Anvar Samost: valimised võitis erakond, kel oli õnne ja kes ei teinud vigu

Anvar Samost. Foto: erakogu

Anvar Samost. Foto: erakogu

Vastupidi erakondade endi väidetavale tegid nad kõik – peale ühe – vastuhääletamisvõistluseks kujunenud valimiskampaanias vigu, mis läksid või lähevad neile valusalt kalliks.

Eelnevalt mainitud üksik erand on loomulikult Reformierakond. Õigem oleks öelda, et õnn oli algusest lõpuni nende poolel ja valijad ei hoolinud ideede puudusest, paljudest varem oluliseks peetud põhimõtete kõrvaleheitmisest, rekordilisest hinnatõusust, kulunud nägudega nimekirjadest ja laperdamisest Nursipalu küsimuses.

Eesti uuemas ajaloos enneolematu valimistulemus tugines Reformierakonna esimehe ja peaministri Kaja Kallase tegudele julgeolekupoliitika kujundamisel ja hoiakule Ukraina sõja suhtes. Need otsused võisid põhineda ettenägelike ja hästi informeeritud ametnike soovitustel, teistele erakondadele võis kasutatud retoorika meeldida või mitte, aga Kallas liikus Eestis ja kogu maailmas teistest mitu sammu ees ja temaga võistelda oli raske.

Kallase enda toetus oli viimastes erakondade uuringutes Reformierakonna toetusest tükk maad kõrgem. See tähendas, et Kallase najal valisid Reformierakonda ka need, kes mingis muus olukorras oleksid valinud kedagi teist.

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
23 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Tsensuur
11 kuud tagasi

”Eesti uuemas ajaloos enneolematu valimistulemus tugines”… e-valimiste võltsimisele, mitte Kallase erakordsele tarkusele. Seadusliku paberhääletuse võitis ülekaalukalt EKRE, ebaseaduslik e-valimine andis võidu Reformile ja E200-le.

peter
1 aasta tagasi

ja propagandist samost paneb sama paskvilli kõikidesse maakonnalehtedesse ja kena kopikas igalt poolt käes. pealegi aus riiklik peavoolu instrumentija …. muudkui laulab laa – laaa – laaaa. siin muidugi kõik kohad neid täis … see oligi suur eksitus, et samost käis poliitikut mängimas omal ajal. parteilised konkurendid saatsid ta kohe idavirusse loomtulle , kus teemad ei lennanud …. praegugi põhjarannikus meenutus … kui reformarid tegid venedele pidusid ja jooksid rongi särkidega – vali parem tulevik …
Nüüd valiti jälle … ei midagi ….. aga artikli saab samost ikka kirjutada.

valija
1 aasta tagasi

Valimiste tulemused EI OLE veel ametlikult välja kuulutatud. Võtke rahulikult! Vaidlus ju pooleli.

võitis
1 aasta tagasi

hetkel osav vale ja demagoogia

fernandel
1 aasta tagasi
Reply to  võitis

ei tabata – pole varas

Üllatust pole
1 aasta tagasi

Paistab, et valimisvõidu tõi (jälle) “vene kaardiga” hirmutamine. Kurb natuke, kui naaberriigil lastakse niimoodi meie valimistesse sekkuda ja see on ametlikult justkui okei.

Soh
1 aasta tagasi

… Loodan ollakse otsusega rahul. Maksud ju ei tõuse 🤣🤣 naiivsed kes valisid oravaid.

Nojaa
1 aasta tagasi
Reply to  Soh

Valija ongi enamuses rumal. Ega s Siim midagi valesti ei öelnud, kõik õige.

valija
1 aasta tagasi

minu tutvusringkonnas ei hääletanud keegi reffide poolt…

Nimi (vabatahtlik)
1 aasta tagasi
Reply to  valija

Minu tutvusringkonnas ei hääletanud keegi EKRE perepartei poolt!

Nojaa
1 aasta tagasi
Reply to  valija

Seda ei tea keegi, kes kuidas hääletas. Ta võib sulle ju öelda, et valis ka selle, aga tegelikkuses seal kabiinis või arvuti taga tegi ikka oma valiku , endameelest siis jube aruka, aga njh

Tunnismees
1 aasta tagasi

Rahvas päästis Eesti EKRE käest

nii on
1 aasta tagasi
Reply to  Tunnismees

kui rahvas valib põhimõttel, et parem reformierakond,sest ekre veel hullem, siis on meil midagi siin valesti ja ka head oodata on naiivne…..

Napak
1 aasta tagasi

Kas saab evalimiste kontrollimatust õnneks nimetada?

Vahur Reede, saarlane
1 aasta tagasi

Võitis erakonna suhtlekorraldus, mis seekord oli oravatel väga hea.
Suhtekorraldus on aga asja mainekujundus – asi ja asja maine ei ole omavahel seotud.
Asja maine on valimislubadused – need on praeguseks juba ununenud. Koalitsiioonikõnelused on asja enda esimesed sammud, siis alles hakatakse valitsema jne. Varsti võivad paljud kukalt kratsida: “Kas sellist Reformierakonda me tahtsime!?”

Nimi (vabatahtlik)
1 aasta tagasi

Valimislubadusi usub ainult poolemeelne!

Huvitav teada
1 aasta tagasi

Mille järgi sina valid siis? Kas selle järgi, et tuntud nägu? Näe peeter oja, valin selle. Nii on arukas toimida või?

Nimi (vabatahtlik)
1 aasta tagasi
Reply to  Huvitav teada

Olen alati valinud oravaid ja ei kurda!