LOETUIMAD LOOD 2022: Väikeettevõtja: hakkan juba vaikselt hulluks minema

Kaie Ilves

kaie@le.ee

Lääne Elu avaldab uuesti 2022. aastal enim loetud lood. Üheks nendest on 8. septembril ilmunud lugu „Väikeettevõtja: hakkan juba vaikselt hulluks minema”.

Palivere söögitoa pidaja Maiu Kallas. Foto: Urmas Lauri

Kolm korda suuremad elektriarved seavad väikeettevõtjad valiku ette, kas panna uksed kinni või hakata klientidele süüa tegema puupliidil.

„Kui see asi nii edasi läheb, siis ma ei suuda jätkata,” ütles Palivere söögitoa omanik Maiu Kallas Lääne Elule teisipäeval. „Hakkan juba vaikselt hulluks minema.”

Kallase peolauad on tuntud üle terve Läänemaa. Tema söögituba on Palivere ainuke toidukoht. Road valmivad imepisikeses köögis, kus on ahi ja nelja auguga elektripliit. „Kui keema läheb, keerame nupud kohe väiksema kuumuse peale,” ütles Kallas. Sellest hoolimata oli augusti elektriarve 1600 eurot – üle kolme korra suurem kui aasta tagasi. „Gaasipliiti otsin,” ütles Kallas. „Kodus on küttega vokipann. Talvel hakkan sellega õues süüa tegema. Panen karvamütsi pähe ja kasuka selga ja teen.”

35 aastat toitu valmistanud Kallas ütles, et selle aja jooksul on olnud kolm-neli rasket perioodi, aga et nii hulluks võib minna, poleks ta osanud uneski näha. „Selle kuu arved sain makstud, aga kui nii edasi läheb, siis…” ütles Kallas. Tooraine hind kerkib mühinal. Saatelehtedelt vaatab 400 euro asemel vastu 600–800 eurot. Guljašš maksis Palivere söögitoas teisipäeval 5.50, hapukapsad sealihaga 4.50, suppi sai 2.50 eest. „Hindu ma tõsta ei saa,” ütles Kallas. „Kui ma paneks prae hinnaks kuus-seitse eurot, siis läheks töömees poodi, ostaks pätsi saia, jupi vorsti ja pudeli limonaadi. Siia ta enam ei tuleks.”

Haapsalus kodust toitu pakkuva Taksi pubi elektriarve oli 1200 eurot, mullu augustis alla 400 euro. „Nagu oleks majas paar nähtamatut töötajat, kes tööd ei tee, aga palka tuleb maksta,” ütles Taksi pubi omanik Tiina Kalamees. Kalamees on pubi pidanud 30 aastat – 19 aastat Võrumaal ja 11 aastat Haapsalus, aga nii rasket aega kui praegu ta ei mäleta. „1990. aastad olid praegusega võrreldes okei,” ütles Kalamees. Koroonapiirangute ajal viis kuud pausi pidanud söögikoht avas taas uksed aprillis – kõrgemate hindadega. „Euro ja kaks panime otsa,” ütles Kalamees. Enam ta hinda tõsta ei söandaks. Pubi on vähendanud lahtiolekuaega, töötajaid on vähem. „Ajastame ahju sisse panekut ja kasutame rohkem gaasi,” ütles Kalamees. „Kui muud üle ei jää, siis paneme puupliidi kütte ja teeme selle peal.”

„Mina esimese hooga mõtlesin, et tõmban stepsli lõplikult seinast välja,” ütles Nõva ainukese poe ja söögikoha omanik Aivar Oruste. Juulis oli elektriarve 7000 eurot, augustis üle 9000 euro. „Mullu augustis oli 3000 eurot, mitte rohkem, ja siis juba vaatasin, kust annaks kokku hoida,” ütles Oruste. Läinud kuul lülitas ta kõige kallimal ajal kogu maja välja. „See on selge, et kui kiiret muutust ei tule, siis väikeettevõtjad kas lõpetavad tegevuse ise või lõpetavad selle maksmata arved,” ütles Oruste.

Selja taga on kaks aastat koroonat, mis sõid puhvri ära; mis järel on, selle söövad elektriarved. „Ei tea, ei tea,” ütles tuleviku kohta Dirhami kalatööstuse omanik Mart Vahtel ja võttis olukorra ühe sõnaga kokku: „Ebareaalne!” Mullu juulis moodustas elekter 0,8 protsenti väikese kalatööstuse käibest, tänavu kümme protsenti. „Kogu meie palgafond on juba väiksem kui elektriarved,” ütles Vahtel. „Täielikult ebareaalne olukord. Ega muud, kui et vanad lõpetavad ja noored saavad nullist alustada.”

Kolm Nõval ja Noarootsis rendipinnal tegutsevat väikeettevõtjat kaaluvad tegevuse lõpetamist, kui Lääne-Nigula vald neid rendist ei vabasta. „Oleme sügavalt mures. Kõik kolm oleme selle ees, et paneme kinni,” ütles Nõva väikeettevõtja Merike Väli. Väli küpsetab neljandat aastat Nõval leiba ja peab pisikest kohvikut. „Leiba juba ilma elektrita ei tee,” märkis Väli. Anželika Murik on kaks suve pidanud Österby sadamas kohvikut, tänavu aga söövad elektriarved kogu suvise sissetuleku ära.

Hinnatõus augustis

  • Augustis hinnatõus kiirenes, sest elektri ja maagaasi hind püstitas uusi rekordeid.
  • Poole hinnatõusust põhjustas elekter, mis on aastaga kallinenud 206 protsenti, ja maagaaas, mis on kallinenud 244 protsenti.
  • Toit on läinud 21 protsenti kallimaks, veel kiirem on olnud hinnatõus Leedus ja Lätis.
Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments