 😆

En.
1 aasta tagasi
Reply to  Kaarel

Mis andmetel kulutab Metsküla kool aastas 300 000€? LE paberlehes on kirjas: “Metsküla kooli sulgemise ja Kõmsi kooli kärpimisega hoiaks vald aastas kokku 53 000€”.

Teoreetiliselt saab tõesti õpetajaid vähem olla: köster, koolipapa ja kooliteenija, sest ka admiral Pitka alustas õpinguid taolisest, Paunvere kooli-sarnasest külakoolist. Aga toona oli karm venestamisaeg. Praegune edumeelne Eesti valitsus lähtub põhiseadusest, mille ülim siht on eestluse edendamine läbi aegade. Kas tahate, et peaminister saaks šoki auväärse maakooli sulgemisest? Ennemini tõmbab ta pidurit ERR-i uue maja ehitamiseks eraldatud 65 miljonile, mis mõjub sõja ajal luksusena. Või varjatakse valitseja eest ääremaal toimuvat? :S

Mats
1 aasta tagasi
Reply to  En.

53 000 mis ajaühikus – kuus või aastas. Aastas 53 000 teeb 4 500 kuus. Tõsi ka?

need
1 aasta tagasi

on kõik kaja e- valijad

K.s
1 aasta tagasi

Kes tegi, kes tegi? Ise, ikka ise valisite….

Lihtne Lugeja
1 aasta tagasi

(Nime (ei ole maailmanimi) võib LE toimetus ise välja mõelda ; ))
Sügav kummardus Urmas Laurile.

Hmm
1 aasta tagasi

21 õpilast -12 töötajat !? Lihula 10 km kaugusel .

Mati Põdra
1 aasta tagasi
Reply to  Hmm

Lisaks 6 õpetajale (kes keegi pole täiskoormusega) veel eripedagoog, kahe lapse tugiisikud ja kooli kokk. Võib-olla jätsin kellegi kahe silma vahele.

Hmm
1 aasta tagasi
Reply to  Mati Põdra

Viies suhtarvud lihula koolile peaks sealsete töötajate arv olema üle 120 – tundub ju absurdne , väikekooli puhul aga mitte või , mõttekoht

Nimi (vabatahtlik)
1 aasta tagasi
Reply to  Hmm

Tõepoolest, mõtle veel korra!

need
1 aasta tagasi
Reply to  Mati Põdra

pered tuleks ka kuhugi keskusesse küüditada seltsimees

Kaiekene.
1 aasta tagasi

Tundub, et seekord läheb õnneks!!!!
Kuid see võib väga petlik ka olla.
Hoian pöialt, et kool püsima jääb!!!

Vanasõna
1 aasta tagasi

Las koerad hauguvad , karavan läheb edasi !

riho
1 aasta tagasi
Reply to  Vanasõna

jah