LOETUIMAD LOOD 2022: Lihula gümnaasiumi direktor ja õppejuht lahkuvad ametist

Kaie Ilves

kaie@le.ee

Lääne Elu avaldab uuesti 2022. aastal enim loetud lood. Üheks nendest on 10. detsembril ilmunud lugu „Lihula gümnaasiumi direktor ja õppejuht lahkuvad ametist”.

Lihula gümnaasiumi direktor Siret Kesküla. Foto Andra Kirna

Neli aastat Lihula kooli juhtinud Siret Kesküla teatas neljapäeva õhtul kõigile ootamatult, et lahkub keset kooliaastat ametist. Koos Keskülaga paneb ameti maha ka õppejuht Ave-Piia Rohtla.

Kesküla lahkumisavaldus laekus Lääneranna valla meilipostkasti neljapäeva õhtul pärast vallavolikogu istungit. Lääne Elule ütles Kesküla reedel, et ametist lahkub ka õppejuht, kuigi avaldust pole ta veel andnud. „See tuleb,” kinnitas Kesküla. Mõlemad lahkuvad ametist jaanuaris. „Otsus on tehtud,” ütles Rohtla Lääne Elule. „Kaalutud otsus. See pole uisapäisa.” Rohtla on õppejuhi ametis olnud kaks aastat.

Mõlemad põhjendasid oma lahkumist läbipõlemise, madala palga ja kohaliku omavalitsuse toetuse puudumisega. „Nad ei paku tuge,” ütles Kesküla. „Pole olnud mitte ühtegi arenguvestlust. Vallast helistatakse vaid siis, kui on mingi probleem.” Rohtla ütles, et on tööd teinud hinge ja südamega, aga enam ei jaksa. „Olen läbi põlenud. Tunnen, et meil ei ole kohaliku omavalitsuse toetust,” ütles Rohtla.

„Õpetajate palk tõuseb. Tuleval aastal on õpetajaid, kes saavad kaks korda rohkem palka kui koolijuht,” märkis Kesküla. Õpetajate palk tuleb riigilt, koolijuhile maksab töötasu kohalik omavalitsus. „Aga küsimus pole pelgalt rahas. Kasvõi head sõna ootaks, kasvõi riigieksamitulemuste eest, aga ei midagi,” ütles Kesküla. Kool oli tänavu riigieksamitulemuste edetabelis 12. kohal eesti keeles ja 3. kohal inglise keeles.
Vallajuhid põhjendavad lahkumist sisepingetega koolis. Lääneranna haridusjuht Jane Mets ütles Lääne Elule, et koolijuhi lahkumisavaldus tuli ootamatult, aga see ei üllatanud teda – Lihula gümnaasiumis on juba mõnda aega probleeme juhtkonna ja õpetajate vahel. „Üks süüdistab ühte, teine teist,” ütles Mets.

Lihula gümnaasiumi hoolekogu liige (koolipidaja esindaja) ning kooli vilistlasnõukogu esimees Tiina Lobja ütles Lääne Elule eile, et sisepinged koolis on kasvanud üle pea ja koolijuht on lasknud neil eskaleeruda.

Kesküla tunnistas, et konflikt on ühe õpetajaga. „Aga see ei ole minu lahkumise põhjus,” ütles Kesküla. „Põhjus on see, et koolipidaja ei toeta koolijuhti.”

Keskülast sai Lihula gümnaasiumi direktor 2018. aasta sügisel, kui ootamatult oli ametist lahkunud toonane koolijuht Janar Sõber, kes põhjendas oma lahkumist läbipõlemise ja kooli alarahastamisega.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments