Lugeja küsib: kas töötasu alammäära tõusu tõttu tuleb muuta töölepinguid?

Lääne Elu

info@le.ee

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Kas pean nüüd töölepinguid muutma, sest 1. jaanuarist tõusis töötasu alammäär?

Töölepingu seaduse järgi lepivad töötaja ja tööandja töölepingu kirjalikus dokumendis kokku töötasu suuruses. 1. jaanuarist on kuutasu alammäär täistööajaga töötamisel 725 ja tunnitasu alammäär 4,30 eurot. Valitsuse kehtestatud alammäärast madalamat töötasu maksta ei tohi.

Lepingusse on soovitatav märkida töötajale makstava töötasu alammäär ja selle hetkel olev suurus. Juurde lisada selgitus, et töötasu alammäära muutumisel saab töötaja töötasu uue määra alusel. Samuti võiks märkida, kust leida infot kehtiva töötasu alammäära kohta.

Kui alammäär muutub, peab tööandja töötajatele sellest teada andma e-kirja või teatega kõigile töötajatele kättesaadavas infosüsteemis. On oluline, et info jõuaks töötajateni. Töölepinguid muutma ei pea. Töötajal on õigus töötasu alammäära tõusule, isegi kui tööandja pole võtnud vaevaks teda sellest teavitada.

Töötasu alammäär muutus 1. jaanuarist, mis tähendab, et 2022 detsembri töötasu arvestatakse veel 2022. aasta alammäära (654 eurot) alusel.

Vladimir Logatšev

tööinspektsiooni juhtiv nõustamisjurist

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
Lepinguline
1 aasta tagasi

Kas tuleb muuta või ei tule siis?