Uuring näitab, et suitsuandurite arv kodudes väheneb

Lääne Elu

info@le.ee

Foto: Juhan Hepner
Suitsuandur. Foto arhiiv

Päästeameti sügisene uuring tõi välja ohtliku trendi – kahe aastaga on töökorras suitsuandurite arv kodudes vähenenud viis protsenti ehk ligi 28 000 kodus on andur kas maha võetud või see ei tööta.

Andur ei anna häiret ilma põhjuseta

„Võime arvata ja tulekahjude puhul ka näeme seda, et suitsuandur võetakse maha, kui see hakkab igapäevaelu segama,” selgitas Päästeameti ennetustöö osakonna koduohutuse ekspert Tuuli Taavet.

Olgu põhjuseks pidevalt kõrbev toit või midagi muud, tasub andur alati kohe peale häire vaigistamist taas töökorda seada. Anduri puudumisel võivad tagajärjed olla traagilised.

Näiteid pole vaja kaugelt otsida. Jaanuari alguses kihutasid päästjad õhtul Tallinnas Õismäele, kus oli leekides elumaja neljanda korruse korter. Nõmme päästekomando päästjad alustasid kohe suitsusukeldumisega ja tõid mõned minutid hiljem korterist välja keskealise naise, kelle elu ei õnnestunud kiirabil päästa. Korteris polnud töökorras suitsuandurit.

Ennetustöö ekspert Taavet märkis, et sageli pole üürikodudes suitsuandureid ja üürileandja ei luba neid ka paigaldada. „Tegelikult on see ikkagi kohustus ning üürile andja peab omanikuna suitsuanduri paigaldama.”

Eakate puhul võib Taaveti sõnul olla probleemiks see, et nad ei suuda andureid ise paigaldada ja hooldada või ei suuda häiresse läinud andurit ise vaigistada. „Häiresse läinud andur tõmmatakse maha ja inimene ei pruugi olla võimeline seda tagasi panema. Sama kehtib ka liikumispuudega inimeste puhul.”

G4Si standardlahenduste divisjoni direktor Tarmo Pärjala tõi veel välja mitu põhjust, mis võivad selgitada uuringust ilmnenud ohtlikku trendi. Suitsuandurite eluiga on läbi saanud, need lihtsalt ei tööta enam ning inimene peaks uue hankima, aga ei tee seda. Teine põhjus on üsnagi labane – anduri patarei on saanud tühjaks nii, et inimene seda ise ei teagi.

Nutikas andur tuleb appi

Hajameelsust aitab vältida nutikas andur, mis annab patarei tühjenemisest ise teada. Lisaks saadab tark andur signaali ka reageerijatele, kes vajadusel kiiresti reageerivad ning võivad seeläbi päästa nii teie elu kui ka kodu.

„Kui andur annab häire ja meil on põhjust kahtlustada või oleme lausa veendunud, et tegu on päris tulekahjuga või vingugaasimürgitusega, siis kaasame ka Päästeameti,” kirjeldas G4Si standardlahenduste divisjoni direktor Tarmo Pärjala.

Ta lisas, et paraku nõuab tuli ohvreid ka siis, kui töötav andur on olemas, sest inimesed ei jõua ohule piisavalt kiiresti reageerida. Seetõttu on nutikas andur kindlasti elutähtis.

Kas vinguandur jättis suitsuanduri tahaplaanile?

Eksperdid näevad suitsuandurite vähenemise taga ka asjaolu, et viimastel aastatel on rohkem räägitud vingugaasianduri olulisusest ja suitsuandurite reklaamimine on jäänud tahaplaanile. Inimesed võivad ekslikult arvata, et vingugaasi- ja suitsuandur on üks ja sama asi. „Tegelikult on need kaks erinevalt toimivat seadet,” rõhutas Pärjala.

Vingugaasiandur tuvastab, kui ruumis on ohtlikus koguses mürgist vingugaasi. Kuna gaas on värvitu ja lõhnatu, ei saa inimene selle olemasolust ise aru. Vingugaas tekib mittetäielikul põlemisel ning jõuab ruumi enamasti tahkekütte- või gaasiseadme kaudu.

Suitsuandur reageerib seevastu õhus levivale suitsule ning läheb häiresse siis, kui suits jõuab seadme kambrisse, mis omakorda käivitab alarmi.

Päästeamet paneb inimestele südamele, et töökorras suitsuandur aitab avastada tulekahju selle algfaasis ning annab võimaluse hoonest ohutult väljuda. Eelmisest aastast on tahkeküttega kolletega hoonetes kohustuslik ka vingugaasiandur.

Ainuüksi selle aasta napi kuu jooksul on tulekahjudes hukkunud 3 inimest, eelmisel aastal kaotas põlengutes elu 48 inimest.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
7 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
seikspiir
1 aasta tagasi

Juba põhimõtteliselt käib see keelamine-käskimine närvidele.

CO2 emissiooni kvoot
1 aasta tagasi

Ma lihtsalt ei pane akut sisse, ja pole probleemi

....
1 aasta tagasi

Väga õige, akude tootmine kahjustab loodust, me peame mõtlema oma planeedi peale, mida järglastele jätame, mitte ainult enda peale! See on küll hea idee teie poolt, seda peakski raiskadele ütlema, et te olete rohepöörde vastu ja teid kõiki tuleks selleest saata aru andma sinna kus vaja. Päris hea, tänud! Inimestega tuleb ikka suhelda, siis tuleb ka lahemndusi sellisele allasurumistele.

Nimi (vabatahtlik)
1 aasta tagasi
Reply to  ....

Õige! Ja kui see jama homseks ei lõppe, meie koos Antsuga teisipäeval tööle ei lähe!

Tõrjur
1 aasta tagasi

Varsti ei ole maailmas enam kohta, kus saaks vabalt elada, kõik määratakse ette, mida ja mismoodi pead sa elama. Üks tahab ikka teise üle määrata, nii see on juba lasteaiast peale näha.

jama
1 aasta tagasi

värk ärile, tuleb seadusesse smugeldada mingi kohustuslik nubluke peab igas toas olema , käpu saab heli ja pildi ja äri läheb edasi

Tõrjur
1 aasta tagasi

Vahel on sisse ajanud alguses natukene, need kohe laes röökima. Suitsu toas ära teegi. Piim kees üle jälle krdid karjuvad. Täiesti jura. Saan aru, et see tubli abimees kuskile, aga minu elustiiliga sobimatu.